En Sıcak Konular

Dövmenin sakıncalarına yenisi eklendi

5 Haziran 2014 12:22 tsi
Dövmenin sakıncalarına yenisi eklendi Zararları bilinse de gençler arasında ilgi çeken dövmenin sağlığa etkileri sürekli konuşuluyor. Yeni bir araştırmaya göre dövmenin hiç tahmin edilemeyecek bir sorunu tetikleme ihtimali ortaya çıktı: üveit hastalığı.

Dövmenin pek çok sakıncasına bir yenisi daha eklendi: Üveit. Veni Vidi Göz Grup Uzmanlarından Doç. Dr. Tuğrul Akın, “Hayatı zorlaştıran ve görme kaybına sebep olan tehlikeli bir göz rahatsızlığı olan üveit hastalığı, gözün orta tabakasında yer alan üvea'nın iltihaplanması durumudur. Ne yazık ki dövmelerde kullanılan siyah boyaların, üvea’nın iltihaplanmasına neden olabileceği ile ilgili yeni bilimsel araştırmalar var” dedi.


Siyah dövme boyası tetikliyor

Gözümüzü dışardaki tehlikelerden veya zararlı durumlardan korumaktan bahsederken, tipik olarak bilinen temel güvenlik ipuçları hemen akla geliyor. Örneğin; tehlike potansiyeli olan ekipmanların yakınında çalışmamak veya kazalardan korunmak için çalışma gözlüğü takmak gibi. Birçoğumuzun aslında pek de bilmediği fiziksel kazalar, yaralanmalar kadar yaşam şeklinden kaynaklanan birçok dış faktör de göz sağlığımızı tehdit ediyor.

Dövmelerde kullanılan siyah boyalar da bunlardan bir tanesi. Doç. Dr. Tuğrul Akın’ın verdiği bilgilere göre Ophthalmology Times dergisinde yayımlanan bir çalışmada dövmelerin sebep olduğu üveitler incelenmiş ve bu çalışmadaki hastalarda geniş dövmeler dikkat çekmiş. Sonuç olarak, dövmesi olan kişilerde üveit hastalığının görülebileceği bildirilmiş.



Bu haber 1,080 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,494 µs