En Sıcak Konular

İnme ve demans hastalıkları tırmanışa geçti

24 Temmuz 2014 10:25 tsi
İnme ve demans hastalıkları tırmanışa geçti Dünya Nöroloji Federasyonu 22 Temmuz'u “Dünya Beyin Günü“ olarak ilan etti. Bunama, parkinson, inme oranlarının yakın bir gelecekte daha da artması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2005’te 92 milyon olan nörolojik hastalıklardan erken ölüm sayısı, 2030’da 103 milyona ulaşarak yüzde 12’lik bir artış kaydedecek.

Be­yin­le il­gi­li has­ta­lık­la­r­dan ko­run­ma ve be­yin sağ­lı­ğı­nın öne­mi­ne dik­kat çek­mek ama­cıy­la ilan edi­len Dün­ya Be­yin Gü­nü­’n­de nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­rın tüm dün­ya­da­ki ölüm­le­rin yüz­de 12’si­ni oluş­tur­du­ğu ha­tır­la­tı­la­rak, bu has­ta­lık­la­rın önem­li bir kıs­mı­nın ön­le­ne­bi­lir ol­du­ğu vur­gu­la­na­cak.
Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü  ve­ri­le­ri­ne gö­re en çok ölüm­le so­nuç­la­nan has­ta­lık­la­rın ba­şın­da nö­ro­lo­jik has­ta­lık­lar ge­li­yor.

Beyin sağlığının önemi

Yi­ne tüm dün­ya­da ölüm ora­nı­nın yüz­de 12’si­ni oluş­tu­ran nö­ro­lo­jik has­ta­lık­lar­da bu oran dü­şük ve or­ta ge­lir­li ül­ke­ler­de yüz­de 17’ye yük­se­li­yor.
Türk Nö­ro­lo­ji Der­ne­ği, Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Dr. Ra­ad Sha­iki­r’­in Dün­ya Be­yin Gü­nü ne­de­niy­le yap­tı­ğı, "Ge­nel sağ­lı­mız be­yin sağ­lı­ğı­mız ol­ma­dan ola­maz. Bey­ni­miz en önem­li ve komp­li­ke or­ga­nı­mız­dır ve bey­ni­mi­zin sağ­lık­lı ça­lış­ma­sı bü­tün vü­cut sağ­lı­ğı­mı­zı et­ki­le­r“ açık­la­ma­sı­nı des­tek­li­yor.

Farkındalık çok eksik

Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu, be­yin sağ­lı­ğı ve nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­ra yö­ne­lik ye­ter­li dü­zey­de far­kın­da­lık ol­ma­dı­ğı­nı vur­gu­lu­yor. İn­me ve de­mans gi­bi has­ta­lık­la­rın sağ­lık sis­tem­le­ri­nin baş ede­me­ye­ce­ği oran­da art­tı­ğı­na dik­kat çe­ki­len açık­la­ma­da şu nok­ta­la­ra işa­ret edi­li­yor:

İnme geçirme riskimiz var

“Bu has­ta­lık­la­rın ön­len­me­si ge­rek­mek­te­dir. Nö­ro­log­lar bey­nin ko­ru­yu­cu­la­rı­dır. Be­yin ve nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­rın kar­ma­şık ol­ma­sı ço­ğu za­man hal­kın far­kın­da­lı­ğı­nın azal­ma­sı­na se­bep olur. Ha­ya­tı­mız bo­yun­ca in­me ve de­mans ge­çir­me ris­ki­ne sa­hi­biz. Bey­ni et­ki­le­yen has­ta­lık­lar dün­ya­da in­san­la­rın en­gel­li ol­ma­la­rı­nın en bü­yük se­be­bi­dir. Bu gi­ri­şi­min ama­cı da dün­ya­da da­ha iyi bir be­yin sağ­lı­ğı­nın oluş­ma­sı­nı sağ­la­mak­tır.”

En çok ölüm nedenlerinden biri

Türk Nö­ro­lo­ji Der­ne­ği Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu Tür­ki­ye Tem­sil­ci­si Prof. Dr. Şe­ref­nur Öz­türk “İn­me ve trav­ma­tik be­yin ya­ra­lan­ma­la­rı dün­ya­da en­gel­li ol­ma­nın en bü­yük iki se­be­bi­” di­yor.  Dün­ya nü­fu­su­nun yüz­de 1-2‘si­nin trav­ma­tik be­yin ya­ra­lan­ma­sı ge­çir­di­ği­ni ha­tır­la­tan Öz­türk, “Dün­ya ge­ne­lin­de in­me, kalp ra­hat­sız­lı­ğın­dan son­ra en çok ölü­me se­be­bi­yet ve­ren has­ta­lık­tır pek çok yay­gın has­ta­lık­tan ön­de ge­li­r“ uya­rı­sın­da bu­lu­nu­yor.

bugün



Bu haber 1,104 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,106 µs