En Sıcak Konular

Araç tutmasına karşı öneriler

7 Ağustos 2014 10:43 tsi
Araç tutmasına karşı öneriler Araç tuttuğu için uzun yolculuk planları yapamıyorsanız, sizin için önerilerimiz var. Araç tutması neden olur, bulantı ve taşıt tutması nasıl önlenir? İşte Cevaplar

Siz de araç tutması sorunu yaşayan birçok insan gibi yaz tatili için bir yandan heyecanlanırken diğer yandan yapacağınız yolculuğu ve yol boyunca yaşayacağınız sıkıntıları düşünüp geriliyor musunuz? Şimdiden strese girmeyi bir kenara bırakın ve araç tutmasının üstesinden gelebileceğiniz önerilerimize kulak verin.

Araç tutması nedir, neden olur?
Araç tutması özellikle gemi ve araba yolculuklarında ortaya çıkan, baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, el ve ayaklarda üşüme gibi sıkıntılarla seyreden bir rahatsızlık. Otonom sinir sistemi içinde yer alan vagüs sinirine ait bir dengesizlikten dolayı ortaya çıkıyor. Araç tutması sırasında yaşanan, bitkinliğe hatta ileri boyutlarında bilinç kaybına bile yol açabilen bulantı, baş dönmesi gibi sıkıntılar aslında vagüs sinirinin şiddetli bir biçimde uyarılmasından kaynaklanıyor.

Araç tutması nasıl önlenir?
Bu sıkıntıyı yaşayan pek çok insan mide bulantısını, araç tutmasını önleyen ilaçlara başvuruyor. Bu da bir çözüm tabii ama ilaçların etkisi geçince sıkıntılar yeniden ortaya çıkabiliyor. Bu da eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız birden fazla ilaç almanız gerektiği anlamına gelir. Oysa basit bir-iki noktaya dikkat ederek, araç tutmasının yol açtığı sıkıntıları önleyebilir, en azından etkilerini hafifletebilirsiniz.

    Öncelikle yolculuktan önceki akşam yediklerinize dikkat edin. Hafif ve yağsız yiyecekleri tercih edin ve mutlaka uykunuzu alın.
    Yolculuğa çıkmadan önce mutlaka bir şeyler yiyin. Aç karnına seyahat etmek sadece araç tutması problemi yaşayanların değil birçok insanın midesinin bulanmasına yol açar.
    Yolculuk edeceğiniz aracın pek sallanmayan yerini kendinize ayırın. Eğer otomobil ile seyahat edecekseniz ön koltuğa, gemi ise orta kısmına, trendeyse gidiş yönünde bir koltuğa oturun.
    Kendinize içine çok az şeker kattığınız bir su hazırlayın. Yolculuk süresince bu suyu az az ama sık sık yudumlayın.
    Sigara, kahve ve tuzlu yiyeceklerden dolaşım sisteminizi bozacağından uzak durun durun!
    Aracı düzenli olarak havalandırın; eğer aracınız otomobilse camı sık sık açarak temiz havayı içinize çekin, eğer gemi ile yolculuk ediyorsanız güverteye çıkın. Temiz hava ve serinlik iyi gelecektir.
    Başınızı hızlı ve çok hareket ettirmemeye çalışın, hatta mümkünse uzak ve sabit bir noktaya bakmaya çalışın.
    Araç tutmasından kaynaklanan sıkıntılar ortaya çıkmaya başladığında vücudunuzun belirli noktalarına masaj yapın. Göğsünüzün altı ile midenizin üstünde, yani göğüs kemiğinin alt ucunu göbeğe bağlayan hattın tam ortasına elinizle çok hafifçe ama uzun süre bastırın. Her iki dizinizin 3 parmak aşağısında yer alan noktaya yine hafifçe bastırarak masaj yapın.
    Taşıt sizi tutuyorsa kitap okumayın ve gözlerinizle takip edeceğiniz uğraşlardan uzak durun.


 

Bu haber 1,072 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,643 µs