En Sıcak Konular

Bafa gölü için platform kuruldu

8 Temmuz 2014 10:27 tsi
Bafa gölü için platform kuruldu MUĞLA'nın Milas ile Aydın'ın Söke ilçeleri sınırlarında bulunan Bafa Gölü'ndeki kirlilik, çevrecileri ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Göldeki kirliliğin takipçisi olması ve çözüm bulunması için Bafa Gölü Kurtarma ve Yaşatma Platformu kuruldu.

Bafa gölündeki su, çevre ve hava kirliliğinin canlılara ve ekolojik dengeye zarar vermeye başlaması, çevrecileri, yerel yönetimleri ve STK'ları harekete geçirdi. Geçen cumartesi günü Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Salih Bankoğlu, Bafa eski Belediye Başkanı Zühra Dönmez, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, CHP Muğla milletvekilleri Tolga Çandar ve Nurettin Demir, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bodrum üyeleri, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Tohum Derneği üyelerinin aralarında bulunduğu çevreci grup, gölde 7 saat süreyle inceleme yaptı. Ardından göldeki kirliliğin takipçisi olması ve çözüm önerilerinin oluşturulması için Bafa Gölü Kurtarma ve Yaşatma Platformu kuruldu. Platform üyelerinin iki haftada bir toplanıp, gölde inceleme yapacakları ve yetkililere çözüme yönelik öneriler sunacakları bildirildi.

Yaklaşık dört yıldır üniversiteler ile TÜBİTAK'ın yaptığı bilimsel çalışmalarından çıkan raporları ve çözüm önerilerini yetkililere ilettiklerini belirten Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü'nden hidrobiyolog Kutsal Kesici, "Gördüğünüz gibi gölü incelemeye gelenler dahi kokudan burada durmakta büyük güçlük çekiyorlar. Bu cennetin cehenneme çevrilmesi yine ne yazıkki insan eliyle oldu. Bafa'yı besleyen Menderes Nehri'nin kirliliğine neden olan, nehrin geçtiği illerdeki sanayi işletmelerinin atıkları, arıtma sistemlerinin olmayışı, göldeki balık kuluçkahaneleri, Tabiat parkı olması gereken bölgede yapılan tarımsal faaliyetler sonucu azot ve fosforun göle ulaşıp kirliliğe neden olması, tarım arazilerini sulamak için belli dönemlerde suyun giriş-çıkışa kapatılmasının faciaya neden olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle sirkülasyonun sağlanması için suyun boşaltılmasının sağlanması gerekir. Endüstriyel ve tarımsal atıkların Menderes Nehri'ne ve Bafa Gölü'ne bırakılmasının engellenmesi gerekliliği ve bunun için gerekli önlemlerin alınması halinde, Bafa'da yapılacak dip ve yüzeysel temizliğin ancak sonuç verebileceği bilimsel raporlarla kanıtlandı" dedi.

BAŞBAKAN'A ÇAĞRI

Mecliste soru önergesi verdiklerini belirten CHP Milletvekili Tolga Çandar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği bir direktifle Bafa'da gerekli önlemlerin alınabileceğini vurguladı. Sorunun takipçisi olacaklarını söyleyen CHP Milletvekili Nurettin Demir, platformdan çıkacak her türlü çözüm önerisini gerekli mercilere iletmek için elinden geleni yapacağını ifade etti. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, "Ne yazık ki yerel yönetimlerin yapacakları son derece sınırlı. Kaymakamı, Valiyi buraya getirdik. Bu iş Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, DSİ'nin yani devletimizin işi" dedi.




Bu haber 1,943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,770 µs