En Sıcak Konular

3 günden fazla bekleyen çiğköfteyi tüketmeyin

9 Temmuz 2014 11:32 tsi
3 günden fazla bekleyen çiğköfteyi tüketmeyin Buzdolabında da olsa 3 günden fazla bekleyen çiğköftenin bakteri üretmeye başladığını belirten sektör temsilcileri, bu nedenle tüketilmesinin sakıncalı olduğu uyarısında bulundu.

Kayseri ve yurt genelinde etsiz çiğköfte bayii sayısı her geçen gün artıyor. Daha önce çoğunlukla güneydoğu illerinde sıklıkla tüketilen çiğköfte, son zamanlarda yurdun dört bir tarafından tüketici buldu. Bu da yeni üretici firmaların doğmasına ve pazardan pay alma mücadelesine sahne oldu. Öyle ki sadece Kayseri’de günde ortalama 4 ton çiğköfte tüketildiği belirtiliyor. Özellikle son 3 -4 yılda kentte açılan çiğköfte bayi sayısı 400’ü geçerken, yeniler de açılmaya devam ediyor. Kurumsallaşan çiğköfte firmalarının en büyük korkusu, merdiven altı üretim yapan köftecilerin piyasaya karıştırılması. Köftenin imajının sarsılmasından endişe duyan firmalar, bu konuda denetimlerin sıkı yapılması talebinde bulunuyor.

TÜKETİCİLERİN SEÇİCİ OLMASI ÖNEMLİ

Çiğköftedeki üretim ve tüketim artışı, kalite ve hijyen sorununu da gündeme getiriyor. Bu noktada tüketicilerin seçici olmasının önemi büyük. Kayseri’de faaliyet gösteren Köksal Bey Çiğköfte’nin İdari Koordinatörü Orhan Kip, gıdayla ilgili bir alanda iş yaptıkları ve bu nedenle sektörün titiz davranması gerektiğini söyledi. Çiğköftenin raf ömrünün ortalama 2 gün olduğunu belirten Kip, tüketicilere şu uyarılarda bulundu: "Çiğköftenin taze olup olmadığını anlamanın en kolay yolu kokusudur. Ekşime kokusu geliyorsa köfte tazeliğini kaybetmiş demektir. Çiğköftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz. Havayla temas eden çiğköfte, süre geçtikçe acısı artar ve ekşime yapar. 3 günden fazla bekleyen köfte kesinlikle tüketilmemeli."

Çiğktöfte üretiminde bulgur, isot, toz biber, salça ve tercihen fındık ya da ceviz kullanıldığını belirten Kip, fındık ya da cevizin köfteye et lezzeti verdiğini anlattı. Fındık ve ceviz kullanılmayan köfte fiyatının biraz daha düşük olması gerektiğini belirten Kip, köfte imalatında kullanılan malzeme kalitesinin doğrudan üretime ve damak tadına yansıdığını kaydetti. Kip, rahatsızlığı olmayan baharat ve acının dokunmadığı kişilerin çiğköfteyi günlük olarak tüketebileceğini ifade etti.

(CİHAN)



Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,880 µs