En Sıcak Konular

Sıcağın tetiklediği 4 hastalık

16 Haziran 2014 11:45 tsi
Sıcağın tetiklediği 4 hastalık Sıcaklarla birçok hastalığın komplikasyonlarında artış görüleceği kesin... İşte o hastalıklar...

Birbirine geçmiş mevsimler, mevsimsel değişimlere adapte olmaya çalışan bünyeler. O değişimlerle aktivasyon sürecine giren bazı kronik hastalıklar. Nihayetinde yaz mevsimi kapıyı çaldı. Sıcaklarla birçok hastalığın komplikasyonlarında artış görüleceği kesin...

Yaş­lı­lar, kro­nik has­ta­lık­la­rı olan­lar ve işi ge­re­ği gün bo­yu gü­ne­şin al­tın­da ça­lış­mak zo­run­da olan­lar, aman dik­kat! Aşı­rı yaz sı­cak­la­rı­nın te­tik­le­di­ği kro­nik has­ta­lık­la­ra kar­şı ted­bir al­mak ge­re­ki­yor. Acı­ba­dem Bey­lik­dü­zü Tıp Mer­ke­zi İç Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Mu­rat Özı­şık, "Be­ni bu gü­zel ha­va­lar mah­vet­ti” di­yen Or­han Ve­li'ye ka­tıl­ma­mak el­de de­ğil ama ala­ca­ğı­mız ted­bir­ler­le ko­run­mak da pek ta­bii ki müm­kün" di­ye ko­nuş­tu.  İşte Dr. Özışık’ın önlem ve uyarıları...

Kalp kri­zi ris­ki ar­tı­yor

Sı­cak­lık ar­tı­şı ile bir­lik­te kalp hı­zı ar­tı­yor ve cilt da­mar­la­rı ge­niş­le­ye­rek kan do­la­şı­mın­dan da­ha çok pay alı­yor. Ter­le­me ile vü­cut, ısı­sı­nı dü­şür­me­ye ça­lı­şı­yor, so­lu­num sık­lı­ğı ve de­rin­li­ği ar­tı­yor. Hi­per­tan­si­yo­nu ve da­mar sert­li­ği olan­lar ve bu has­ta­lık­lar ile il­gi­li ilaç kul­la­nan­lar için bu du­rum; in­me, ritm bo­zuk­luk­la­rı ve kalp kri­zi ris­ki­ni ar­tı­rı­yor. Aşı­rı sı­cak­lar­da vü­cut adap­tas­yon için bu de­ği­şim­le­ri ya­par­ken bu, or­gan­lar için aşı­rı yük olu­şu­yor hem de bir yan­dan bu yü­kü en­gel­le­me­ye yö­ne­lik ilaç­lar kul­la­nıl­dı­ğın­dan sı­cak­lık ar­tı­şı­na ye­te­rin­ce adap­tas­yon sağ­la­na­mı­yor. İş­te bu risk­ler­den ka­çın­mak için bol sı­vı tü­ke­ti­mi şart. Açık renk­li kı­ya­fet­ler giy­mek, be­de­ni­mi­zi zor­la­ya­cak yü­rü­yüş, eg­zer­siz, aşı­rı ye­mek ye­me  gi­bi alış­kan­lık­lar­dan ka­çın­mak ge­re­ki­yor.

Basit ama etkili yol: Rengini kontrol edin

Ar­tan sı­vı kay­bıy­la bir­lik­te id­rar mik­ta­rı aza­lı­yor ve id­ra­rı­mız­da bu­lu­nan ba­zı atık mad­de­le­rin (kal­si­yum ok­sa­lat, bi­li­ru­bin vs) yo­ğun­lu­ğu ar­tı­yor.
Bu du­rum hem ye­ni taş­la­rın olu­şu­mu­na ne­den olur­ken hem de olan taş­la­rın id­rar yol­la­rı­mı­za za­rar ver­me po­tan­si­ye­li­ni ar­tı­rı­yor. Ay­rı­ca ya­vaş­la­mış id­rar akı­mı en­fek­si­yon­la­ra yat­kın­lı­ğı da ar­tı­rı­yor. Bu­nu ön­le­mek için mut­la­ka bol sı­vı tü­ket­mek ve id­rar ren­gi­mi­zi kon­trol et­mek ge­re­ki­yor.
Çok ba­sit bir öne­ri, id­rar ren­gi­nin çok açık sa­rı renk­te ol­ma­sı. Da­ha ko­yu id­rar ren­gi az sı­vı tü­ket­ti­ği­mi­zin ve bu has­ta­lık­la­ra aday ol­du­ğu­mu­zun gös­ter­ge­si ola­bi­li­yor.

Migren atakları alevleniyor

Ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­da sı­cak­lık­ta­ki her 5 de­re­ce ar­tı­şın mig­ren ata­ğı ne­de­niy­le has­ta­ne­le­re baş­vu­ran has­ta­lar­da yüz­de 7.5 ar­tı­şa yol aç­tı­ğı tes­pit edil­miş. Bu­nun ya­nı sı­ra nem ora­nın art­ma­sı ve ani ısı ar­tış­la­rı­nın mig­ren atak­la­rı­nı te­tik­le­yen di­ğer fak­tör­ler.
Bu ne­den­le aşı­rı sı­cak­lar­da bol sı­vı tü­ke­ti­mi, ka­li­te­li cam­la­ra sa­hip gü­neş göz­lü­ğü kul­la­nı­mı, saç­la­rın ıs­la­tıl­ma­sı gi­bi ön­lem­ler ön pla­na çık­sa da aşı­rı sı­cak gün­ler­de mec­bur ka­lın ma­dık­ça gü­ne­şe çı­kıl­ma­ma­sı, kli­ma­lı or­tam­lar­da bu­lu­nul­ma­sı ge­re­ki­yor.  

Diyabet hastalarını seviyor

Sıcağın tetiklediği hastalıklardan biri de diyabet. Terlemeyle birlikte sıvı ve vücut için gerekli elektrolitler kaybedilebiliyor. Ayrıca duyu kaybı nedeniyle güneşin cilt üzerindeki olumsuz yakıcı etkisi yeterince hissedilmiyor.
Diyabetlileri bekleyen başka riskler de var: Gündüzlerin daha uzun olması, kavun karpuz gibi birçok glisemik indeksi yüksek meyvenin bol bulunması ve çok tüketilmesi, aşırı dondurma tüketimi, belirli bir beslenme-uyku düzenine sahip olması gereken diyabetiklerde sorun oluşturabiliyor. Diyabetiklerin beslenmelerine dikkat etmeleri aşırı sıcakta efor yapmaktan kaçınmaları ve bol sıvı tüketmeleri gerekiyor.

SERDA KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,750 µs