En Sıcak Konular

Kök hücrede tehlike sinyali!

24 Temmuz 2014 10:24 tsi
Kök hücrede tehlike sinyali! Kök hücreyle gelen gençlikte tehlike sinyali

Tıp dünyasında büyük yankı uyandıran kök hücre, ünlülerin güzellik iksirlerinden biri olarak kabul ediliyor, ancak gençleşmek için estetik merkezlerinde yapılan uygulamalar yanlış sonuçlar doğurabiliyor.

Vü­cut­ta bu­lu­nan bü­tün do­ku ve or­gan­la­rı oluş­tu­ran kök hüc­re­ler, hem ken­di­ni ye­ni­le­ye­bil­me hem de fark­lı­laş­ma özel­lik­le­ri­ni bir ara­da ba­rın­dı­rı­yor.

Kök hüc­re te­da­vi­si­ne baş­lan­ma­dan ön­ce has­ta­la­rın ni­te­lik­li bir araş­tır­ma yap­ma­la­rı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Dr. Lüt­fi Kır­dar Kar­tal Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si Plas­tik, Re­kons­trük­tif ve Es­te­tik Kli­ni­ği Eği­tim Gö­rev­li­si Doç. Dr. Meh­met Boz­kurt ti­ca­ri sek­tör ha­li­ne ge­ti­ril­miş gü­zel­lik mer­kez­le­rin­de ve la­bo­ra­tu­var ça­lış­ma­sı ol­ma­yan kli­nik­ler­de bu te­da­vi­nin ke­sin­lik­le yap­tı­rıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti.

PRP'nin ömrü kısadır

Boz­kurt, "Ne ya­zık ki kök hüc­re te­da­vi­si ile 'PR­P' de­ni­len uy­gu­la­ma ço­ğu za­man ka­rış­tı­rı­lı­yor. PRP ge­nel­lik­le saç dö­kül­me­le­rin­de ya da cil­din genç­leş­ti­ril­me­sin­de uy­gu­la­nı­yor.

Bu uy­gu­la­ma­da trom­bo­sit­ten zen­gin hüc­re­ler el­de edi­li­yor. Trom­bo­sit­ten el­de edi­len zen­gin hüc­re­le­rin ise  öm­rü kı­sa­dır ve hal­ka an­la­tıl­dı­ğı gi­bi mu­ci­ze­vi iyi­leş­me sağ­la­ma­z" de­di.

Doç. Dr. Meh­met Boz­kurt, kök hüc­re te­da­vi­si­nin ise do­ku ye­ni­len­me­si, cilt genç­leş­ti­ril­me­si, do­ku ek­sik­lik­le­ri­nin gi­de­ril­me­si, iyi­leş­me­yen ya­ra­lar, ya­nık do­ku­la­rın ona­rı­mı gi­bi du­rum­lar­da ba­şa­rı­lı so­nuç­lar sağ­la­dı­ğı­nı ifa­de et­ti.

Kan­seri tetikliyor

"Yüz­yı­lın te­da­vi­si­" ola­rak ad­lan­dı­rı­lan kök hüc­re yön­te­mi­nin, bi­linç­siz bir şe­kil­de uy­gu­lan­ma­sı du­ru­mun­da na­sıl teh­li­ke­li bo­yut­la­ra ula­şa­ca­ğı­nı Doç. Dr. Meh­met Boz­kurt şu şe­kil­de sı­ra­lı­yor:

*Be­si­ye­rin­de ço­ğal­tı­lan kök hüc­re­ler eğer iki­den faz­la pa­saj­la­nır­sa (saf­laş­tı­rıl­ma) hüc­re­nin kan­ser­leş­me ris­ki ar­tar.

*Göz çev­re­si­ne en­jek­te edi­len kök hüc­re­ler, has­ta­nın kör kal­ma­sı­na se­bep olur­ken ay­nı za­man­da be­yin da­mar­la­rı­nı tı­ka­ya­bi­lir.

*Yağ hüc­re­le­ri­ne dö­nüş­tü­rül­mek is­te­nen hüc­re­ler, ke­mik hüc­re­le­ri­ne dö­nü­şe­bi­lir. Bu da is­ten­me­yen taş­laş­ma­la­ra yol açar.

*Me­me kan­se­ri ol­du­ğu dü­şü­nü­len ve­ya ai­le­sin­de kan­ser olan bi­rey­le­rin ke­sin­lik­le gen ana­li­zi yap­tır­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir. Çün­kü bu yön­tem me­me kan­se­ri olu­şu­mu­nu ar­tı­ra­bi­lir.

*Be­si­ye­rin­de kul­la­nı­lan se­rum­la­ra da çok dik­kat edil­me­li­dir. Çün­kü bu se­rum­lar aler­jik re­ak­si­yon ris­ki ta­şı­ya­bi­lir.

*Has­ta­lı­ğın te­da­vi­sin­de he­nüz ka­nıt­lan­ma­mış te­da­vi yön­tem­le­ri­nin uy­gu­lan­ma­sı­nın ke­sin­lik­le ka­bul edil­me­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Dr. Boz­kurt, kök hüc­re te­da­vi­si­nin mut­la­ka eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de yap­tı­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,996 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,050 µs