En Sıcak Konular

Ölenlere her gün yenisi ekleniyor

15 Temmuz 2014 10:46 tsi
Ölenlere her gün yenisi ekleniyor Rekor çekilmenin olduğu Tuz Gölü'nde flamingo ölümleri artıyor

Dünyada flamingolar için en önemli kuluçka sahalarından biri olan Tuz Gölü'nde sular 12 gün içinde 270 metre çekilirken, flamingo cenneti olan göldeki ölü kuş sayısı 50'ye ulaştı.

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, dünyada flamingoların en önemli kuluçka sahalarından biri olan Tuz Gölü'nde kuluçkadan çıkan flamingo sayısı 2013'te 22 bine ulaşırken, 2014'te bu sayının 2 bin 650'ye düştüğünü söyledi.

Flamingoların göldeki su durumuna göre kuluçkaya yattığını belirten Yılmaz, "Göle gelen tüm yer üstü su kaynaklarının barajlarla kesilmesi, yeraltı sularının kuyularla kesilmesi ve göl içindeki yağışlarla toplanan suyun ise yeni açılan tuzlalar tarafından çekilmesi sonucu su seviyesi iyice azalan gölde, kuluçkaya yatan flamingo sayısı bir yıl içinde yüzde 90'a yakın azaldı" dedi.

Tuz Gölü'nde flamingoların kuluçkadan çıktıktan sonraki toplanma bölgesini yakın takibe aldıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Tuz Gölü'nde kuluçkadan çıkan flamingolar, gölde suyun en fazla bulunduğu ve suyun kurumadığı bir bölgede toplanıyor. Bu bölge kuluçkadan çıkan flamingoların büyüdüğü, uçmayı öğrendikleri ve sıcak ülkelere göç öncesi uçuş idmanı yaptıkları sahadır. Bu yıl yakın takibe aldığımız sahada flamingo ölümleri başlarken, suların çekilme hızını ve flamingo ölümlerini düzenli izliyoruz. Gölün batı kesiminde 1 Temmuz ile 12 Temmuz arasında kıyı sınırındaki çekilme 270 metreye ulaştı. Göl sadece batıdan değil, tüm yönlerden çekildiği için, çekilmenin boyutu felaket boyutlardadır. Flamingoların beslenme sahasında çok az su kalırken, yavru flamingolar büyük tehlike altında. Anaç flamingoların büyük kısmı ise bu bölgeden uzaklaştı."

Flamingo ölüsü 50'yi buldu

Gölde flamingo ölümlerinde de hızlı artış olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Tuz Gölü'nde suların hızlı çekilmesine paralel olarak flamingo ölümleri de hızla artıyor. Bu sezonda ölen flamingo sayısı 50'ye ulaşırken, ölen yavru flamingolara her gün yenisi ekleniyor" diye konuştu.

 


ÖÇK sahasındaki göl talan altında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi olan Tuz Gölü'nün talan altında olduğunu savunan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin 305 Önemli Doğa Alanı'ndan biri olan ve 1. Derece Doğal Sit olarak tescil edilen, uluslararası kriterlere göre A sınıfı bir sulak alan ilan edilen Tuz Gölü korumasız kaldı. Gölün kuzey-güney su geçişini ve su dengesini sağlayan bölgesinde 10 yeni tuzla açmak için başlatılan çalışmalar sonucu 5 yeni işletme açılırken, 3'ünde de çalışma devam ediyor. Halbuki bu tuzlaların açılmaması için hem üniversitelerden hem de sivil toplum örgütlerinden bilimsel dayanaklarla birçok kez uyarı yapılmıştı. Koruma altındaki göle milyonlarca ton taş ve toprak dökülerek oluşturulan setlerle yapılan tuz havuzlarının, göle verdiği zararları artık daha net görmekteyiz. Su dengesini bozan, Tuz Gölü'nü ikiye bölen tuzlalar, ihtiyaçları olan suyu Tuz Gölü'nden çekerek, gölü tamamen kurutma noktasına getirdiler."

Yılmaz, bu yıl flamingo mezarlığına dönüşmesinden endişe ettikleri Tuz Gölü'ndeki yavru flamingoları kurtarmak için çözüm bulmaya çalıştıklarını, çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.


Bu haber 1,965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,448 µs