En Sıcak Konular

Yürüyüşün 11 altın kuralı

6 Ağustos 2014 10:42 tsi
Yürüyüşün 11 altın kuralı 7’den 70’e her­ke­sin ya­pa­bi­le­ce­ği en ko­lay eg­zer­siz­ler­den bi­ri olan yü­rü­yü­şün ön­ce­sin­de ve yürüyüş sı­ra­sın­da dik­kat et­me­niz ge­re­ken ku­ral­lar ol­du­ğu­nu bi­li­yor muy­du­nuz?

Spor sa­lo­nu­na git­me­ye fır­sat bu­la­ma­yan an­cak her gün spor yap­mak is­te­yen­ler için yü­rü­yüş hem men­tal hem de fiz­yo­lo­jik an­lam­da fay­da sağ­lı­yor. Es­ki mil­li jim­nas­tik­çi Her­ba­li­fe Tür­ki­ye Spor Da­nış­ma­nı Eb­ru Ka­ra­du­man, yü­rü­yü­şün ki­şi­nin ken­di­si­ne ka­li­te­li bir za­man ayır­ma­sı­na ara­cı­lık eden en ko­lay eg­zer­siz yön­te­mi ol­du­ğu­nu yü­rü­yüş ön­ce­si ve sı­ra­sın­da dik­kat edil­me­si ge­re­ken 11 ku­ra­lı şu şe­kil­de açık­la­dı:

1.Yü­rü­yüş­ten en az 1 sa­at ön­ce ye­mek ye­me­li­si­niz. Ak­si tak­dir­de sin­di­rim için vü­cut çok ener­ji har­car ve ye­mek son­ra­sı he­men ya­pı­lan eg­zer­siz ken­di­ni­zi da­ha faz­la yor­ma­nı­za ne­den olur.

2.Di­ya­bet, hi­per­tan­si­yon gi­bi kro­nik has­ta­lık­la­rı bu­lu­nan­lar sık sık dok­tor kon­tro­lün­den geç­me­li­dir.

3.Eg­zer­si­zi­ni­zi ne za­man yap­tı­ğı­nız çok da önem­li de­ğil­dir. Sa­bah yü­rü­yü­şü­nün da­ha iyi ol­ma­sı­nın ne­de­ni, ha­va­nın sa­bah da­ha ta­ze ol­ma­sı­dır.

4.Yü­rü­yüş bo­yun­ca kul­lan­ma­dı­ğı­nız kas­la­rı­nı­zı ha­re­ket et­tir­me­yi unut­ma­ma­lı­sı­nız.

5.So­ğu­ma ha­re­ket­le­ri yap­ma­dan yü­rü­yü­şü bi­tir­me­me­li­si­niz. Gün so­nun­da yü­rü­yü­şü bi­tir­di­ği­niz­de mut­la­ka es­ne­me ha­re­ket­le­ri ya­pın.
Böy­le­ce hem vü­cu­du­nuz ra­hat­la­ya­cak hem de ile­ri­de olu­şa­bi­le­cek ola­sı ze­de­len­me­le­ri ön­le­miş ola­cak­sı­nız.

6.Ki­lo ver­mek ama­cıy­la nay­lon vb. giy­si­le­ri vü­cu­du­nu­za sar­ma­ma­lı­sı­nız.

7.Sağ­lık so­run­la­rı olan­lar ve 40 ya­şın üs­tün­de­ki­ler dok­to­ra gö­rün­me­den, yü­rü­yüş prog­ra­mı­na baş­la­ma­ma­lı­dır.

8.Yü­rü­yüş ya­par­ken araç tra­fi­ği­nin ol­du­ğu yol­lar­dan kaç­mak­ta fay­da var. Ye­şil bir do­ğa­da ya­pı­lan yü­rü­yüş ile vü­cu­du­nu­za gi­ren ok­si­jen ar­tar ve mak­si­mum­da fay­da el­de eder­si­niz.

9.Yü­rü­yüş sı­ra­sın­da, ne­fes ala­bi­len ve aya­ğı­nı­zın ra­hat ol­du­ğu, des­tek böl­ge­le­ri bu­lu­nan spor ayak­ka­bı­lar ter­cih et­me­li­si­niz.

10.Yü­rü­yüş ya­par­ken su­sa­ma­yı bek­le­me­den, her 10-15 da­ki­ka­da bir mut­la­ka sı­vı tü­ket­me­li­si­niz.

11.Uzun yü­rü­yüş son­ra­sı sı­cak ye­ri­ne, so­ğuk/ılık duş alın. So­ğuk duş yü­rü­yüş bo­yun­ca vü­cu­du­nuz­da mey­da­na ge­le­­cek şiş­lik­le­ri ön­le­yersiniz.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs