En Sıcak Konular

Ramazan'da tatlı yerine bunu yiyin!

2 Temmuz 2014 12:17 tsi
Ramazan'da tatlı yerine bunu yiyin! Ramazan ayında sağlıklı ve lezzetli bir iftar geçirmek isteyenler için Diyetisyen Nilay Keçeci'nin bir önerisi var: Tatlı yerine üç top dondurma!

Bir ay oruç tutmak vücudu rahatlatır, sindirim sistemini düzenler, vücudun asit ve baz dengesinde olumlu sonuçlar yaratır. Doğru şekilde uygulandığı takdirde orucun mide ve bağırsak sisteminin yanında, vücuttaki pek çok sistem için de önemli ve olumlu sonuçları vardır. Ancak Ramazan ayında sofralardaki kızartma ve kavurmalar, kısacası ağır ve yağlı yiyecekler yerlerini hafif, tok tutucu besinlere bırakmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi Ramazan ayı boyunca oldukça önemlidir. Sebze ve meyvelerdeki lif oranı hem bizi tok tutacak, hem de sindirim sistemimizi destekleyecektir.

Miktarı çok önemli

Sahur ve iftar olacak şekilde beslendiğimiz bu dönemde iftarla sahur arasında en az iki ara öğün yapmak zorundayız. Bu, kan şekerimizin dengelenmesi ve açlık hissimizin yatışması için çok önemlidir. Bu ara öğünde de seçimimizi ağır ve şerbetli tatlılardan değil, meyve ve sütlü tatlılardan yana kullanmalıyız. Ramazan'ın, yaz aylarına denk gelmesini fırsat bilerek üç top dondurma da yenebilir. Ancak tüketim miktarına mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü dondurmanın miktarı arttıkça hem kan şekerinin düzeni değişir, hem de kilo problemleriyle karşı karşıya kalınabilir.

Halsizliğe karşı C vitamini

Orucun ilk zamanları üşüme, halsizlik ve hissizlik şikayetlerini, iftarda bol C vitamini alarak gidermeye çalışabilirsiniz. İftar ve sahurda bol su için. Tükettiğiniz suyun günde 2 litreyi bulması, özellikle yaz aylarına denk gelen ve vücudun daha fazla su kaybettiği şu dönemde doğru tercih olacaktır. Su, sistemleri rahatlatır ve insan fizyolojisi için olmazsa olmazdır.

Tek öğün doping etkisi yapar

Bütün gün boş olan mideye bir ana öğün ile yüklenip fazla besin almak, midede doping etkisi yaratır. Bu da hızlı kanlanma ve kan şekeri bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle iftarda en ideal beslenme şekli yavaş yavaş ve azar azar beslenmektir.

Soda sindirime yardımcı olur

Sahur veya iftar sonrası içeceğimiz bir bardak soda ya da yeşil çay, sindirime yardımcı olur. Ancak kalp ve tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olanların; beslenme uzmanı ya da bir doktor kontrolünde belli miktarlarda soda tüketmeleri gerekir. Uzmanlar, kronik hastalıklarda ve zorunlu ilaç kullanımlarında oruç tutulmaması gerektiğini söylüyor. Zamanında alınmayan ilaçlar daha büyük problemlere neden olur ve bu vücudumuza yaptığımız daha büyük bir kötülüktür.

Bu haber 1,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,494 µs