En Sıcak Konular

Yaralı yaban hayvanları tehlikede

17 Temmuz 2014 10:35 tsi
Yaralı yaban hayvanları tehlikede Yaralı yaban hayvanları tedavileri yapıldıktan sonra rehabilitasyon merkezi olmadığı için doğal ortama bırakılıyor. Ancak rehabilite edilmediği için yaşama şansları azalıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı kliniklerine yaralı olarak getirilen yaban hayvanların tedavileri yapıldıktan sonra rehabilitasyon merkezi olmadığı için doğal ortamına bırakıldığı belirtildi.

OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Nisbet, tedavilerini gerçekleştirdikleri yaralı yaban hayvanlarının doğal ortamlarına alışabilmeleri için gerekli olan rehabilitasyon merkezinin bir an önce kurulmasının önem taşıdığını vurguladı.

"Rehabilitasyon merkezi olmadığı için rehabilite edilmeden doğal ortamlarına bırakılan hayvanların yaşama şansları azalıyor" diyen Nisbet, Samsun'un yanı sıra, Amasya, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum ve Tokat gibi çevre illerde doğada çeşitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarının, tedavi için kendilerine getirildiğini söyledi.

Tedavileri yapılan yaralı yaban hayvanlarının doğal ortamlarına tekrar alışabilmeleri için bir rehabilitasyon merkezi gerektiğinin altını çizen Nisbet, şunları dile getirdi:

"Ancak böyle bir ortam olmadığı için hayvanların iyileşme süreçleri tamamen bitmeden, bakılacak yer olmadığı için erkenden doğaya salınıyor ya da biraz uyum sağlayabilmeleri için hayvan barınaklarına, hayvanat bahçelerine bırakılıyorlar. Belirli bir zaman sonra da doğaya salınıyorlar ancak bu hayvanlar doğaya birden uyum sağlayamıyor ve hayatta kalma şansları azalıyor. Bu nedenle Samsun'da yaban hayvanlarının tedavilerinin ardından bakımlarının yapılacağı bir rehabilitasyon merkezine acilen ihtiyaç var.''

OMÜ Veteriner Fakültesi ile Milli Parklar Müdürlüğünce rehabilitasyon merkezi kurulması için yürütülen çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen Nisbet, şöyle devam etti:

"Ormanlık ve dağlık alanlarda yaşayan şahin, doğan, atmaca, baykuş ve puhu ile pelikan, leylek gibi kuşların yanı sıra karaca, tilki ve kurt gibi hayvanlar avcılar tarafından ya da çeşitli nedenlerle yaralanıyor. Yaralı yaban hayvanları tedavi için fakültemize getiriliyor. Burada tedavileri, ameliyatları yapılıyor ancak tekrar yaban hayatına uyum süreçleri için bir rehabilitasyon merkezine acil ihtiyaç duyuyoruz. Yaban hayvanlarının doğal ortamlarına uyum süreçlerini rehabilitasyon merkezinde, stressiz ve doğal ortamda geçirmeleri önem taşıyor."

Doç. Dr. Nisbet, fakültenin kliniğinde tedavileri tamamlanan baykuş, leylek ve karacanın doğaya uyum sağlayamayacakları için klinikte tutuklarını, söz konusu yaban hayvanlarını kısıtlı imkanlarla rehabilite etmeye çalıştıklarını ifade etti


Bu haber 1,990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,638 µs