En Sıcak Konular

Karatay'dan Ramazana özel öneriler

2 Temmuz 2014 12:21 tsi
Karatay'dan Ramazana özel öneriler Ramazan'ı daha rahat ve sağlıklı geçirmenin formülünü veren Prof. Dr. Karatay, hangi mucize sebze ile susuzluktan kurtulacağınızı anlattı

Sıcak ve uzun yaz günlerinde oruç tutmanın kişileri az da olsa zorlayabileceğini belirten İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirterek, oruç tutacaklara şu önerilerde bulundu:

ŞUURLU OLMAK İÇİN

Prof. Dr. Canan Karatay, kristal kaya tuzuyla evde hazırlanan ayranın da faydalı bir içecek olduğunu vurgulayarak, "Tuz mağaralarından elde edilmiş doğal kaya tuzu 84 minerali ile halsizlik sorununun önüne geçer" değerlendirmesinde bulundu

SAHURA MUTLAKA KALKIN

Sahura kalkmadan oruç tutmanın sakıncalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karatay, bu durumun, karaciğer ve pankreası yorup yağlandırdığı için sağlığa zararlı olduğunu belirtti.

Sahurun kahvaltı gibi olduğunu anlatan Karatay, şöyle devam etti: "Kahvaltı 24 saat içinde en önemli öğündür. Son derece kuvvetli, sağlıklı doyurucu olmalıdır. Mutlaka sağlıklı ve güçlü protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlar doyuncaya kadar yenmelidir."

Prof. Dr. Karatay, sahurda tereyağında pişirilmiş 2 yumurta, 1 avuç içi kadar beyaz peynir, 1 çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesinin içine tereyağı, peynir, domates, salatalık eklenerek yenilebileceğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yanında bol süt, şekersiz çay, ayran içilebilir. Bir Türk kahvesi fincanı taze sıkılmış meyve suyu karbonhidrat ve günlük C vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur. Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir. Susamaya neden olurlar."

Prof. Dr. Canan Karatay, iftarda neler yiyelim sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Oruç sulu çorbayla açılabilir. Sonrasında sulu etli tencere yemekleriyle devam edilebilir.

Yemeklerin bol köy tereyağıyla pişirilmesi gün boyu yeterli enerjiyi de sağlayacak, ayrıca her türlü tencere yemeğimize unutulmaz lezzet katacaktır. Ayrıca cacık, bol sızma zeytinyağı, kristal kaya tuzu ve naneyle hazırlanabilir.

SUSUZLUĞU ALAN BİTKİ

1 kase yoğurt, yemeğin yanında nane eklenerek tüketilebilir. Ayrıca salatalara, taze turp eklenip yenmesi de susuzluğumuzu alır."



Bu haber 1,195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,773 µs