En Sıcak Konular

İftardan sonra tatlı yemeyin ve kesinlikle uyumayın

3 Temmuz 2014 10:15 tsi
İftardan sonra tatlı yemeyin ve kesinlikle uyumayın Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın Ramazanın yaz günlerine rastlanması nedeniyle oruç tutan kişilerin sağlığının korunmasına daha fazla önem verip, iftar ve sahurdaki besin seçimlerine dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Dr. Aytaç Akın, ’’Ramazan ayında oruç tutan kişiler gün içinde yemek yemediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterir. Çeşit çeşit yemeklerle donatılan masalarda, bütün gün aç kalmanın verdiği ruh haliyle her yemeği tatma ve fazlasıyla yeme isteği uyanır. Fakat bütün gün hiçbir şey yemeden birden bire birçok yemeği yemek, hazımsızlık, şişkinlik gibi probleme neden olur. Bu nedenle kişinin kendisine sınır koyması ve besinleri yavaş yavaş tüketmesi gerekir. Böylece yemeklerin mideyi rahatsız etmesi önlenebilir. Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmaz, ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir. Halk arasında oruç tutmak, bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirilir, fakat bu kesinlikle doğru değildir. Gün boyu aç kalmak, metabolizmayı yavaşlatan bir durumdur ve bu da zayıflamayı zorlaştırır.'' ifadelerini kullandı.

İFTARDA TATLI YEMEYİN VE UYUMAYIN

'İftarda tatlı yemeyin' uyarısında bulunan Dr. Akın, ’’İftarda tatlıyı tavsiye etmiyoruz. İftardan 2 saat sonra sütlü bir tatlı yenebilir. Sütlaç, güllaç veya dondurma olabilir. İlla tatlı yemek de şart değil. İftardan 2 saat sonra meyve de yenebilir.

İftardan sonra uyumayın: İftarı yaptıktan sonra birçok kişi uyuyor. Yemek yedikten sonra uyumak, metabolizmanın çok yavaş çalışmasına neden olacağı için besinlerin yağa dönüşmesine yol açar. İftardan hemen sonra uyumak sindirim problemlerine neden olur. Bu nedenle iftardan sonra yürüyüş öneriyoruz." dedi.

(CİHAN)

Bu haber 1,586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,498 µs