En Sıcak Konular

İlaç kullanan vatandaşlara Ramazan uyarısı

7 Temmuz 2014 11:07 tsi
İlaç kullanan vatandaşlara Ramazan uyarısı Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, sıcak yaz günlerinde düzenli olarak ilaç kullanan, ancak oruç tutmak isteyenleri uyardı.

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay düzenli ilaç kullanması zorunlu olup da oruç tutmak isteyen vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Oruç süresinin yaz aylarında günlerin uzun olmasına bağlı olarak 16- 17 saati bulduğunu kaydeden Dr. Tay, aşırı sıcaklarla birlikte dengeli olmayan beslenme ve aşırı sıvı kaybının insan sağlığı üzerinde birçok olumsuzluğu da beraberinde getirebildiğini söyledi.

Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle günde bir ya da birden fazla ilaç kullanan hasta sayısının azımsanmayacak düzeyde olduğunu dile getiren Dr. Tay, "İlaç kullanıp oruç tutanlar ilaçlarını iftar ya da sahurda içebilirler. Ancak tek dozdan fazla ilaç kullananlar mutlaka hekim tavsiyesi doğrultusunda ilaç saatlerini düzenlemelidir" dedi.

KOMAYA SOKABİLİR

İnsülin kullananlar hariç, bazı şeker hastalarının oruç tutmalarında sakınca olmadığını, ancak yine de dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Tay, diyabet hastalarına Ramazan'da ilaç kullanımı kadar beslenmeye de dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

Diyabetli hastalarda uzamış açlık sebebiyle şeker düşmesi yaşanabildiğini anımsatan Dr. Tay "Şeker düşmesi çok tehlikeli sonuçlara yol açabilir, beş on dakika içerisinde kişiyi bayıltabilir hatta komaya bile sokabilir" diye konuştu.

İlaç tedavisiyle kontrol altında olan kalp, damar ve yüksek tansiyon hastalarının doktorlarına danışarak oruç tutabileceğini belirten Dr. Tay, kalp hastası olan kişilerin mutlaka bu konuda kendisini takip eden doktoruna danışması gerektiğini söyledi. Oruç tutması riskli olan gruplara da değinen Dr. Tay, "Kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar, kontrolsüz hipertansiyon hastaları ileşme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları sağlıklı değildir" dedi.

Bu haber 1,097 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,178 µs