En Sıcak Konular

Kozmetikte kanserojen şoku

7 Temmuz 2014 11:12 tsi
Kozmetikte kanserojen şoku Baş­ta be­bek şam­pu­an­la­rı ol­mak üze­re bir­çok koz­me­tik ürü­n­de in­san sağ­lı­ğı­na za­rar­lı mad­de­lerin kul­lanıl­dı­ğı id­di­a edil­di. Piyasadaki ürünlerde insan ve çocuk sağlığına zararlı Paraben ve Ftalat yoğun kullanılıyor.

Biota Laboratuvarları Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Dündar, piyasada satılan kozmetik ürünlerdeki insan sağlığına zararlı maddelere dikkat çekti. Bugün TV’de yayınlanan Üç Nokta programına konuk olan Dündar, özellikle şampuanlarda kullanılan Paraben maddesinin yetişkinlere zararı olmadığını ancak bebek ve çocuklar için çok tehlikeli olduğunun altını çizdi.

Saç boyalarına dikkat

Kozmetik ürünlerinin masum olmadığına dikkat çeken Dündar, saç boyasında rahim kök hücresine kadar etki eden hidrojen peroksit maddesi bulunduğunu söyledi. Şampuanlarda sık kullanılan Ftalat maddesinin, Paraben’den daha tehlikeli olduğuna işaret eden Dündar, Ftalat’ın bazı türlerinin yasaklı olmasına rağmen hâlâ denetim eksikliğinden dolayı birçok şampuanda bulunduğunu vurguladı.

Parfüme Ftalat katılıyor

Türkiye’de zararlı maddelere karşı yeteri kadar denetim olmadığı tespitini yapan Dündar, şunları söyledi: “Ftalat’ı da parfüm içerisine katıyorlar ve bu parfümün kalıcılığını artırıyor. Anneler bebekleri mis gibi koksun ister bu kokunun sebebi içindeki Ftalat’tır ve bu zehir çocuk için ölüm demektir. Ftalat ve Paraben’siz ürün yapılabilir ama bunun maliyeti daha fazla. Sağlık Bakanlığı bunları yasakladı. Birçok firma bunların içine Ftalat atıldığını bilmiyor. Bunun araştırması yapılmıyor.”

Sivil toplum devreye girmeli

Av­ru­pa Bir­li­ği­’n­de sağ­lık de­ne­tim­le­ri ya­pan yüz­ler­ce si­vil top­lum ör­gü­tü ol­du­ğu­nu söy­le­yen Dün­dar, de­ne­tim ya­pı­lan ül­ke­ler­de­ki tü­ke­ti­ci­le­rin bi­linç­li ola­rak ha­re­ket et­ti­ği­ni kay­det­ti. Tür­ki­ye­’de bu tarz de­ne­tim­le­rin ol­ma­ma­sın­dan ya­kı­nan Dün­dar, “Bu­ra­da bü­tün me­se­le de­ne­tim” de­di.

5 liraya şampuan olmaz

Sağlıklı ürünler konusunda önce tüketicinin bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Dündar, “5 liraya şampuan olmaz, alırken içeriğe bakmak hatta içerikteki maddeleri internetten araştırmak gerekir” dedi. Dünyada artık trendin kimyasaldan bitkisel ürünlere doğru kaydığını vurgulayan Dündar, “Türkiye’de 10 binin üzerinde bitki çeşidi var, bu büyük bir kaynak. Çözüm tabiatta” ifadesini kullandı.

40 ülkeye ihracat

Ta­ma­men ta­bi­at­tan top­la­nan bit­ki­ler­den üre­ti­len Bio­ta ürün­le­ri­nin ha­len 40 ül­ke­ye ih­raç edil­di­ği­ni be­lir­ten Ci­hat Dün­dar, Ame­ri­ka­’nın en yay­gın ec­za­ne zin­ci­ri CVS’­ler­de Bio­der mar­ka­sı­nın yer al­dı­ğı­nı söy­le­di.

BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 2,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,881 µs