En Sıcak Konular

Diş sağlığı bebeklikte başlar

27 Mart 2014 11:00 tsi
Diş sağlığı bebeklikte başlar Çocuklarda diş sağlığının ilk adımı bebeklikte başlıyor

Vü­cu­dun ge­ne­li­ni et­ki­le­yen ağız ve diş sağ­lı­ğı­nın ilk adı­mı be­bek­lik­te baş­lı­yor. Ebe­vey­nin bu ko­nu­da ço­cuk­la­rı­na ver­di­ği eği­tim, il­gi ve önem hem diş­le­ri hem sağ­lı­ğı kur­ta­rı­yor

Süt diş­le­ri ka­lı­cı diş­ler ka­dar önem­li. Süt diş­le­ri de­ğiş­ken ola­bil­mek­le be­ra­ber or­ta­la­ma 6 ay­dan son­ra ge­nel­lik­le alt ön böl­ge­den baş­la­ya­rak çı­kı­yor ve yak­la­şık 3 ya­şın­da ta­mam­la­nı­yor. Bu dö­nem­de ço­cu­ğun ağ­zın­da top­lam 20 adet süt di­şi alt ve üst çe­ne­de si­met­rik ola­rak yer­le­şi­yor. Ço­cuk­lar­da ağız ve diş has­ta­lık­la­rı te­da­vi­si­nin ko­ru­yu­cu diş he­kim­li­ği­nin te­me­li­ni oluş­tur­du­ğu­nu be­lir­ten Diş He­ki­mi ve Pro­tez Uz­ma­nı Çağ­daş Kış­la­oğ­lu, top­lu­mu­muz­da­ki ‘süt diş­le­ri önem­siz­di­r’ ka­nı­sı­nın ta­ma­men yan­lış ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

DOĞUMDAN ERGENLİĞE KADAR GÖREV DÜŞÜYOR

“Süt diş­le­ri do­ğum­dan er­gen­li­ğe ka­dar uza­nan sü­reç­te gö­rev gö­ren diş­ler­dir. Ya­pı­la­rı ka­lı­cı diş­le­re gö­re bi­raz da­ha fark­lı­dı­r” di­yen Kış­la­oğ­lu “E­ğer süt diş­le­ri za­ma­nın­dan er­ken çü­rür ve çe­ki­lir­se yan diş­ler ka­ya­cak ve alt­tan ge­len ka­lı­cı diş­le­re yer ol­ma­ya­ca­ğı için ka­lı­cı diş­ler­de olu­şan çap­ra­şık­lık or­to­don­tik te­da­vi­ye ne­den ola­cak­tı­r” uya­rı­sı­nı yap­tı. Kış­la­oğ­lu söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü: “E­ğer çe­kil­me­yip kro­nik il­ti­hap oluş­tu­rur­lar­sa da hem alt­tan ge­len ka­lı­cı di­şin kal­si­fi­kas­yo­nu hem ço­cu­ğun ge­nel sağ­lı­ğı et­ki­le­nir. Ay­rı­ca süt diş­le­ri­nin alt­tan ge­len ka­lı­cı diş­le­re reh­ber­li­ği söz ko­nu­su­dur. Bu ne­den­le ço­cuk­la­ra ağız ba­kı­mı alış­kan­lı­ğı­nın ka­zan­dı­rıl­ma­sı ve süt diş­le­ri­nin sağ­lı­ğı çok önem­li­dir.”

ÇOCUKLARIN DİŞLERİ NEDEN ÇÜRÜR?

Süt diş­le­ri dai­mi diş­le­re oran­la da­ha çok or­ga­nik mad­de içer­di­ğin­den da­ha ko­lay ve hız­lı çü­rür­ler.

Ço­cuk­lar, çü­rü­ğün er­ken dö­ne­min­de gö­rü­le­bi­len so­ğuk sı­cak has­sa­si­ye­ti ve ha­fif ağ­rı gi­bi sin­yal­le­ri za­ma­nın­da yo­rum­la­ya­maz­lar. Ola­yı an­cak da­ya­nı­la­ma­ya­cak ka­dar ağ­rı ol­du­ğun­da fark eder­ler ki bu du­rum­da çok geç ka­lın­mış ola­bi­lir.

Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynlerinin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler.

Diş fır­ça­sı ve ma­cun se­çi­mi önem­li!

Ço­cu­ğun ağız bü­yük­lü­ğü­ne uy­gun, yu­mu­şak ve nay­lon kıl­lar­dan üre­til­miş diş fır­ça­la­rı­nı öne­ren Kış­la­oğ­lu, “Ço­cuk­la­rın ma­cu­nu­nu yut­ma ris­ki var 3 yaş al­tın­da kul­la­nıl­ma­ma­lı. Pü­tür­süz diş ma­cun­la­rı kul­la­nıl­ma­lı, fır­ça­ya no­hut bü­yük­lü­ğün­de ma­cun kon­ma­lı­” de­di.

Çü­rük olu­şu­mu en­gel­le­ne­bi­lir mi?

Çü­rü­ğü ta­ma­men en­gel­le­ye­bi­le­cek bir aşı ya da ilaç he­nüz ge­liş­ti­ri­le­me­di­ği­ni an­cak çü­rük sa­yı­sı­nı azalt­ma­ya yö­ne­lik mal­ze­me­le­rin gü­nü­müz­de kul­la­nıl­dı­ğı­nı söy­le­yen Kış­la­oğ­lu, çü­rük olu­şu­mu­nu en­gel­le­me­ye yö­ne­lik yön­tem­le­ri şöy­le ak­tar­dı:

Fis­sür ör­tü­cü­ler: Azı diş­le­ri­nin çiğ­ne­me yü­ze­yin­de fis­sür de­ni­len kü­çük çu­kur­cuk­lar bu­lu­nur. Bu çu­kur­la­rı fis­sür ör­tü­cü uy­gu­la­ya­rak ko­ru­ya­bi­li­yo­ruz.

Flor uy­gu­la­ma­sı: Çü­rü­ğü en­gel­le­me­nin baş­ka bir yo­lu da çü­rü­ğe kar­şı di­ren­ci art­tır­mak. Bu di­ren­ci diş­le­re yü­zey­sel flor uy­gu­la­ya­rak ka­zan­dı­rı­yo­ruz.

Diş fır­ça­la­ma: Dü­zen­li ve doğ­ru bir şe­kil­de fır­ça­la­ma ile çü­rük olu­şu­mu en­gel­le­ne­bi­lir.

Alışkanlık için bunları deneyin

Diş­le­ri­ni fır­ça­lar­ken ay­rı bir diş fır­ça­sı ile siz de ken­di diş­le­ri­ni­zi fır­ça­la­yın. Ona bir­kaç ta­ne fark­lı renk ve şe­kil­ler­de diş fır­ça­sı ve diş ma­cu­nu alın. Her se­fe­rin­de baş­ka bir iki­li seç­me­si­ni sağ­la­yın. Bu se­çim onun diş fır­ça­la­ma is­te­ği­ni ve mo­ti­vas­yo­nu­nu ar­tı­ra­cak­tır.

Mut­la­ka diş fır­ça­la­ma pa­no­su oluş­tu­run, her fır­ça­la­ma­dan son­ra pa­no üze­rin­de işa­ret­le­me ya­pın.

Ban­yo­ya  kum saa­ti yer­leş­ti­rin, her fır­ça­la­ma­da kum sa­ati­ni ters çe­vi­re­rek za­man tu­tun. 2 da­ki­ka­lık diş fır­ça­la­ma ye­ter­li­dir.

Ço­cu­ğu­nu­zun diş çü­rü­ğü hak­kın­da hiç­bir bil­gi­si yok­tur. Ona ya­pış­kan özel­li­ği olan şe­ker, çi­ko­la­ta, bis­kü­vi ye­di­rin ve ay­na­da diş­le­ri­nin üze­ri­ne na­sıl ya­pış­tı­ğı­nı gös­te­rin. Da­ha son­ra diş­le­ri­ni fır­ça­la­tın ve diş­le­ri­nin ne ka­dar gü­zel, te­miz ve be­yaz ol­du­ğu­nu yi­ne ay­na­da ken­di­si­ne gös­te­rin.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,247 µs