En Sıcak Konular

Her 'çınlama' masum değil

20 Mart 2014 10:05 tsi
Her 'çınlama' masum değil Cep telefonuyla uzun süre konuşmak veya kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek, kulak çınlamasına yol açabiliyor ancak bazen altta yatan neden beyin tümörü gibi ciddi bir hastalık da olabiliyor.

 İnce tiz bir cızırtı, bazen hışırtı, su gürültüsü ya da direkt çınlama… Kulak çınlaması ya da tıptaki adıyla ‘tinnitus’, normalde olmayan ses duyma olayı. Ülkemizde ortalama her 100 kişiden 10’u hayatının bir döneminde kulak çınlama sorunuyla karşılaşıyor. Özellikle teknolojik gelişmeyle birlikte daha sık görülüyor.

Kulak çınlamasının altında çoğunlukla basit ve bazı müdahalelerle kolaylıkla geçen etkenler yatıyor ancak bazen beyin tümörü gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar da soruna yol açabiliyor. Bu durumda kulak çınlamasına çeşitli belirtiler de eşlik ediyor. Aile Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. M. Hamit Aytar, o belirtilere dikkat çekiyor ve bu semptomların eşlik ettiği durumlarda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmasını öneriyor:
1. Çınlamanın dirençli ve ilerleyici olması,
2. Baş ağrısı,
3. Bulantı ve kusma,
4. Baş dönmesi,
5. İşitme azlığı,
6. Denge bozukluğu,
7. Yüz felci gibi şikayetlerin de eklenmesi halinde sorunun mutlaka beyin cerrahı tarafından da değerlendirilmesi gerekiyor.

HANGİ TÜMÖRLER KULAK ÇINLAMASI YAPIYOR?
Dr. Hamit Aytar, kulak çınlamasına neden olan beyin tümörlerini şöyle sıralıyor:
• Beyin sapından çıkıp kulağa giden, 8. kafa siniri olarak bilinen statoakustik sinir (denge-işitme siniri) ile hemen yanı başında yol kat eden ve 7. kafa siniri olarak bilenen fasiyal sinir, ciddi tümörlerin etkisine maruz kalabiliyor.
• Bu bölgenin en bilinen ve önemli tümörleri 8. sinirin kendi kılıfından çıkan “akustik nörinom” ya da “schwannom” olarak isimlendirilen iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörlerin çıkış yeri beyin sapı ile beyincik arası köşe olduğundan “köşe tümörü” olarak da bilinirler. Genellikle tek taraflı olurlar. Ancak nörofibromatozis gibi nadir ailesel sendromlarda çift taraflı da çıkabilme ihtimali oluyor.
• Bu tümörler iyi huylu ve yavaş büyür olmalarına rağmen hassas yerleşimleri yüzünden erken zamanda bile kulak çınlamasının, işitme azlığının, denge bozukluğunun nedeni olabiliyorlar.
• Yine aynı sinir hattında beyin zarından köken alan iyi huylu tümörler olan menegiomlar da kulak çınlama şikayetinin başka önemli suçluları olabiliyor.
• Aynı bölgede daha nadir olmakla beraber epandimom, hemanjioblastom, astrositom vb. tümörler de yine işitme-denge sinirine baskı yapabiliyor.

İŞİTME VE DENGE FONKSİYONU KAYBEDİLMEDEN TEDAVİ EDİLEBİLİR
Tümörleri erken dönemde yakalamanın tedavi başarısı açısından önem taşıdığını belirten Dr. Aytar, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Tümör büyüdükçe etrafında yer alan çok önemli sinirleri baskılayarak, hatta zarar vererek geri dönüşsüz ciddi kayıplara götürebiliyor. Erken tanı ile kişinin işitme, denge gibi önemli fonksiyonları kaybedilmeden sorun giderilebilir. Yanı sıra ‘yüz siniri’ olan 7. kafa siniri de etkilenmeden sorunu erken çözmek kalıcı bir yüz felcinin de önleyicisi olabiliyor. Kitle boyutu 3 cm’nin altında yakalanmışsa gamma knife radyocerrahiye de uygun olabiliyor.”

TEDAVİDE NASIL BİR YOL İZLENİYOR?
Kulak çınlamasının nedeni olarak beyin tümörlerinden şüphelenildiğinde ayrıntılı nörolojik muayenenin ardından işitme testleri ve özellikle kontrastlı beyin MR’ı yapılıyor. Dr. Aytar, tümör varlığında uygulanan tedavi yöntemlerini şöyle özetliyor:
• Beyin kontrastlı MR tetkikleriyle yakın takipte kalmak,
• Gamma-knife radyocerrahi tedavi uygulamak,
• Mikrocerrahi ile tümörü çıkartmak,
• Kitleye bağlı beyin odacıklarında basıya bağlı hidrosefali gelişimi halinde beyin basıncını azaltmak ve beyni korumak adına ventriküloperitoneal şant takmak.

BAŞKA NEDENLERDEN DE KAYNAKLANIYOR
Kulak çınlaması çoğunlukla basit, geçici ve iyi huylu nedenlerden kaynaklanıyor. En temel neden ise iç kulak bölgesinde yer alan ve çok hassas olan işitme sinir uçlarındaki hasarlanmalar.Kulak kiri, kulak zarında sorunlar, kulak enfeksiyonları, alerjik nezle ile sinüzit gibi hastalıklar ise sık ve düzeltilebilir nedenler arasında yer alıyor. Kulak bölgesine travma, diyabet, tiroit bezi hastalıkları, tansiyon sorunları ve sigara da kulak çınlamasına yol açabiliyor.

ntvmsnbc



Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,321 µs