En Sıcak Konular

Sağlıklı mideyle oruç için altın öneriler

7 Temmuz 2014 11:13 tsi
Sağlıklı mideyle oruç için altın öneriler Uzun süren açlık, sonrasında fazla miktarda yenilen yemekler ve yemek sonrasında hemen uyumak birçok mide sorununu beraberinde getirebiliyor. Reflü, gastrit ve hazımsızlık gibi mide şikayetleri bu dönemde yapılan beslenme hatalarıyla alevleniyor.

Mi­de­nin aç kal­ma sü­re­si­nin yak­la­şık 18 sa­at ol­du­ğu Ra­ma­zan ayın­da aç­lık ne­de­niy­le mi­de asi­di ar­tı­yor. Bu asit ye­mek bo­ru­su­na ka­ça­rak ref­lü so­ru­nu­nun ya­şan­ma­sı­na ne­den olu­yor. Ay­rı­ca sa­hur­da ye­mek yi­yip, do­lu ve he­nüz sin­di­rim yap­ma­mış bir mi­de ile uyu­mak da, ye­ni­len­le­rin ye­mek bo­ru­su­na kaç­ma­sı­nı ka­çı­nıl­maz ha­le ge­ti­ri­yor.

Gaz­lı içe­cek­ler ref­lüyü ar­tı­rı­yor

İf­tar son­ra­sı “Sin­di­ri­mi ko­lay­laş­tı­rı­yo­r” dü­şün­ce­siy­le gaz­lı içe­cek­ler, öze­lik­le de so­da içil­me alış­kan­lı­ğı yay­gın.
Gaz­lı içe­cek­le­rin için­de faz­la mik­tar­da bu­lu­nan kar­bo­nat tu­zu, mi­de asi­di ile bir­leş­ti­ğin­de aşı­rı gaz olu­şu­mu­na se­bep ola­rak ref­lü ya­kın­ma­la­rı­nı, özel­lik­le de mi­de ga­zı­nı ar­tı­rı­yor.

Ref­lü has­ta­lı­ğı,  mi­de­nin iç yü­ze­yi­ni sa­ran hüc­re­le­rin tah­riş ol­ma­sı so­nu­cu olu­şan gas­trit ile sık­lık­la bir­lik­te gö­rü­lü­yor. Ra­ma­zan'da ar­tan mi­de asi­di, gas­tri­te yat­kın­lı­ğa ve­ya var olan gas­tri­tin şid­det­len­me­si­ne yol açı­yor.

Ye­me­ğe bir­den ve faz­la yük­len­mek gas­tri­te ne­den olu­yor “Tüm gün aç ka­la­ca­ğım” dü­şün­ce­si oruç tu­tan­la­rın if­tar ve sa­hur­da da­ha faz­la ye­mek ye­me­si­ne ne­den olu­yor. Bu öğün­ler­de yağ­lı, ba­ha­rat­lı ve şer­bet­li gı­da­la­ra yö­ne­li­ni­li­yor. 1 ay bo­yun­ca bu tarz­da bes­len­me mi­de asit dü­ze­yi­ni olum­suz et­ki­li­yor ve gas­trit ge­liş­me­si­ne ve­ya var olan gas­trit ya­kın­ma­la­rı­nın şid­det­len­me­si­ne yol aça­bi­li­yor.

Ref­lü ve gas­trit has­ta­la­rı­nın dik­kat et­me­si ge­re­ken­ler

Ref­lü ve gas­trit has­ta­la­rı bes­len­me ku­ral­la­rı­na dik­kat et­tik­le­ri tak­dir­de oruç tut­ma­la­rın­da bir sa­kın­ca yok. An­cak dik­kat et­me­le­ri ge­re­ken ba­zı hu­sus­lar bu­lu­nu­yor;

Gaz­lı içe­cek­ler­den, özel­lik­le de so­da­dan kıs­men uzak dur­ma­lı­lar.

Su dı­şın­da içe­cek ola­rak ay­ran, az şe­ker­li şer­bet ya da kom­pos­to ter­cih ede­bi­lir­ler.

Sa­hur­dan ve if­tar­dan he­men son­ra müm­kün­se ya­tıl­ma­ma­lı , kol­tuk­ta ve­ya ya­tak­ta otu­rur va­zi­yet­te  ya­tıl­ma­lı.

Aşı­rı ba­ha­rat­lı ve kı­zart­ma ti­pi gı­da­lar ile ek­şi­li sos­lar­dan uzak dur­ma­lı­lar.

Mi­de asi­di­ni bas­kı­la­yan ilaç­la­rı var­sa  sa­hur ve if­tar­da dü­zen­li kul­lan­ma­lı­lar.

Ağ­rı ke­si­ci kul­lan­ma­ma­ya ça­lış­ma­lı­lar.

Ye­mek­le­ri­ni­zi ya­vaş yavaş yi­yin

Mi­de­de aşı­rı şiş­kin­lik ya­şa­ma­mak için hem sa­hur­da hem de if­tar­da yi­ye­cek­le­ri bel­li öl­çü­ler­de tü­ke­tip, aşı­rı­ya kaç­ma­yın. Sa­hur­da za­man kı­sıt­lı­lı­ğın­dan ya da if­tar­da gün bo­yu aç­lık­tan do­la­yı ye­mek­ler hız­lı ye­nir, bu­nu yap­ma­yın. Ye­mek­le­ri ya­vaş ye­me­ye özen gös­te­rin. Çün­kü doy­ma sin­yal­le­ri bey­ne an­cak 15-20 da­ki­ka ara­sın­da ula­şı­yor. Ak­si tak­dir­de do­ya­ca­ğı­nız­dan çok da­ha faz­la be­sin tü­ke­ti­yor, bu­nun so­nu­cun­da da ki­lo alı­yor­su­nuz.  Ay­rı­ca bu tip bes­len­me şek­li­nin so­nu­cun­da hem ref­lü hem de gas­tri­te bağ­lı mi­de şi­ka­yet­le­ri­niz gün geç­tik­çe ar­tı­yor.  Ay­rı­ca hız­lı ye­mek ye­mek  ha­zım­sız­lık ve şiş­kin­lik gi­bi so­run­la­ra da ne­den olu­yor.

Sağ­lık­lı bes­le­ne­rek mi­de so­run­la­rıy­la baş ede­bi­lir­si­niz

Herhangi bir mide rahatsızlığı olmayanlar iftarda ve sahurda sağlıklı bir şekilde beslenebilirlerse mide sorunuyla karşılaşmıyorlar.  
Ancak bazı hastalar,  sahur ve iftarda sağlıklı beslenseler de uzun açlıkta artmış mide asidini de tolere edemeyebiliyor ve geçici mide yakınmaları yaşayabiliyorlar.

Şika­yet­le­r Ra­ma­za­n’­ın son 2 haf­ta­sın­da ar­tı­yor

Ra­ma­zan ayın­da mi­de ya­kın­ma­la­rı se­be­bi ile has­ta­ne­ye baş­vu­ru sa­yı­sı, ge­nel­de Ra­ma­zan'ın son iki haf­ta­sın­da ço­ğa­lı­yor. En faz­la şi­ka­yet, şiş­kin­lik, mi­de ve­ya gö­ğüs­te yan­ma, sa­hu­ra kal­kıl­dı­ğın­da bu­lan­tı his­si ola­bi­li­yor.  Sa­hur ve if­tar­da ye­ni­len gı­da mik­ta­rı­nın ve çe­şi­di­nin art­ma­sı ya­kın­ma­la­rın en önem­li se­be­bi. Ba­zen de oruç tu­tan­lar al­ma­la­rı ge­re­ken ilaç­la­rı if­tar ve sa­hur sa­at­le­ri­ne gö­re dü­zen­le­ye­mi­yor. So­nu­cun­da da mi­de ya­kın­ma­la­rı baş gös­te­ri­yor. Mi­de ya­kın­ma­la­rı olan ve ilaç kul­la­nan­la­rın Ra­ma­zan ön­ce­sin­de he­kim­le­ri­ne  da­nış­ma­la­rı ve ilaç­la­rı­nı mut­la­ka dü­zen­le­me­le­ri ge­re­ki­yor.

Yağlı gıdalardan uzak durun

İf­tar­da da ba­ha­rat­lı, çok yağ­lı ve kı­zart­ma tü­rü  gı­da­lar­dan uzak dur­ma­ya ça­lı­şın ve ye­me­ği­ni­zi hız­lı ye­me­yin. Çor­ba, ana öğün ve mey­ve ve tat­lı­la­rı ara­lık­lı tü­ke­tin. Çay ya da kah­ve­yi müm­kün­se ana öğü­nü­nüz­den 1 sa­at son­ra ma­kul mik­tar­lar­da tü­ke­tin. Bol su tü­ke­tin. An­cak yat­ma­dan ön­ce en az iki sa­at bir şey ye­me­miş ol­ma­ya dik­kat edin.

GAZLI İÇECEKLERDEN SAKININ, YEMEKTEN SONRA YARIM SAAT YÜRÜYÜN

Sa­hur ve if­tar­da mi­de­ni­zi tı­ka ba­sa dol­dur­ma­yı­nız, ye­mek­le­ri ma­kul öl­çü­ler­de ve ya­vaş yi­yi­niz.

Ba­ha­rat­lı ve çok yağ­lı gı­da­la­rı 1ye­mek ka­şı­ğı­nı geç­me­ye­cek şe­kil­de tü­ke­ti­niz.

Sa­hur­da ve if­tar­da ye­mek ye­dik­ten he­men son­ra müm­kün­se he­men yat­ma­yı­nız, otu­rur tarz­da ya­tı­nız

Ya­pa­bi­li­yor­sa­nız ye­mek­ler­den son­ra ya­rım sa­at yü­rü­yüş ya­pı­nız.

Gaz­lı içe­cek­ler­den uzak du­ru­nuz.

Mi­de ilaç­la­rı­nı­zı al­ma­yı unut­ma­yın.

Ağ­rı ke­si­ci­ler­den uzak du­ru­nuz.

Gün bo­yun­ca ye­di­ği­niz tat­lı 1 por­si­yo­nu geç­me­sin ve müm­kün­se ağır şer­bet­li ve ka­ka­olu tat­lı­lar­dan ka­çı­nı­nız.

Sa­hur­da kah­val­tı ti­pi bes­le­nin

Sa­hur­da mi­de­ni­zin ra­hat et­me­si ve gün bo­yu ref­lü­den ya­kın­ma­ma­nız için kah­val­tı tar­zın­da be­sin­ler tü­ke­tin, ba­ha­rat­lı olan şar­kü­te­ri ürün­le­rin­den uzak du­run. Kı­zart­ma tü­rü gı­da­lar­dan ka­çı­nın, açık çay ya da bit­ki çay­la­rı ve­ya kom­pos­to su­la­rı iç­me­ye ça­lı­şın ve kah­ve­den ve şer­bet­li tat­lı­lar­dan uzak du­run.

SERDA KIVILCIM-BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,377 µs