En Sıcak Konular

D vitamini hayat kurtarıyor

21 Mayıs 2014 10:48 tsi
D vitamini hayat kurtarıyor Yaş­lan­dık­ça vü­cut­ta­ki D vi­ta­mi­ni olu­şu­mu ve de­po­la­rı aza­lı­yor. Bu du­rum kış ay­la­rın­da da­ha da be­lir­gin­le­şi­yor.

Yerine getirdiği görevlere baktığımızda hayati önem arz eden D vitamini kemik erimesine yol açan hormonun salgılanmasını önlüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hipertansiyon, kalp ve bazı kanser hastalıklarına karşı koruyucu kalkan oluşturuyor.

Yaş­lan­dık­ça vü­cut­ta­ki D vi­ta­mi­ni olu­şu­mu ve de­po­la­rı aza­lı­yor. Bu du­rum kış ay­la­rın­da da­ha da be­lir­gin­le­şi­yor.
Ya­zın, gü­neş ko­ru­yu­cu­la­rın kul­la­nı­mı de­ri­de D vi­ta­mi­ni olu­şu­mu­nu en­gel­li­yor. Şiş­man­lar, es­mer­ler ve ye­ter­siz gü­neş ışı­ğı alan­lar, D vi­ta­mi­ni ek­sik­li­ği ris­kiy­le kar­şı kar­şı­ya ka­lı­yor.

HORMON GİBİ DEĞERLENDİRİLMELİ

D vi­ta­mi­ni, kal­si­yum ve fos­fo­run sin­di­rim yol­la­rın­da kul­la­nı­mı ve emi­li­mi ile özel­lik­le ço­cuk­lar­da bü­yü­me için ge­rek­li bir vi­ta­min.
Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si­’n­den Prof. Dr. Mus­ta­fa Sa­it Gö­nen “As­lın­da D vi­ta­mi­ni­ni di­ğer vi­ta­min­ler­den fark­lı ola­rak hor­mon gi­bi de­ğer­len­dir­mek da­ha doğ­ru yak­la­şım olu­r” de­di.

GIDADAN KARŞILANABİLİR ANCAK...

“Gün­lük D vi­ta­mi­ni ge­rek­si­ni­mi; kollar, bacaklar ve yüzün 20 dakika gün ışığına maruz kalmasıyla karşılanabilir” diyen Prof. Gönen, D vitaminin en çok, tereyağı, süt, yulaf, tatlı patates, yumurta sarısı, sıvı yağlar, karaciğer, özellikle yağlı olan tuzlu su (deniz) balıklarından somon, sardunya ve ton balığında bulunduğunu ifade etti.

Gö­nen, “May­da­noz, ısır­gan otu, yon­ca­da mev­cut­tur. An­cak yi­ne de D vi­ta­mi­ni ile güç­len­di­ril­miş be­sin­ler ha­riç do­ğal be­sin­ler­de D vi­ta­mi­ni         dü­ze­yi dü­şük­tür ve gün­lük ih­ti­ya­cı kar­şı­la­ya­ma­mak­ta­dı­r”  şeklinde konuştu.

Ül­ke­miz de dört mev­sim gü­neş gö­rül­me­si­ne rağmen yüksek bir oranda D vitamini yetersizliğinin mevcut olduğuna değinen Prof. Gönen, giyinme alışkanlıkları, güneş koruyucu kremler, yaş, obezite, deri renginin D vitamin eksikliğine katkıda bulunan faktörler olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen,  D vitaminin eksiklik sebeplerini; yetersiz güneş maruziyeti ile birlikte gıdalarla eksik D vitamini alımı, bağırsaktan yetersiz emilim, karaciğer ve böbrek hastalığı olarak değerlendirdi.

Gü­neş ko­ru­yu­cu kul­lan­ma­yın

Nor­mal D vi­ta­mi­ni dü­zey­le­ri­ne sa­hip ol­mak için gün­lük alın­ma­sı ge­re­ken D vi­ta­mi­ni mik­ta­rı­nın de­ri ren­gi, gü­neş ma­ru­zi­ye­ti, di­yet alış­kan­lık­la­rı ve alt­ta ya­tan di­ğer tib­bi so­run­la­rın olup ol­ma­ma­sı­na gö­re de­ğiş­ti­ği­nin de al­tı­nı çi­zen Prof. Gö­nen, “Ül­ke­mi­zin bu­lun­du­ğu en­lem­de D vi­ta­mi­ni sen­te­zi en iyi ma­yıs-ka­sım ay­la­rı ara­sın­da ger­çek­le­şir.

Sen­tez için cil­de di­rekt gü­neş ışı­nı te­ma­sı ge­rek­li­dir. Cam ve tül ar­ka­sın­dan gü­neş­le­nil­me­me­li. Gü­neş ko­ru­yu­cu krem kul­la­nıl­ma­ma­lı.
De­ri­de ye­ter­li D vi­ta­mi­ni olu­şu­mu için, haf­ta­da en az 2 kez  yüz, kol­lar, ba­cak­lar ve sır­tın gü­neş ko­ru­yu­cu sü­rül­me­den 20-30 da­ki­ka gün ışı­ğı­na ma­ruz bı­ra­kıl­ma­sı D vi­ta­mi­ni sen­te­zi için ye­ter­li olur.

Sis­li ha­va­la­rın sık ol­du­ğu böl­ge­ler, fab­ri­ka du­man­la­rı ile aşı­rı kir­le­nen ha­va­nın so­lun­du­ğu alan­lar, ka­pa­lı gi­yim tar­zı ter­cih­le­ri ye­ter­li D vi­ta­mi­ni olu­şu­mu­nu en­gel­le­r” uya­rı­sı­nı yap­tı.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,184 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,292 µs