En Sıcak Konular

Kanserden koruyan ve kansere sürükleyen besinler

9 Nisan 2014 11:11 tsi
Kanserden koruyan ve kansere sürükleyen besinler 1-7 Nisan Kanser Haftası pek çok farkındalığın yaşanacağı ve unutulmayacağı bir hafta olmuştur umarım. Çağımızın önemli hastalıklardan biri olan kanser ile savaşmada yapabileceğimiz çok şey var. Özellikle de korunma anlamında...

Pek çok hastalıkta olduğu gibi kanserde de tedaviden çok hastalığa yakalanmama yani korunma çok daha önemli ve zahmetsizdir. Her durumda hemen ilaçlara sarılmak yerine , her meyvenin, her sebzenin , her baharatın birer ilaç olduğunu unutmamak gerekiyor. Hastalıklardan korunmada en önemli basamak beslenme ve yaşam biçimimiz.. Kanserde ise bu daha da önem kazanmakta çünkü beslenme ve özellikle bazı besinler kanser için bir panzehir adeta ki biz bunlara “antioksidant” lar diyoruz..

OBEZiTE

Özellikle meme, kalın bağ̆ırsak-rektum ve kan kanserleri obez bireylerde normal ağ̆ırlıktakilere göre daha fazla görülmektedir. Yağ̆ tüketiminin yüksek olması obeziteye neden olmaktadır. Yağ̆lı besinler ve bozulmuş̧ yağ̆ tüketimi, kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin de alımının artmasına neden olmaktadır.

KARBONHiDRATLAR

Karbonhidratlar baş̧lıca enerji kaynağ̆ımızdır. Gereksinimin üzerinde alınması obeziteye neden olur. Bunun yanı sıra, kepekli tahıl ürünleri, kuru baklağiller, taze sebze ve meyvelerin fazla tüketilmesi, posa alımını arttırıp bağ̆ırsakların düzenli çalış̧masını sağ̆layarak kalın bağ̆ırsak-rektum kanserinin önlenmesinde etkindir.

PROTEiN

Aşırı et, dolayısıyla hayvansal proteini çok tüketen ülkelerde meme, rahim, prostat, kalın bağ̆ırsak-rektum, pankreas ve böbrek kanserleri, hayvansal proteini az tüketen ülkelerden daha fazla görülmektedir.

Yağ̆sız hayvansal protein tüketiminin kanserle iliş̧kili olmadığ̆ı bilinmektedir. Yağ̆sız et, süt ve benzeri besinlerin tüketimi kanser riskini artırmaz.

YAĞLAR

Her türlü yağ̆ın fazla alınması özellikle meme, prostat, testis, rahim, yumurtalık ve kalın bağ̆ırsak-rektum kanserlerinin oluş̧um riskini artırmaktadır.

Kanserojen maddeler (kanser yapıcı) yağ̆ içinde birikir ve fazla yağ̆ alımı bu maddelerin vücuda giriş̧ini artırır.

Cinsiyet hormonları yapısal olarak yağ̆a benzerler.Yağ̆ın fazla alımı bu hormonların çalış̧ma düzenini bozar.

Özellikle kalın bağ̆ırsak-rektum kanserlerini ilerletici safra tuzları gibi maddelerin yapımı yağ̆ alımı arttıkça artar.

Çoklu doymamış̧ yağ̆ asitlerinden zengin sıvı yağ̆lar kolay okside olurlar(bozulurlar). Oksidasyon sonucu oluş̧an öğ̆eler bağ̆ış̧ıklık hücrelerinin yıpranmasına neden olarak kanser riskini artırırlar.

ViTAMiNLER

A vitamini Yeş̧il ve sarı sebze ve meyvelerde, A vitamininin ön maddeleri karotenoidler bulunur. Bunlar güçlü antioksidan özelliğ̆i taş̧ırlar ve vücutta A vitaminine dönüş̧ürler. Hayvansal besinlerde (karaciğ̆er, süt yağ̆ı, yumurta sarısı gibi ) A vitamini bulunur. A vitamini ve özellikle A vitamininin ön maddesi karotenoidler kanserejen maddelerin etkisini azaltarak kanserin önlenmesinde etkindirler.

C vitamini En fazla taze sebze ve meyvelerde bulunur. En çok C vitamini içeren besinler; kuş̧burnu, maydanoz, tere, roka ve diğ̆er yeş̧il yapraklı sebzeler, karnabahar, yeş̧il sivri biber, turunçgiller, domates, çilek ve patates’tir. C vitamini vücuda alınan kanserojenleri etkisiz hale getirir.

E vitamini Baş̧ta bitkisel yağ̆lar, yeş̧il yapraklı sebzeler, özü alınmamış̧ tahıllar, fındık, fıstık gibi kuruyemiş̧ler, kuru baklagiller olmak üzere çeş̧itli yiyeceklerde bulunur. Bazı toksik maddelerin etkilerini azalır, güçlü bir antioksidan olduğ̆u için yağ̆ların ve hücrelerin oksidasyonunu (bozulmasını) önler.

D vitamini Karaciğ̆er, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az miktarda bulunur. Günlük beslenme ile D vitamini gereksinmesi karş̧ılanmaz. En iyi kaynağ̆ı güneştir.

Düzenli güneş̧le temas ile derideki ön maddeden D vitamini oluş̧ur ve gereksinmeyi karş̧ılar. Düzenli güneş̧ten yararlanarak vücutta yeterli D vitamini oluş̧umunun sağ̆lanması ve yeterli kalsiyum alımı kemik kanseri riskini azaltır.

TÜKETMENiZ GEREKEN MEYVELER

*Portakal, greyfurt, limon

*Kuş̧burnu, böğ̆ürtlen, kızılcık

*Elma, armut, ayva, erik

*Kiraz, viş̧ne, çilek

*Kavun, karpuz

*Üzüm, incir, nar,dut

*Muz, hurma

*Yeni dünya

KANSER RiSKiNi ARTIRAN BESiNLER

Çevredeki  zararlı kimyasallar besinlerin yağlı kısımlarında birikir. Eğer yağlı kısım iyice ayrıldıktan sonra yenilirse, zararlı kimyasalların vücuda girişi azalır. Et ve peynirler ne kadar yağlıysa kanser yapıcı madde de o kadar çoktur içinde..

*Yağ̆da kızartılmış besinler

*Tuzlanmış̧ besinler

*Tütsülenmiş̧ besinler

*Nitrit, nitrat eklenmiş besinler (Salam, sosis vb.işlenmiş et ürünleri)

*Ateş̧e çok yakın piş̧irilmiş kebaplar

*Hamburger

*Domuz eti ve yağlı tüm etler

*Tereyağı, içyağı

MİNERALLER

SELENYUM:
En çok su ürünlerinde ve kepeğ̆i ayrılmamış̧ tahıl ürünlerinde bulunur. Dilyetle yeterli miktarda tüketimi kanserojenlere karş̧ı koruyucudur.

ÇİNKO: En zengin kaynakları, ay çekirdeğ̆i, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir. Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karş̧ı koruyucudur.

iYOT: En iyi kaynağ̆ı iyotlu tuzdur. İyot yönünden zengin besinler; balıklar ve mantardır. İyot eksikliğ̆i tiroit bezinde kanser oluşturma riskini de artırabilir.

MOLiBDEN: Vücudun gereksinimi çok düş̧üktür. En zengin kaynakları; kurubaklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve koyu yeş̧il yapraklı sebzelerdir.

BAKIR: En zengin kaynakları; etler, su ürünleri, kuru baklagiller, yağ̆lı tohumlar, pekmezdir. Yetersizliğ̆inde deride, beyin iş̧levlerinde ve kan hücrelerinin yapımında bozukluklar olur. Aş̧ırı bakır alımı toksik olduğ̆undan, kanserden korunmak için ek bakır alınması önerilmez.

DEMiR: Demirden zengin besinler; etler, su ürünleri, yumurta, yeş̧il yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, susam, pekmez, kuru meyvelerdir. Demir bazı kimyasal kanserojenlerin etkisini azaltır. Fazla alımı zararlı olabileceğ̆i için uygun miktarlarda alınması önerilir.

KALSiYUM: Kemik geliş̧imi ve sağ̆lığ̆ı için en önemli besin ögesidir. Kalsiyumun en iyi kaynağ̆ı süt, yoğ̆urt, peynir, dondurma, yeş̧il yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir. Kalsiyum, kemik ve kalın bağ̆ırsak kanser riskini azaltır.

KANSER RiSKiNi AZALTAN BESiNLER

Tahıllar

*Tam tahıllı ekmek ( özellikle rüşeym içerenler..)

*Kepekli ekmek

*Çavdar ekmeğ̆i

*Bulgur

*Yarma

*Kurubaklagiller.

Hayvansallar

*Yumurta

*Yağ̆sız peynir

*Çökelek

*Yoğurt

*Kefir.

Kuruyemişler

*Leblebi, kestane, badem, fındık, fıstık, ceviz

Sebzeler

*Soğ̆an, sarımsak

*Lahana

*Havuç, ıspanak

*Marul, kıvırcık, salatalık

*Pazı, asma yaprağ̆ı

*Karnabahar, pırasa, ş̧algam,

*Maydanoz, tere, nane, roka

*Biber

*Taze-kuru fasulye, bezelye

* Bakla, mantar, patlıcan, enginar

*Kabak

*Domates, pancar, bamya.

BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,291 µs