En Sıcak Konular

Kalp hastalığının ilacı kivi

7 Temmuz 2014 11:14 tsi
Kalp hastalığının ilacı kivi Ramazan gelince doktorlar ve diyetisyenler hastaların “oruç tutabilir miyim?” sorusuyla sıkça karşılaşır. Kalp rahatsızlığı olanlar için oruç, hastalığın tipine göre çoğu zaman faydalı bile olur

Kalp ve damarlarda meydana gelen birçok önemli durumu tanımlayan bu hastalıklar arasında; kalp krizi ve felçler en sık görülenlerdir.
Bunun yanı sıra; hipertansiyon, göğüs ağrısı, kan dolaşım bozukluğu ve anormal kalp atışları da görülen diğer kalp hastalık-larıdır. Kalp
kaslarına giden kan akım miktarının tümüyle durması ya da azalmasından kaynaklanan istemik kalp hastalıkları ise; ölüm nedenlerinin dörtte birini oluşturmaktadır.

Bu tip kalp hastalıklarının nedeni; damar sertliği olarak bilinen aterosklerosiz’dir. Kolesterol ve yağlı maddeler damar çeperlerinde birikerek damarın daralıp esnekliğinin kaybolmasına neden olur ve bunun sonucu olarak kalp krizi riski artar.Bu durum yaşla beraber, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilmektedir.

Aşırı ve ağır gıda tüketmeyin


Ramazan ayı boyunca hastanelerin acil servisine başvuran oruçlular, önceden hastalığı bilinmeyenler bunun dışında tutulursa, büyük çoğunlukla oruç süresinde değil, iftarla sahur arasında tokluk süresinde rahatsızlanarak gelirler. Demek ki iftarda kısa sürede aşırı ve ağır gıdaları yemek alışkanlığı olmazsa Ramazan’da kalp krizleri büyük ölçüde azalacaktır.

Oruç pıhtılaşmayı azaltır, koroner kalp hastalığında koruyucudur!

Oruç tutanlarda kalp damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığı ortaya çıkmıştır. Gene oruç tutanlarda iyi huylu diye bilinen yararlı kolesterol (HDL) artmakta, kötü huylu kolesterol ile trigliserid düzeylerinde azalma olmamakta  ancak yükselme de olmamaktadır. Koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan homosisteinin oruç tutanlarda en düşük düzeylere gerilediği gösterilmiştir. Bu bulgularla sağlıklı kişilerde, orucun koroner kalp  hastalığından koruduğu söylenebilir.

Kalp sorununa kivi

Kivi doğal bir kan sulandırıcıdır. Ve eğer mümkünse Ramazan ayı süresince günde bir adet kivi tüketimi kalp hastaları için faydalı olacaktır.

Tansiyonu olanlara şeftali, kayısı ve muz

İçerdiği potasyum açısından tansiyon yükselmesini engelleyen bu meyveler, Ramazan ayında sahur ve iftar sonrası aralarda tüketilebilir. Yine mide rahatsızlığı olmayan bireyler iftar sonrası her saat başı 1-2 bardak limonlu su içerek tansiyonlarını kontrol altında tutabilirler.

Rahatsız olanların hepsi oruç tutabilir mi?

Koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler için oruç riskli olabilir. Özellikle bol yağlı kalorili ve hızlı yenen iftar yemeklerinden sonra kalp krizi geçirme riski yüksektir. Hızlı ve aşırı yemek  sonrası sindirim sisteminin kan dolaşımı artar. Bu da kalbe yüzde 20 daha fazla yük getirir ve bu aşırı yük kalp yetersizliğine yol açabilir.

Düzenli ilaç kullanımı olan kalp damar hastalarının ilaç, yemek, uyku gibi tüm aktivitelerinin düzenli olması gerektiğinden Ramazan’da oruç tutmanın doğal gereği olarak bu düzen bozulabilmektedir. Bundan dolayı bu tip hastalar oruç tutmamalıdır. Ancak hekimleri tarafından ilaç düzenleri oruç haline göre ayarlandığı taktirde ve iftar ile sahur beslenmesine özen gösterildiği durumlarda tutulabilir.

Hastalar iftarda ve sahurda neler yemeli?

Kalp hastalıklarında uygulanması gereken beslenme tedavisi, sağlıklı kişilere de sağlıklı yaşamlarını sürdürmeleri için tavsiye edilen bir beslenme tarzıdır aynı zamanda ve bu beslenme tarzı Ramazan’da daha büyük bir önem kazanmaktadır. Bu anlamda genel korunmaya ve Ramazan ayına yönelik önerileri sıralayacak olursak:

*İftarda ve sahurda hızlı ve ağır yemekten kaçının

*Özellikle şarküteri gıdalar, çok salçalı yemekler, çok tuzlu besinler, kızartmalar, ağır ve yağlı gıdalarda uzun süre açlıktan sonra hem mide şikâyetlerini hem de kalp krizi geçirme riskini artırmaktadır. Bu tip gıdardan uzak durulmalıdır.

*İftarda kesinlikle hızlı yemek yenmemelidir. Öncelikle hurma, ekmek ve peynirle ya da çorba ile hafif bir kahvaltı yaparak yemeğe başlanmalı ve ardından bir 10 dakika ara verilmelidir. Bu arada isteyenler çaylarını içebilir ya da ibadetlerini yapabilirler.

*Bu aranın ardından ana yemeğe geçilebilir ve bu kısımda da yine mümkün olduğunca sebze ve az yağlı etler ile yoğurt ayran gibi besinler tercih edilmeli, miktarlarda aşırıya kaçılmamalıdır. Kızartılmış, hamur işi, şekerli ve kremalı gıdalar kalp rahatsızlığı olan bireylerin özellikle kaçınması gereken besinlerdendir.

*İftar ile sahur arasında özellikle su tüketimine dikkat edilmeli, her saat başı bir bardak su içilmelidir. Su tansiyon yükselmelerini engelleyebilen en önemli içecektir.

*Sahur ise; yine hafif bir kahvaltı şeklinde yapılmalı ve süt yoğurt grubu bir besin ile meyve sebze grubu bir besini mutlaka içermelidir.

*Kan yağlarınız yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1-2 kez balık veya tavuk ya da kuru baklagil yemeniz gerekir.

*İftar yemeğinden sonra, kısa mesafeli yürüyüş yaparak sindirimi kolaylaştırabilirsiniz.

*Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile su ve mineral kaybedebilirsiniz. Tansiyon problemi olmayan bireyler bol limonlu maden suyu içebilir.

*Ramazan ayında ağır yağlı yemekler ve kızartmalardan kaçınarak haşlama ve fırında yapılan yemekleri tercih etmek kalp hastaları için son derece önemlidir.

SAKINCALI DURUMLAR

Kalp yetersizliği, damar hastalığı, ritim bozukluğu gibi kalp hastalıkları taşıyan kişiler ile şeker ve böbrek rahatsızlığı olan kalp hastaları için beslenme tedavisi çok önemlidir. Bu tür hastalıkları olan kişilerin de oruç tutması sakıncalıdır.

Bazı hastalar mutlaka oruç tutmak istemektedirler. Eğer hastalık tedaviyle kontrol altında ve hastanın kardiyoloğu tarafından aksi belirtilmemişse diyet kurallarına uymak suretiyle oruç tutabilirler. En iyisi oruç tutmak isteyen hastaların, kendi durumunu en iyi bilen doktoru ile görüşüp izin alması ve tedaviye ilişkin gereken düzenlemelerin buna göre yapılmasıdır.

UZMAN DİYETİSYEN / BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,018 µs