En Sıcak Konular

Kalp krizinde ne yapmalı ?

18 Mart 2014 10:25 tsi
Kalp krizinde ne yapmalı ? Ani kalp durması vakalarında hayat kurtarmanın basit yöntemi

Ani kalp durması sonucunda hayatını kaybeden her 10 kişiden 5-6’sının bilgisizlikten öldüğünü belirten uzmanlar, ani kalp durmasının çoğunda kişiyi basit bir yöntemle kurtarmanın mümkün olduğunu söylüyor.

ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede kamu spotu halinde kalp masajının nasıl yapılacağı konusunda vatandaşlar çocukluktan itibaren eğitiliyor. Türkiye’de de böyle bir eğitim verilmesi halinde binlerce insanın hayatının kurtarılabileceği ifade ediliyor.

Yrd. Doç. Dr. Başak Bayram, ani kalp durması nedeniyle dünyada her yıl 100 binlerce kişinin hayatını kaybettiğini anlattı. Kalbi durduktan sonra kişiye ne kadar erken sürede müdahale edilirse hayatta kalma olasılığının o kadar yüksek olduğunu vurgulayan Bayram, Türkiye’deki en büyük sıkıntının kalp masajının nasıl yapıldığının bilinmemesi olduğunu kaydetti.

10 kişiden 6’sı


Bayram, şöyle konuştu:”Ani kalp durması sonucunda hayatını kaybeden her 10 kişiden 5-6’sını muhtemelen bilgisizlikten, boşu boşuna, gereksiz yere mezara gömüyoruz. Olay yerindeki vakaya 10 dakikanın altında ulaşıldığı düşünüldüğünde, ani kalbi duran kişiler, hiç müdahale edilmeden 10 dakikadan daha uzun süre alanda kalıyorlar.”

Hemen 112 aranmalı

Ani­den ye­re yı­ğı­lan ya da bi­lin­ci ka­pa­lı bi­ri gö­rül­dü­ğün­de ilk ya­pıl­ma­sı ge­re­ke­nin 112 Acil Ser­vi­s’­in ara­nıp pro­fes­yo­nel sağ­lık eki­bin­den yar­dım is­ten­me­si ol­du­ğu­nu di­le ge­ti­ren Bay­ram, ki­şi­nin so­luk alıp ver­me­di­ği tes­pit edil­miş­se kan akı­mı ol­ma­dı­ğın­dan kal­bi ge­ri ge­tir­mek için ma­saj ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.

Kalp masajı nasıl yapılmalı?


İlkyar­dım eği­ti­mi al­ma­mış ki­şi­nin bi­le çok ra­hat­lık­la kalp ma­sa­jı ya­pa­bi­le­ce­ği­ne dik­ka­ti çe­ken Bay­ram, şu bil­gi­le­ri ver­di: “Ki­şi­nin gö­ğü­sün inip kalk­ma­dı­ğı­nı gö­rü­yor, ya­şam bul­gu­su gör­mü­yor­sa­nız bu ki­şi­yi kal­bi dur­muş ola­rak ka­bul et­me­li­si­niz ve he­men gö­ğüs ba­sı­la­rı­na, kalp ma­sa­jı­na baş­la­ma­lı­sı­nız.

Gö­ğüs or­ta nok­ta­sı­nı ya­ni iman tah­ta­sı­nın or­ta­sı­nın bi­raz al­tı­nı ken­di­ni­ze he­def nok­ta ola­rak ta­yin et­me­li­si­niz ve ora­ya eli­ni­zin aya­sı­nı yer­leş­ti­rip di­ğe­ri­ni onun üs­tü­ne yer­leş­ti­rip rit­mik, hız­lı ve güç­lü ola­rak ba­sı­la­ra baş­la­ma­lı­sı­nız. Her ba­sı­dan son­ra göğ­sün ge­ri gev­şe­di­ği­ne emin olun. Kan kal­be do­lar siz onu pom­pa­lar­sa­nız son­ra tek­rar bı­rak­tı­ğı­nız­da tek­rar kan kal­be do­lar. Da­ki­ka­da en az 100 ba­sı yap­mak la­zım. 112 Acil Ser­vis ekip­le­ri ge­le­ne ka­dar bu mü­da­ha­le de­vam et­me­li.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs