En Sıcak Konular

Çocuklarda ve bebeklerde kalp hastalığı belirtileri

16 Nisan 2014 10:19 tsi
Çocuklarda ve bebeklerde kalp hastalığı belirtileri Çocuğunuz beden derslerini sevmiyor, oyunlara katılmak yerine kenardan izlemeyi tercih ediyor, çabuk yoruluyorsa zaman kaybetmeden kalp muayenesini yaptırmalısınız

Yak­la­şık her 100 be­bek­ten bi­ri­nin kalp has­ta­lı­ğı ile dün­ya­ya gel­di­ği­ni söy­le­yen Me­di­cal Park Has­ta­ne­si Ço­cuk Kar­di­yo­lo­ji Uz­ma­nı Doç. Dr. Tuğ­çin Bo­ra Po­lat,  “Be­be­ği­niz me­me­yi er­ken bı­ra­kı­yor ve çok ter­li­yor­sa,  ani çığ­lık­lar atı­yor ar­dın­dan hal­siz­le­şi­yor­sa al­tın­da ya­tan ne­den­le­rin iyi araş­tı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yo­r” uya­rı­sın­da bu­lun­du. Doç. Dr. Bo­ra Po­lat, be­bek­ler­de ve ço­cuk­lar­da gö­rü­len kalp has­ta­lık­la­rı ile il­gi­li  bil­gi­ler ver­di...


Be­lir­ti­ler ço­cuk­luk ça­ğın­da da gö­rüle­bi­li­yor

Ül­ke­miz­de her yıl yak­la­şık 10 bin be­bek kalp has­ta­sı ola­rak dünyaya geliyor. Çocuklarda görülen kalp hastalıkları doğumsal ve sonradan edinilmiş olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Doğumsal kalp hastalıkları, bebeğin anne karnında gelişimi sırasında erken gebelik döneminde ortaya çı­kı­yor. “

Gö­ğüs ağ­rı­sı­na dik­kat edin

Gö­ğüs ağ­rı­sı ço­cuk­luk ça­ğın­da baş ve ka­rın ağ­rı­sın­dan son­ra en sık gö­rü­len ağ­rı ya­kın­ma­sı­dır.  Ço­ğu za­man bu ağ­rı­la­rın ne­de­ni kas ve is­ke­let sis­te­min­den kay­nak­la­nır. An­cak na­dir de ol­sa bu ağ­rı­lar kalp has­ta­lı­ğı­na işa­ret ede­bi­lir.

Şişmanlık çocuğun kalbini vuruyor

Obe­zi­te so­ru­nu ço­cuk­luk ça­ğı­na in­di. Özel­lik­le ai­le­de kalp has­ta­lı­ğı öy­kü­sü var­sa, ço­cu­ğun şe­ker ve ko­les­te­rol de­ğer­le­ri­nin dü­zen­li ta­ki­bi ge­rek­li. Bu ço­cuk­lar er­ken dö­nem­de tan­si­yon has­ta­sı da ola­bi­li­yor. Yük­sek tan­si­yon­lu ba­zı ço­cuk­lar­da ki­lo kon­tro­lü ile nor­mal­leş­me müm­kün ola­bil­mek­te.

Teşhis anne karnında konuyor

Doğumsal kalp hastalıklarının tanısı anne karnında konulabilir. Gebelik döneminde yapılacak ekokardiyografi incelemesi ile bebekte doğumsal kalp hastalığı teşhis edilebilir. Doğum öncesi tanı alan bebek hemen müdahale gerektirecek durumlar nedeniyle çocuk kardiyoloji uzmanı olan merkezlerde doğurtulmalıdır. Ülkemiz doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi girişimsel  (anjiyo ile) ve cerrahi yöntemlerle, özellikle son on yılda oldukça ilerleme kaydetti ve başarı oranı da gelişmiş ülkelerle yarışır durumda.

Ha­re­ket­le­ri­ni sı­nır­lan­dı­rı­yor

Çocuğun kalbindeki anomali ve düzensizlikler, belirtilerini okul çağında da gösterebiliyor. 10’lu yaşlardan sonra kalp kası kalınlaşması görülebilir. Çocuk hareketlerini sınırlandırır, beden dersinden nefret eder, arkadaşlarıyla oyun oynamak yerine onların oyununu uzaktan izlemeyi tercih eder, çabuk yorulur ve nefes darlığı yaşar.  Zaman zaman göğüs ağrısı da bu belirtilere eşlik edebilir. Bu durumda çocuğun hemen kalp muayenesinden geçirilmesi gerekir.

Spordan önce kalbine baktırın

Özellikle yarışmalı sporları yapan çocukların kalp muayenesinin yaptırılması  telafisi olmayan sonuçların oluşmasını engelleyebilir. Bazı kritik kalp rahatsızlıkları iyi değerlendirilmiş bir EKG incelemesiyle dahi teşhis edilebilir. Ayrıca herhangi bir dönemde geçirilen enfeksiyonlar kalp kasına ve zarına zarar verebilir.

Ani çığlıklar kalp ağrısı işareti olabilir

Erken teşhis için anne babaların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bebek emerken veya efor anında çabuk yoruluyor ve terliyor, yorulup bırakıyorsa bu kalp yetersizliğinin bulgusu olabilir. Sebepsiz ani çığlıklar atıyor sonrasında halsizleşiyorsa, bunlar kalpteki ağrının belirtisi olabilir, kalpteki koroner sistemin anormal olduğuna işaret edebilir. Doğumsal kalp hastalıklarında erken teşhis çok önemli. Bir kısım tanı almamış hasta, ileriki yaşlarda ameliyat şansını yitirebiliyor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 2,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,932 µs