En Sıcak Konular

Güçlü bir konsantrasyon için önemli ipuçları

1 Nisan 2014 14:39 tsi
Güçlü bir konsantrasyon için önemli ipuçları İşte günlük hayatımızda ve başarıya giden yolda bariyerler kuran konsantrasyon katilleriyle mücadele yöntemleri.

Başarının ilk şartı konsantrasyon. Ancak günümüzde konsantrasyonumuzu bozan o kadar çok unsur var ki enerjimizi tek bir noktaya odaklamamızı engelliyor. İşte günlük hayatımızda ve başarıya giden yolda bariyerler kuran konsantrasyon katilleriyle mücadele yöntemleri.

Gün­lük ha­ya­tın hız­lı akış­la­rı, bil­gi kir­li­li­ği, or­dan ora­ya ko­şuş­tur­mak, sü­rek­li bir şey­ler ye­tiş­tir­me du­ru­mun­da ol­ma kon­san­tras­yo­nu­mu­zu bö­lü­yor. Eri­şi­mi en­gel­le­nen Twit­ter ve Yo­uTu­be gi­bi sos­yal med­ya da kon­san­tras­yo­nu­mu­zu bo­zan un­sur­lar ara­sın­da yer alı­yor. Yrd. Doç. Dr. Gam­ze Şen­bur­sa güç­lü bir kon­san­tras­yon için ipuç­la­rı ver­di...

SOSYAL MEDYAYI SINIRLAYIN

Ça­lı­şır­ken sos­yal med­ya si­te­le­ri­ne gir­mek­ten ka­çı­nın. Kon­san­tras­yo­nu­nu­zu boz­ma­mak için me­saj­la­rı­nı­zı iş ara­la­rın­da kon­trol edin. Eğer ken­di­ni­zi tu­ta­mı­yor­sa­nız in­ter­ne­te bağ­lı ol­ma­yan bir ye­re di­züs­tü bil­gi­sa­ya­rı­nı­zı gö­tü­rün.

HER GELEN MAİL’E ANINDA BAKMAYIN

Ma­il, pos­ta ku­tu­nu­za dü­şer düş­mez uya­rı ve­ri­yor ve siz he­men ona bak­mak is­ti­yor­sa­nız bu du­rum­da da dik­ka­ti­niz da­ğı­lır. E-ma­il ku­tu­nu­zun se­si­ni kı­sıp be­lir­li ara­lık­lar­la kon­trol et­me­niz dik­kat da­ğı­nık­lı­ğı­nı ön­ler.

CEP TELEFONUNUZU SUSTURUN


Cep te­le­fo­nu se­si e-pos­ta se­sin­den da­ha yı­kı­cı­dır. Özel­lik­le yo­ğun bir pro­je üze­rin­de ça­lı­şı­yor­sa­nız te­le­fo­nu­nu­zu sus­tu­run. Ses­li me­saj­la­rı kon­trol et­mek için bel­li za­man­lar se­çin.  

ÇOK İŞ ALMAYIN

Bi­ra­ra­da ya­pı­lan iş­ler her za­man dik­ka­ti­ni­zi kay­bet­me­ni­ze ne­den olur. So­nuç­ta ay­nı an­da üç pro­je ya­pı­yor ol­mak pro­je­le­ri ay­rı ay­rı ya­pı­yor ol­mak­tan da­ha uzun sü­rer. Müm­kün­se dik­ka­ti­ni­zi her za­man tek pro­je­ye ve­rin.  

STRESİ AZALTIN

Stres al­tın­da bi­rey­sel gö­rev­le­re odak­lan­mak zor­dur. Kon­san­tre ol­ma­ya ça­lı­şır­ken, stres baş ağ­rı­sı ya da bir kalp prob­le­mi­ne se­bep ola­bi­lir. Me­di­tas­yon gi­bi stres azalt­ma tek­nik­le­ri­ni öğ­re­nin.

DIR DIR EDEN DÜŞÜNCELERİ KOVUN

Ev iş­le­ri ve­ya ayak iş­le­ri için en­di­şe­le­nir­ken yap­tı­ğı­nız işe odak­lan­ma­nız zor­dur.  Bey­nin çev­re­sin­de uğul­tu ya­ra­tan dır dır eden dü­şün­ce­le­ri uzak­laş­tır­mak için en iyi yol on­la­rı yaz­mak­tır. Da­ha son­ra ta­mam­la­mak için ayak iş­le­ri, ev iş­le­ri ya da di­ğer gö­rev­le­rin bir lis­te­si­ni ya­pın. Bu dü­şün­ce­le­rin ka­ğıt üze­rin­de ol­du­ğu­nu bil­mek, bun­la­rın bir sü­re için zih­ni­niz­den git­me­si­ne izin ver­me­yi müm­kün kı­lar.

DEPRESYONDA MISINIZ?

Kon­san­tras­yon güç­lü­ğü­nün en sık gö­rü­len be­lir­ti­si dep­res­yon­dur. Eğer odak­lan­ma so­ru­nu ya­şı­yor­sa­nız ve ay­nı za­man­da boş umut­suz ya da ka­yıt­sız his­se­di­yor­sa­nız dep­res­yon ya­şı­yor ola­bi­lir­si­niz. Dep­res­yon gü­nü­müz­de çok iyi te­da­vi edi­le­bi­len bir has­ta­lık­tır.

ADHD’yi kontrol altına alın

Dik­kat ek­sik­li­ği, hi­pe­rak­ti­vi­te bo­zuk­lu­ğun­dan (ADHD) ye­tiş­kin­ler de ço­cuk yüz­de­nin ya­rı­sı ka­dar et­ki­len­mek­te­dir. Kla­sik be­lir­ti­le­ri kı­sa dik­kat sü­re­si ve odak­lan­ma so­ru­nu yü­zün­den gö­rev ala­ma­ma­dır. Eğer odak­lan­ma prob­le­mi var­sa bir dok­to­ra baş­vu­run. Dav­ra­nış­çı te­ra­pi ve ilaç da­hil ol­mak üze­re bu du­ru­mu yö­net­mek için çe­şit­li yol­lar var­dır.
 
İlaçları azaltın

Ne ya­zık ki, dep­res­yon te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lan ba­zı ilaç­lar kon­san­tras­yo­nu en­gel­le­ye­bi­lir. Ay­nı şey di­ğer pek çok ilaç için de ge­çer­li­dir. Eğer bir ilaç kul­la­nı­yor ve bu­nun kon­san­tras­yo­nu­nu­zu et­ki­le­di­ği­ni dü­şü­nü­yor­sa­nız dok­to­ru­nu­za mut­la­ka da­nış­ma­lı­sı­nız. Do­zu­nu ayar­la­mak ve­ya fark­lı bir ilaç sı­nı­fı­na ge­çiş ko­nu­sun­da dok­to­ru­nuz­la ko­nu­şun.

Kahvaltıyı atlamayın

Kah­val­tı ve öğün at­la­ma kon­san­tras­yon ka­ti­li­dir. Be­yin ya­kıt ol­ma­dan odak­la­na­maz. Ça­lış­ma­lar kı­sa sü­re­li ha­fı­za­nın ve dik­ka­tin aç­ken çok ça­buk da­ğıl­dı­ğı­nı gös­ter­miş­tir. Aç kal­ma­yın ve be­y­ne sa­bit bir ya­kıt kay­na­ğı ve­rin.

Yorgunluğu önleyin

Yor­gun­luk kon­san­tras­yo­nu en­gel­ler. Ça­lış­ma­lar çok az uy­ku­nun, dik­kat sü­re­si kı­sa­lı­ğı ve kı­sa sü­re­li ha­fı­za prob­le­mi­ne kay­nak ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şün­dürt­mek­te­dir. Uy­ku­nu­zu dü­zen­li kı­lın.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,989 µs