En Sıcak Konular

Ülser hastalığı en çok erkekleri tehdit ediyor

4 Nisan 2014 10:12 tsi
Ülser hastalığı en çok erkekleri tehdit ediyor Görülme sıklığı erkeklerde giderek artan ülser yakınmaları gece uykudan uyandırabiliyor. Aç kalınca yakınmalar artıyor, yemek yiyip, ilaç alınca hafifliyor.

Er­kek­le­ri teh­dit eden ül­ser has­ta­lı­ğı sık­lık­la mi­de ve oni­ki par­mak ba­ğır­sa­ğı­nın baş­lan­gıç kıs­mın­da olu­şan, bu or­gan­la­rın iç yü­ze­yi­ni oluş­tu­ran mu­ko­za ta­ba­ka­sın­da ge­li­şen ya­ra­lar­la or­ta­ya çı­kı­yor.

Acı­ba­dem Koz­ya­ta­ğı Has­ta­ne­si Gas­tro­en­te­ro­lo­ji Uz­ma­nı Doç. Dr. Eser Kut­sal, has­ta­lı­ğın er­kek­ler­de da­ha çok gö­rül­me­si­nin ne­den­le­ri­nin ba­şın­da si­ga­ra ve psi­ko­lo­jik stre­sin gel­di­ği­ni ifa­de et­ti.

Doç. Dr. Kut­sal, ül­ser hak­kın­da so­ru­la­rı­mı­zı ya­nıt­la­dı.

*Has­ta­lı­ğın olu­şum me­ka­niz­ma­sı na­sıl­dır?


Mi­de ve oni­ki par­mak ba­ğır­sa­ğı­nın baş­lan­gıç kıs­mın­da asit, pep­sin en­zi­mi gi­bi ora­da­ki do­ku­la­ra za­rar ve­re­bi­le­cek mad­de­le­rin faz­la sal­gı­lan­ma­sı ve­ya bu­ra­da­ki do­ku­la­rı za­rar­lı mad­de­ler­den ko­ru­yan fak­tör­le­rin az­lı­ğı ne­de­niy­le ül­ser olu­şa­bi­li­yor. Ül­se­re en sık he­li­co­bac­terp­ylo­ri en­fek­si­yo­nu ve as­pi­rin, an­ti­enf­la­ma­tu­ar ilaç­lar gi­bi ba­zı ilaç­la­rın kul­la­nı­mı ne­den olu­yor.

İLK­BA­HAR VE SON­BA­HAR­DA YO­ĞUN­LA­ŞI­YOR

*Has­ta­lı­ğın be­lir­ti­le­ri ne­ler­dir?

Ağ­rı­nın ya­nı ­sı­ra şiş­kin­lik, ge­ğir­ti, bu­lan­tı, kus­ma gö­rü­le­bi­li­yor. Ba­zı te­da­vi ol­ma­yan ol­gu­lar­da ül­se­rin ka­na­ma­sı­na bağ­lı kah­ve tel­ve­si şek­lin­de kus­ma, si­yah renk­li gai­ta, hal­siz­lik, çar­pın­tı gi­bi ya­kın­ma­lar ola­bi­li­yor. Ül­ser be­lir­ti­le­ri mev­sim­sel özel­lik gös­te­re­bi­li­yor, en sık ilk­ba­har ve son­ba­har­da ar­tı­yor. Na­di­ren mi­de de­lin­me­si so­nu­cu şid­det­li ka­rın ağ­rı­sı ge­li­şe­bi­li­yor. Ül­se­re ait ola­bi­le­cek yan­ma, ağ­rı gi­bi ya­kın­ma­lar fark­lı ne­den­ler­le de olu­şa­bi­li­yor, an­cak de­vam eden, tek­rar­la­yan ya­kın­ma­lar­da mut­la­ka dok­to­ra baş­vu­rul­ma­sı ge­re­ki­yor.

*Ne­den er­kek­ler­de da­ha faz­la gö­rü­lü­yor?

Ül­ser has­ta­lı­ğı er­kek­ler­de ka­dın­lar­dan da­ha faz­la gö­rül­mek­tey­di. Bu­nun ne­de­ni de si­ga­ra, psi­ko­lo­jik stres gi­bi çev­re­sel fak­tör­le­re er­kek­le­rin da­ha faz­la ma­ruz kal­ma­sı ola­bi­lir. An­cak gü­nü­müz­de ka­dın­lar­da­ki ül­ser ora­nı er­kek­ler­de­ki gö­rül­me ora­nı­na yak­laş­ma­ya baş­la­dı.

*Has­ta­lı­ğın te­da­vi­si na­sıl ya­pı­lı­yor?

Te­da­vi­sin­de mi­de asi­di­ni den­ge­le­yen ilaç­lar kul­la­nı­lı­yor. Eğer mik­ro­bik ne­den var­sa uy­gun an­ti­bi­yo­tik­ler uy­gu­la­nı­yor. İlaç te­da­vi­si­nin ya­nı­sı­ra ka­na­yan ül­ser­ler­de en­dos­ko­pik te­da­vi ile ka­na­ma­nın dur­du­rul­ma­sı müm­kün. Gü­nü­müz­de cer­ra­hi yön­tem­le­re na­di­ren baş­vu­ru­lu­yor, an­cak mi­de de­lin­me­si ve dur­du­ru­la­ma­yan ka­na­ma­lar var­sa gün­de­me ge­li­yor.

Ta­nı­sı na­sıl ko­nu­lu­yor?

Has­ta­nın ya­kın­ma­la­rı her za­man ül­ser has­ta­lı­ğı­nı di­ğer ya­kın­ma­lar­dan ayırt et­me­ye yet­mi­yor. Ta­nı ge­nel­lik­le en­dos­ko­pi ile ko­nu­lu­yor. Mi­de ül­se­ri şüp­he­si var­sa mut­la­ka en­dos­ko­pi ile ta­nı ko­nu­la­rak ül­ser­li do­ku­dan bi­yop­si alın­ma­sı, kan­ser olup ol­ma­dı­ğı­nın an­la­şıl­ma­sı için ge­rek­li olu­yor.Te­da­vi son­ra­sın­da da mi­de ül­se­ri­nin iyi­leş­ti­ği­nin en­dos­ko­pi ya­pı­la­rak gö­rül­me­si önem ta­şı­yor. Genç has­ta­lar­da mi­de ül­se­ri şüp­he­si, alarm bul­gu­la­rı de­di­ği­miz ki­lo kay­bı, er­ken doy­ma, yut­ma güç­lü­ğü, ka­na­ma, açık­la­na­ma­yan kan­sız­lık gi­bi bul­gu­lar yok­sa sa­de­ce he­li­co­bak­terp­ylo­ri tes­ti ye­ter­li ola­bi­lir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,580 µs