En Sıcak Konular

10 adımda ağız kokusundan kurtul!

5 Haziran 2014 12:42 tsi
10 adımda ağız kokusundan kurtul! Diş Hekimi Arzu Yalnız, pek çok kişinin derdi olan ağız kokusu konusunda bilgi vererek 10 adımda ağız kokusuyla nasıl başa çıkılacağını anlattı...

Ağız kokusu, kişinin sosyolojik ve psikolojik hayatını olumsuz etkiliyor.  Yapılan bir araştırmaya göre kişinin en yakını bile ağız kokusu konusunda uyarmaz, koku var ise söylemeye çekinir. Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, 10 adımda ağız kokusuyla nasıl başa çıkılacağını anlattı...
 
1-Dişlerinizi ve dişetlerinizi koruyun
 
Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur.
 
2-Ağızınızdaki protez ve köprüleri kontrol ettirin
 

Ağız içinde var olan eskimiş köprü ve protezle zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Mutlaka köprü altlarını ve aralarını diş ipi ve ara yüz fırçası ile temizlemek gerekir.
 
3-Sakız çiğneyin
 
Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.
 
4-Tarçın kullanın
 
İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir yere sahiptir.
 
5-Su için
Su içmek onlarca diğer yararının yanında dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur. Çok su tüketerek tükürüğün akışkanlığını arttırıp temizlemesine katkısı olur.
 
6-Burnunuz tıkanmasın
 

Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum da ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesine yol açar.
 
7-Basit şeker tüketiminizi azaltın
 
Basit şekerler yani atıştırmalık tüm şekerli gıdalar diş çürüklerine neden olur.
 
8-Lokmaları iyi çiğneyin
 

Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı azalır. Bu davranış, bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.
 
9-Diş ipi kullanın
 
Diş ipi, fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını temizler. Ağzın dar bölgelerinde de biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.
 
10-Sigara içmeyin
 
Sigara ve tütün kullanımı ağız için oldukça zararlıdır. Dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu-kahverengi lekeler birikir. Damakta kırmızı renkli iltihap oluşturur. Bu durum da ağzınızın kokmasına neden olur.
Bunların dışında tam çıkamamış 20 yaş dişlerinin de konu yapacağını belirten Diş Hekimi Arzu Yalnız, “20 yaş dişleri tam çıkamadığı durumlarda etrafında yiyecekleri tutan cepler bulundurur. Tam çıkan 20 yaş dişleri bile çok arkada olduğu için temizlenemez. Eğer kullanılmayacak pozisyonda ise öndeki dişlerinizi çürütmesine ve ağız kokusuna sebep oluyorsa mutlaka çektirilmelidir” dedi.
Yalnız, diş temizliğinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Dişlerin iç ve dış çiğneme yüzeylerinin temizliği çok önemlidir. En etkili yol dogru fırçalanmasıdır. Diş ipi kullanımı, ara yüz fırçaları, ağız duşları ilave olarak önerilebilir. Bunu yanı sıra periodik kontroller diş hastalıklarının başında müdahale edilebilmesi için çok önmelidir.2 yılda bir çekilecek panaromik röntgenler aralarda oluşmuş başlangiç çürüklerinin tespiti açısından çok önemlidir. En az altı ayda bir olmak üzere diş hekimine muayene olunması gerekir.”


Bu haber 1,110 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,507 µs