En Sıcak Konular

Hayvanlara çiğ mama yedirmeyin

22 Temmuz 2014 10:27 tsi
Hayvanlara çiğ mama yedirmeyin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı (FDA), çiğ mamalarla evcil hayvan beslemenin, hem hayvanın hem de sahibinin sağlığını tehdit ettiğini açıkladı.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı (FDA), çiğ besinlerle beslenen evcil hayvanların metabolizmalarında hastalıklar oluştuğunu ve bu hastalıkların insanlara bulaşarak ciddi sağlık sorunları yaratabileceğini belirtti.

FDA kamuoyuna açıkladığı raporda, pişirilme işlemine tabi tutulmayan kırmızı, beyaz et ve yumurta gibi organik besinler içinde ve sebze, meyve gibi çiğ yiyeceklerde bazı organizmaların hayvan sağlığını tehdit ettiğini, hayvan metabolizmasında üreyen bakterilerin insanlara geçmesi halinde, insan sağlığını da tehdit edebileceğini vurguladı.

İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ise söz konusu hastalıkların kaynağının Listeria ve Salmonella bakterileri olduğunu, hastalıkların önlenmesinin en ideal ve ucuz yolunun, pişirmenin sağlıklı ve gerektiği kadar yapılması olduğunu belirterek, “Bu hastalıkların önlenmesi sadece toplum sağlığı için değil, hastalan insanların tedavi ve ilaç giderleri ile iş kayıpları nedeniyle meydana gelen milyarlarca doları bulan ekonomik kayıpları önlemek için de önemlidir” dedi

Ankara Üniversitesi Zootekni ve Hayvan Beslenme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer de “Toplumdaki genel kanı, çiğ besinlerin hayvan sağlığına faydası olduğu şeklinde, ancak bu bilimsel çalışma değil gözlem ve yüzeysel denemelere dayanıyor” ifadesini kullandı.

Tuncer, evde hazırlanan mamaların hayvanların dengeli beslenmesine olanak sağlamadığı için, hayvanın yaşam şekli ve spesifik ihtiyaçlarını temel alan hazır mamaları önerdiklerini sözlerine ekledi. 


Bu haber 1,843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,318 µs