En Sıcak Konular

İşte suyun vücudumuzdaki görevleri

3 Temmuz 2014 10:19 tsi
İşte suyun vücudumuzdaki görevleri Su, besinlerin sindirimi, emilimi, atımı, vücut ısısının düzenlenmesi, eklemlerin kayganlığının sağlanması gibi birçok önemli göreve sahiptir.

Ramazan ayında özellikle vücudun işlevlerini yerine getirmesi, su kaybını önlemek için ve buna bağlı ödemlerin engellenmesi adına mutlaka su ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekir. İn­san be­sin al­ma­dan haf­ta­lar­ca can­lı­lı­ğı­nı sür­dür­me­si­ne kar­şın su­suz an­cak bir­kaç gün ya­şa­ya­bi­lir. Gün­lük or­ta­la­ma su ih­ti­ya­cı 2- 2.5 lit­re ci­va­rı­dır.

Su­yun vü­cu­du­muz­da­ki gö­rev­le­ri:

Be­sin­le­rin sin­di­ri­mi, emi­li­mi ve hüc­re­le­re  ta­şın­ma­sın­da
Hüc­re­le­rin, do­ku­la­rın or­gan ve sis­tem­le­rin dü­zen­li ça­lış­ma­sın­da
Me­ta­bo­liz­ma so­nu­cu olu­şan za­rar­lı mad­de­le­rin ta­şın­ma­sı ve vü­cut­tan atıl­ma­sın­da
Sin­di­rim sis­te­mi­nin dü­zen­li ça­lış­ma­sın­da
Vü­cut ısı­sı­nın de­ne­ti­mi­nin sağ­lan­ma­sın­da,
Ek­lem­le­rin kay­gan­lı­ğı­nın de­va­mın­da
Çe­şit­li bi­yo­kim­ya­sal olay­la­rın ger­çek­leş­me­sin­de yar­dım­cı­dır.

Vü­cu­du­muz su ih­ti­ya­cı­nı na­sıl kar­şı­lar?

İn­san­lar su ge­rek­si­nim­le­ri­ni ge­nel­de; içe­cek­ler, be­sin­ler ve me­ta­bo­liz­ma ol­mak üze­re üç kay­nak­tan sağ­lar­lar. Be­sin içe­ri­sin­de bu­lu­nan be­sin öğe­le­ri­nin ya­kıl­ma­sı so­nu­cun­da su olu­şur. Di­yet­te pro­te­ine gö­re kar­bon­hid­rat ve ya­ğın yük­sek ol­ma­sı me­ta­bo­lik su­yu ar­tı­rır. Ye­di­ği­miz be­sin­ler ve içe­cek­ler yo­luy­la da vü­cu­du­mu­za su sağ­la­rız.

Ör­ne­ğin seb­ze ve mey­ve­le­rin yak­la­şık yüz­de 85-90'ı , 1 su bar­da­ğı sü­tün yüz­de 90'ı su­dur. Gün içe­ri­sin­de iç­ti­ği­miz çay, kah­ve, so­da vb. içe­cek­ler­le ile de sı­vı al­mak­ta­yız. An­cak ka­fe­in içe­ren kah­ve, çay ve di­ğer içe­cek­ler sı­vı ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­sa da uy­gun su kay­nak­la­rı ola­rak sa­yıl­maz­lar.
Ör­ne­ğin ka­fe­in içe­ren kah­ve içil­di­ğin­de su alır­sı­nız an­cak da­ha faz­la id­rar çı­kı­şı ya­pa­rak da­ha faz­la sı­vı kay­be­der­si­niz.

Karpuzun yüzde 91’i sudur

Sa­hur­da çay tü­ke­til­me­me­li­dir. Çay di­üre­tik (sı­vı atı­mı sağ­la­yan) ol­du­ğun­dan id­rar çı­kı­şı­na se­bep olur ve bu yüz­den de­hid­ras­yon se­be­biy­le su­sa­ma yi­ne çok ola­cak­tır. Aşı­rı çay-kah­ve vü­cut­tan su atı­mı­nı ar­tı­rır. Ra­ma­zan ayın­da if­tar­dan son­ra faz­la mik­tar­da tü­ke­til­me­le­ri er­te­si gün­kü oruç­ta su­suz­luk his­se­dil­me­si­ne se­bep ola­bi­lir.

Faz­la mik­tar­da tü­ke­ti­lir­se ay­nı mik­tar­da su tü­ket­me­ye de özen gös­te­ril­me­li­dir. Kar­puz, içe­ri­ği yüz­de 91 su ve yüz­de 6 şe­ker olan bir yaz mey­ve­si­dir. Ay­nı za­man­da yük­sek su ve dü­şük şe­ker içe­ri­ği ve ay­rı­ca; yük­sek C vi­ta­mi­ni, be­ta ka­ro­ten ve li­ko­pen içe­ri­ği de an­ti­ok­si­dan özel­li­ği gös­ter­me­si­ni sağ­lar. İf­tar­dan son­ra tat­lı ye­ri­ne kar­puz ter­cih et­mek çok da­ha fay­da­lı ola­cak­tır. Fa­kat mik­tar önem­li­dir. 1 par­mak ka­lın­lı­ğın­da, 2-3 üç­gen di­li­mi kar­pu­zu ge­çil­me­me­li­dir.

Sa­la­ta­la­ra ve ye­mek­le­re faz­la tuz ka­tıl­ma­ma­lı­dır. Tuz tü­ke­ti­mi­ne mut­la­ka dik­kat edil­me­li­dir. Ta­ze seb­ze ve mey­ve­ler ba­ğır­sak­ta da­ha faz­la ka­lır ve su­suz­lu­ğu azal­tır­lar. Bu ne­den­le yük­sek su ve lif içe­ren ta­ze seb­ze ve mey­ve­ler tü­ke­til­me­li­dir.

Sa­hu­ra mut­la­ka kal­kıl­ma­lı ve 1-2 bar­dak su içil­me­li­dir

Gün için­de su­suz kal­ma­mak için if­tar­dan sa­hu­ra ka­dar (be­sin alı­na­bi­li­nen za­man­lar­da)  azar azar su tü­ke­ti­mi ya­pıl­ma­lı­dır. Özel­lik­le gün için­de yo­ğun ak­ti­vi­te ha­lin­de ça­lı­şan bi­rey­le­rin ter­le kay­be­di­len mi­ne­ral­le­ri ye­ri­ne koy­mak için, tan­si­yon prob­le­mi yok­sa ta­ze li­mon sı­kıl­mış ma­den su­yu ve­ya tuz­lu ay­ran tü­ket­me­le­ri çok fay­da­lı ola­cak­tır. Her bi­re­yin ağır­lı­ğıy­la oran­tı­lı ola­rak su tü­ket­me­si ge­rek­mek­te­dir. Ki­log­ram ba­şı­na 30 cc ola­cak şe­kil­de içi­le­cek su mik­ta­rı ayar­lan­ma­lı­dır. 70 kg olan bir bi­rey 2litre, 80 kg olan bir bi­rey ise 2.5 litre su tü­ket­me­li­dir.

Gün içinde susamamak için ne yapacağız?

Gün için­de su­sa­ma­mak adı­na, sa­hur­da çok tuz­lu, ba­ha­rat­lı be­sin­ler ter­cih edil­me­me­li­dir. Sal­ça, tur­şu, zey­tin, har­dal, sa­la­mu­ra içe­ri­sin­de­ki tuz ora­nın­dan tü­ke­til­me­me­si ge­re­ken be­sin­ler­dir. Yi­ne, kı­zart­ma­lar ve çok yağ­lı be­sin­ler de su­suz­lu­ğu art­tı­ra­ca­ğın­dan tü­ke­til­me­me­si ge­re­kir. Ba­sit şe­ker içe­ri­ği yük­sek olan be­sin­ler de ay­nı şe­kil­de su­suz­lu­ğa ne­den ola­cak­tır. Şe­ker­li, şer­bet­li be­sin­le­rin ya­nı sı­ra mey­ve ve­ya şe­ker­siz kom­pos­to tü­ke­ti­lir­se su­sa­ma çok da­ha az ola­cak­tır.

Domates yüksek miktarda su içerir

Do­ma­te­si sa­hur­da tü­ket­mek için ye­te­rin­ce iyi bir se­bep­tir. Ay­rı­ca, cok iyi bir li­ko­pen kay­na­ğı­dır. Özel­lik­le, piş­miş do­ma­tes ya da do­ma­tes su­yu da­ha faz­la li­ko­pen içe­rir. Sa­la­ta­lık yüz­de 96 su içe­rir. İçe­ri­ğin­de­ki mi­ne­ral den­ge­si sa­ye­sin­de vü­cu­du­nu­zu nem­len­di­rir. Bu­nun ya­nı sı­ra ide­al se­vi­ye­de kal­si­yum, mag­nez­yum, po­tas­yum, sod­yum ve baş­ka mi­ne­ral­ler içe­rir. Sa­hur­da sa­la­ta­lık ye­mek gün için­de su­suz­lu­ğu ön­le­mek için çok fay­da­lı ola­cak­tır. İçi­len çay, kah­ve, mey­ve su­yu sı­vı ola­rak ad­lan­dı­rı­lır. Hiç­bi­ri su­yun ye­ri­ni al­maz. İç­ti­ği­niz su­yu he­sap­lar­ken, on­la­rı içi­ne kat­ma­mak ge­re­kir.

Biliyor muydunuz?

Bir bardak cherry domatesin yarım bardak kadar su taşıdığını biliyor muydunuz?

bugün

Bu haber 1,417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,392 µs