En Sıcak Konular

Enfeksiyon yüzünden kabus yaşamayın

5 Ağustos 2014 10:50 tsi
Enfeksiyon yüzünden kabus yaşamayın Yazın kapacağınız bazı enfeksiyonlar tüm yıl heyecanla beklediğiniz tatilinizi burnunuzdan getirebilir. Yediğiniz besinlerin hijyenine, deniz ve havuzun temizliğine dikkat ederek ilk önlemleri almaya çalışın

DİDEM SEYMEN / Sabah

Tüm bir yıl boyunca sabırsızlıkla beklenen tatil anı geldi. Ancak birçok tatilci bilinçsiz güneşlenme ve temiz olmayan deniz ve havuz kullanımı yüzünden ciddi sağlık problemleri yaşabiliyor. Bu durum da enfeksiyonlara ve çeşitli cilt hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Central Hospital uzman hekimleri, tatil öncesi alınacak birkaç tedbirle bu tarz sorunların önlenebileceğini belirtiyor.

HAVUZDA KULAKLARA DİKKAT !
Op. Dr. Çağrı Corayev/Kulak Burun Boğaz Uzmanı:
Yaz mevsiminde en sık görülen hastalıklardan biri kulak enfeksiyonlarıdır. Özellikle havuzda yüzmeyi seven kişilerde dış kulak iltihabı sıklıkla görülür. Dış kulak yolu iltihabı, uygun dezenfeksiyonu yapılmamış havuzda yüzülmesinden dolayı oluşur. Belirtileri; kulak kaşıntısı, kulakta kızarıklık ve şişlik, kulak kepçesi hareket ettirildiğinde veya bastırıldığında ortaya çıkan ağrı, kulaktan iltihaplı akıntı gelmesi şeklinde olabilir. Bu rahatsızlıktan korunmak için; yüzme bonesi veya kulak tıkayıcıları kullanılarak kulaklar olabildiğince kuru tutulmalıdır. Dış kulak yoluna su kaçması durumunda kulağın hemen giriş kısmı kuru bir havlu ile kurulanabilir. Hâlâ içeride su kaldığından şüphe ediliyorsa, saç kurutma makinesi düşük hız ve sıcaklıkta çalıştırılıp, 30 santim uzaklıktan tutularak dış kulak yolunun kuruması sağlanabilir. Kulak temizleme çubuğu, parmak, kalem gibi herhangi bir cisimle dış kulak yoluna asla müdahalede bulunulmamalıdır. Ayrıca kulak mumu (serumen), kulaktan tamamen temizlenmeye çalışılmamalıdır. Çünkü kulak mumu dış kulak yolunu enfeksiyondan korur. Serumen ancak işitme kaybı yapacak kadar kulakta fazla birikmişse, konusunda uzman bir hekim tarafından temizlenmelidir. Alınan önlemlere rağmen kulakta iltihap geliştiğinden şüpheleniliyorsa uzman bir kulak burun boğaz hekimine başvurun.

GÖZEN FEKSİYONLARINDAN KORUNUN
Op. Dr. Hasan Küçükşahin/ Göz Hastalıkları Uzmanı:
Yaz aylarında göz sağlığına daha fazla özen göstermek gerekir. Tatil dönemi eğlence ve serinleme amaçlı girilen deniz ve havuzlar eğer temiz değilse gözler enfeksiyon kapabilir. Özellikle kontakt lens takan kişilerin havuz veya deniz öncesi mutlaka lenslerini çıkarmalarını öneriyoruz. Lensler çıkarılmazsa göze mikrop bulaşma riski artar ve tedavisi çok zor olan akantomoeba enfeksiyonu oluşabilir. Yazın gözlerde sık görülen ve bazen de salgınlara sebep olabilen bir hastalık da konjonktivit, yani göz iltihabıdır. Konjonktivitler, insanların toplu olarak bir arada bulunduğu ortamlarda kolayca yayılabilir. Özellikle deniz ve havuz gibi ortak kullanım alanlarında daha fazla bulaşır. Göz iltihabı ilk önce bir gözde başlar, sonra da diğer göze bulaşır. Hastanın gözünde membran denilen zarın oluşmasına veya korneanın bulanıklaşmasına neden olabilir. Bu durum da görmede azalmaya yol açabilir. Konjonktiviti olan kişilerin çevrelerine bu hastalığı bulaştırmamaları için tokalaşma ve öpüşmeden kaçınmaları, el-yüz havlusunu ayırmaları, ellerini bol bol yıkamaları ve havuza girmemeleri gerekir. Genel kullanıma açık iyi temizlenmemiş, bakımı yapılmamış havuzlar hastalığın yayılması açısından özellikle tehlike arz eder.

HAVUZ DEĞİL, DENİZ İLK TERCİHİNİZ OLSUN
Op. Dr. Figen Temelli Akın/ Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadınların enfeksiyonlardan uzak, rahat bir tatil geçirmeleri için iyi beslenmeleri, bol sıvı-su tüketmeleri, ıslak giysi, mayo veya bikiniyi uzun süre üzerlerinde bekletmemeleri gerekir. Kullanılan iç çamaşırlarının da pamuklu olmasına özen gösterilmeli ve kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Tatil sırasında genital bölge enfeksiyonuna yakalanan kadınların, temizliğinden emin olmadıkları havuzdan uzak durmaları faydalı olur. Ancak denize girmeye devam edebilirler.

TURİST İSHALİ TATİLİ ZEHİR ETMESİN
Uzm. Dr. Mehmet Akif Yılmaz/ İç Hastalıkları Uzmanı: Yazın seyahat eden tatilcilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri ishaldir. Turist ishali olarak da bilinen bu rahatsızlık, genellikle tatil bölgesinde tüketilen hijyenik olmayan yiyecek ve içecekler yüzünden meydana gelir. Ancak hijyen kurallarının uygulanmadığı havuzlara girmek ve temiz olmayan denizlerde yüzmek de ishale yol açabilir. Havuza girmeden önce ve sonra mutlaka duş alınmalıdır. 



Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,399 µs