En Sıcak Konular

Formunuzu korumak için bisiklete binin!

9 Mayıs 2014 10:49 tsi
Formunuzu korumak için bisiklete binin! Bisiklete binmek kasları güçlendirip, nefes alımını düzenliyor, aşırı kilo alımını önlüyor. Kolesterol, yüksek tansiyon, eklem ve romatizma ağrılarına da iyi gelen bisiklet, stresi azalttığı gibi doğayı da koruyor

Bi­sik­let sür­mek; yüz­me ve yü­rü­yüş gi­bi her ya­şa ve her şar­ta uyum­lu olan spor dal­la­rın­dan bi­ri. Özel­lik­le Av­ru­pa ül­ke­le­rin­de ula­şım amaç­lı ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı için, tra­fik so­ru­nu­na ve ener­ji ta­sar­ru­fu­na çö­züm ge­tir­me­si se­be­biy­le tüm dün­ya­da ay­rı bir öne­me sa­hip.   

Stres, şiş­man­lık ve sırt ağ­rı­sı­na bi­re­bir

Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar bi­sik­let kul­lan­ma­nın baş­ta stres ol­mak üze­re; şiş­man­lık, sırt ağ­rı­sı, me­ta­bo­liz­ma has­ta­lık­la­rı ve yük­sek tan­si­yo­nu gi­der­di­ği­ni or­ta­ya ko­yu­yor.

Cen­tral Hos­pi­ta­l’­dan Fiz­yo­te­ra­pist Fzt. Se­na Tür­koğ­lu, “Bi­sik­let ay­nı za­man­da ki­şi­nin da­ya­nık­lı­lık gü­cü­nü ar­tır­dı­ğı için stres­le baş et­me­si­ne yar­dım­cı olu­yor. Yağ ya­kı­mı ve ki­lo kon­tro­lü­nü sağ­la­yıp, ek­lem­le­ri güç­len­dir­di­ği, sırt, ba­cak, ba­sen, kal­ça, ka­rın ve kol kas­la­rı­nı ça­lış­tır­dı­ğı ve kon­dis­yo­nu ar­tır­dı­ğı için de tam bir sağ­lık dos­tu­” de­di.Tür­koğ­lu bi­sik­let kul­la­nı­mı­nın fay­da­la­rı­nı da ak­tar­dı...

Han­gi bi­sik­let­ler ter­cih edil­me­li?

 Nor­mal bi­sik­le­te bin­mek, dü­zen­li ve rit­mik ha­re­ket­ler­le ya­pıl­dı­ğı için stres at­ma­ya yar­dım­cı olur. Bi­sik­let gi­bi uzun sü­re­li ya­pı­lan fi­zik­sel spor­lar­da, in­san vü­cu­du 40 da­ki­ka son­ra, mut­lu­luk hor­mo­nu olan en­dor­fin sal­gı­la­ma­ya baş­lar ve bu du­rum­da ki­şi­de psi­ko­lo­jik ola­rak ra­hat­lat­ma sağ­lar. Ay­rı­ca ba­cak kas­la­rı­nı da ça­lış­tır­dı­ğın­dan, tüm vü­cu­dun uyum içe­ri­sin­de ha­re­ket et­me­si­ne de ola­nak ta­nı­yor.

1 sa­at­te 600 ka­lo­ri

Her gün dü­zen­li bir şe­kil­de 30 da­ki­ka bi­sik­let kul­la­nıl­dı­ğın­da, ay­da or­ta­la­ma 2-3 ki­lo ve­ri­le­bi­li­yor. Pe­dal çe­vir­mek, bir sa­at­te 600 ka­lo­ri ya­kıl­ma­sı­na yar­dım­cı olur.

Kalp ve da­mar dos­tu: ‘Kon­dis­yon bi­sik­let’

Kon­dis­yon bi­sik­le­ti yo­ğun efor ge­rek­ti­ren ve ol­duk­ça faz­la ka­lo­ri ya­kıl­ma­sı­nı sağ­la­yan bir kar­di­yo eg­zer­si­zi. Kalp ve da­mar sağ­lı­ğı için de çok fay­da­lı­dır. Kon­dis­yon bi­sik­le­ti ile ça­lış­mak, kalp do­la­şım sis­te­mi­ni olum­lu yön­de et­ki­le­ye­rek hız­la za­yıf­la­ma­yı sağ­lar.

Kon­dis­yon bi­sik­le­tin­den doğ­ru fay­da sağ­lan­ma­sı için haf­ta­da en az 3 gün, 45 da­ki­ka ile 1 sa­at ara­sı eg­zer­siz ya­pıl­ma­lı. 40 da­ki­ka­dan az ya­pı­lan eg­zer­siz­de is­te­ni­len so­nu­ca ula­şı­la­maz.

Elip­tik bi­sik­let­le tüm vü­cut ça­lı­şır

Da­ha çok spor sa­lon­la­rın­da rast­la­nı­lan elip­tik bi­sik­let; mer­di­ven tır­man­ma, ko­şu ban­dı ve eg­zer­siz bi­sik­le­ti ha­re­ket­le­ri­ni tek bir alet­te bir­leş­ti­ri­yor. Elip­tik bi­sik­le­tin en önem­li fay­da­sı eg­zer­siz sı­ra­sın­da­ki dar­be­le­ri azalt­ma­sı.

Me­ta­bo­liz­ma­yı hız­lan­dı­rı­yor

Elip­tik bi­sik­let yüz­me ve yü­rü­me­de ol­du­ğu gi­bi en az 40 da­ki­ka ve haf­ta­da 3-4 kez ya­pıl­ma­lı. Bu ça­lış­ma dü­ze­ni kalp hı­zı­nın ye­ter­li se­vi­ye­ye ulaş­ma­sı­nı sağ­lar. Kalp hı­zı­nın yük­sek tu­tul­ma­sıy­la da vü­cu­dun me­ta­bo­lik hı­zı ar­tar, ki­lo ver­me ko­lay­la­şır. Epi­lip­tik ci­haz­la da­ki­ka­da or­ta­la­ma 8-10 ka­lo­ri har­ca­nır.

Ek­lem­le­re za­rar ver­mez


Elip­tik bi­sik­let kul­la­nı­lır­ken ba­cak­lar ma­ki­ney­le de­vam­lı te­mas ha­lin­de­dir ve ek­lem­le­rin ze­mi­ne dar­be yap­ma ha­re­ke­ti­ni kı­sıt­lar. Ko­şu­ya ben­zer bir ça­lış­ma sağ­la­sa da ek­lem­ler­de aşın­ma ya da yıp­ran­ma­ya se­bep ol­maz. Üst ve alt vü­cut ya­ni kol, ka­rın, bel ve kal­ça bir­lik­te ça­lı­şır. Alt sırt, diz, kal­ça prob­le­mi ve di­ğer ek­lem so­run­la­rın­dan ya­şa­yan ki­şi­ler ve yaş­lı­lar ta­ra­fın­dan ra­hat­lık­la kul­la­nı­la­bi­lir.

Ke­mik­le­ri güç­len­di­rir ko­les­te­ro­lü dü­şü­rür

Bi­sik­let, tem­po­lu yü­rü­yüş ve yüz­me gi­bi rit­mik spor­lar, an­cak 40 da­ki­ka­dan son­ra vü­cu­da yağ yak­tır­ma­ya baş­lar. Kon­dis­yon bi­sik­le­ti vü­cut di­ren­ci­ni ar­tı­rır, me­ta­bo­liz­ma­yı hız­lan­dı­rır, faz­la ki­lo­lar­dan kur­tul­ma­yı sağ­lar ve fit bir gö­rü­nü­me ka­vuş­tu­rur. Ay­rı­ca ke­mik­le­ri güç­len­di­re­rek kas ya­pı­sı­nı da kuv­vet­len­di­rir. Bu sa­ye­de kan ba­sın­cı kon­trol al­tı­na alın­mış olur ve ko­les­te­rol dü­şer. Ki­şi ken­di­ni sağ­lık­lı, dinç, ener­jik ve po­zi­tif his­se­der.

Bu haber 1,441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,136 µs