En Sıcak Konular

Boyun ağrılarınız için

29 Nisan 2014 11:01 tsi
Boyun ağrılarınız için Boyun ağrılarını azaltmak için hangi yastıklarda yatmalıyız?

Doğ­ru yas­tı­ğı bu­la­na ka­dar bo­yun ağ­rı­nız­la uya­na­bi­lir­si­niz. Ha­ya­tı­mı­zın üçte birini ya­tak­ta uyu­ya­rak ge­çir­di­ği­miz için, seç­ti­ği­miz yas­tık tü­rü bo­yun ağ­rı­mı­za en­gel ol­ma­yı ve­ya bo­yun ağ­rı­mı­zı azalt­ma­yı sağ­lı­yor.

Bo­yun ağ­rı­sı­nın en yay­gın se­bep­le­rin­den bi­ri uzun sü­re boy­nu­nuz ya­muk ve­ya bur­kul­muş bir şe­kil­de yat­ma­nız­dır. Eğer sa­bah­la­rı boy­nu­nuz ağ­rı­ya­rak uya­nı­yor­sa­nız, bu bel­ki yas­tı­ğı­nız boy­nu­nu­zu ve ba­şı­nı­zı doğ­ru po­zis­yon­da des­tek­le­me­di­ğin­den­dir. Yrd. Doç. Dr. Gam­ze Şen­bur­sa, bo­yun ağ­rı­la­rın­dan kur­tul­ma­mız için han­gi yas­tık­ta uyu­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni siz­ler için yaz­dı:

Yatakta doğru pozisyonu alın

Bir­çok in­san uyu­ma­dan ön­ce ya­tak­ta ki­tap okur­ken ve­ya te­le­viz­yon iz­ler­ken baş­la­rı­nı ve bo­yun­la­rı­nı düz­gün des­tek­le­mi­yor. Boy­nu­nu­zun kıv­rı­mı­nı ile­ri­ye doğ­ru bir sü­rü yas­tık­la des­tek­le­me­yin. Eğer bir şey oku­yor­sa­nız, kol­la­rı­nı­zın bir yer­den des­tek al­dı­ğı­na ve ba­şı­nı­zın nötr po­zis­yo­nu­nu ko­ru­du­ğu­na emin olun. Uyu­ya­ca­ğı­nız za­man ise, en iyi po­zis­yon sır­tüs­tü ve­ya yan yat­ma­nız­dır. Yü­züs­tü yat­mak­tan ka­çı­nın, çün­kü bu po­zis­yon ba­şı­nı­zın bur­kul­ma ve bü­kül­me ha­li­ni, nötr (do­ğal ol­ma­yan) bir po­zis­yon al­ma­sı­na se­bep olur.

Doğ­ru se­çim ka­li­te­yi ar­tı­rı­yor

Yas­tık kul­la­nı­mı üze­ri­ne ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra gö­re, doğ­ru yas­tı­ğı seç­me­niz uy­ku­nu­zun ka­li­te­si­ni art­ı­rır ve baş/bo­yun ağ­rı­nı­zı azal­tır. Eğer yan ya­ta­bi­li­yor­sa­nız, ku­la­ğı­nız ve ya­ta­ğı­nız ara­sın­da­ki boş­lu­ğu dol­du­ran ve ba­şı­nı­zı eğ­me­yen bir yas­tık se­çin. Eğer sır­tüs­tü ya­tı­yor­sa­nız, yas­tı­ğı­nız ba­şı­nı­zı ne ge­ri­ye ne de ile­ri­ye eği­yor ol­sun.  Se­çe­bi­le­ce­ği­niz birçok tür­de yas­tık mev­cut. Bi­zim bu­ra­da dik­kat ede­ce­ği­miz şey hem bi­ze iyi uy­ku uyu­tan hem de boy­nu­mu­zu ağ­rıt­ma­ya­cak bir yas­tık edi­ne­bil­mek. Asıl bak­ma­mız ge­re­ken en önem­li nok­ta boy­nu­mu­zu nötr po­zis­yo­nun­da tu­ta­bi­le­cek bir yas­tık. İş­te bir­kaç öne­ri:

Ne ka­dar ol­du ha­tır­la­mı­yor­sa­nız...

Eğer her sa­bah bo­yun ağ­rı­sıy­la uya­nı­yor­sa­nız, bu ağ­rı­dan kur­tul­mak için bir şey­ler yap­mak is­ti­yor­sa­nız ve eğer en son yas­tık ala­lı kaç yıl ol­du ha­tır­la­mı­yor­sa­nız, en ya­kın ya­tak ve yas­tık ma­ğa­za­sı­na gi­dip yas­tık al­ma­lı­sı­nız. Ha­ya­tı­nı­zın önem­li bir kıs­mı­nı uy­ku­da ge­çir­di­ği­niz için, tat­lı rü­ya­lar gör­mek ve gü­zel bir uy­ku çek­me­nin en önem­li yo­lu iyi bir yas­tı­ğa sa­hip ol­mak­la baş­lar.
 
ORTOPEDİK YASTIKLAR

Bu tür yas­tık­lar bo­y­nun do­ğal kıv­rı­mı­nı ko­ru­ma­sı için üre­ti­len yas­tık­lar­dır.

KUŞTÜYÜ YASTIKLAR

Eğer aler­ji­niz yok­sa, bel­ki es­ki tür kuş­tü­yü yas­tık­lar si­zin için doğ­ru bir se­çim ola­bi­lir. Bu yas­tık­lar ba­şı­nı­zın şek­li­ni al­ma­ya uy­gun ve sün­ger yas­tık­tan da­ha yu­mu­şak­tır.

BOYUN FITIĞI YASTIKLARI

Bu yas­tık­lar ru­lo ha­lin­de­dir. Bo­yun kıs­mın­da­ki ba­sın­cı uy­ku sı­ra­sın­da azalt­mak ve bo­yu­nun nötr po­zis­yo­nu­nu ko­ru­mak için ta­sar­lan­mış­lar­dır.

SU YASTIKLARI

Su yas­tık­la­rı boy­nu­nu­za bi­nen yü­kü da­ğı­tan ve azal­tan yas­tık­lar­dır. Ya­pı­lan bir araş­tır­ma­da, ka­tı­lım­cı­la­rın ba­zı­la­rın­da yu­ka­rı­da bah­set­ti­ğim yas­tık­lar ara­sın­da su yas­tı­ğı da­ha avan­taj­lı bu­lun­muş­tur. Su yas­tı­ğı­nın bir di­ğer gü­zel ya­nı da sert­li­ği­ni ve yük­sek­li­ği­ni si­zin ayar­la­ya­bi­le­cek ol­ma­nız­dır. Man­tı­ğı ba­sit; ne ka­dar faz­la su dol­du­rur­sa­nız o ka­dar yük­sek ve sert olur ve­ya tam ter­si.
 
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,748 µs