En Sıcak Konular

Bel ağrısıyla mücadelenin yolları

14 Mart 2014 10:36 tsi
Bel ağrısıyla mücadelenin yolları Gün içinde yapacağınız bazı egzersizler ve değişiklikler sayesinde bel ağrılarınızla mücadele edebilirsiniz.

Gün boyunca işte, evde koşuşturup akşamları da bel ağrısı sorunu yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Vücudunuz bu yoğun tempoya ayak uydurmakta zorlanıyor ve ister istemez bu durum bir sağlık problemi oluşturuyor. Peki ne yapmalısınız? Gün içinde yapacağınız bazı egzersizler ve değişiklikler sayesinde bel ağrılarınızla mücadele edebilirsiniz.


Güne hafif egzersizle başlayın: Sabahları yapacağınız yavaş ve hafif bir egzersiz yorgun kaslarınızın ve tutulmuş eklemlerinizin uyanmasına yardım ediyor. Uyandığınız zaman derin ve rahat bir nefes almak da yardımcı olabilir.


Rahat ayakkabılar giyin: Belinizin sağlıklı olmasına yardım etmek için rahat, ayağınıza iyi oturan ayakkabılar seçin. Az topuklu ayakkabılar günlük kullanım için en iyi olmasına rağmen topuklar gerekmedikçe onaylanmaz. Dolgu tabanlı ayakkabılar sert yüzeyde yürüdüğünüzde belinizi, dizlerinizi korur.


Egzersize kademeli olarak başlayın: Egzersiz belinizi korumanın iyi bir yoludur. Ancak egzersize yavaş yavaş başlayın. Günde yarım saat yürüme, bisiklet sürme ya da yüzme gibi hafif egzersizlerle başlayın. Sonra hafif germe hareketleri kaslarınıza yardımcı olabilir.


Rahat bir şekilde oturun: İşiniz gereği uzun süre oturmanız gerekiyorsa sandalyenizin sırtının düz, koltuğunun ayarlanabilir ve kol dayama yerlerinin bulunduğundan emin olun. Fazladan desteğe ihtiyacınız varsa, belinizin alt tarafına rulo haline getirilmiş havlu yerleştirin. Oturduğunuzda ayaklarınızı alçak bir tabureye uzatmak bel ağrınızı hafifletecektir.


Ergonomik çalışın: Gününüzün çoğunu bilgisayarda geçiriyorsanız, çalışma pozisyonunuz bel sağlığınızı etkileyebilir. Monitörü görmek ya da klavyeye ulaşmak için ileriye doğru uzanmayın, bunun yerine onları kendinize yaklaştırın.


Ara verin: Gün boyunca çok fazla ayakta duruyorsanız ya da oturuyorsanız, çevrede dolaşmak için sık sık ara verin. Evinizin ya da ofisinizin etrafında kısa bir yürüyüş gergin kaslarınızın ve eklemlerinizin rahatlamasına yardım edebilir. Hafif germe hareketlerini deneyebilirsiniz. Ara veremiyorsanız, sık sık duruş şeklinizi değiştirin.


Telefondayken duruşunuza dikkat edin: Telefonla konuşurken başka bir iş de yapıyorsanız telefonu omzunuzda tutarsınız. Ancak bu boyun ağrısına yol açabilir ve sırtınıza rahatsızlık verir. Elleriniz serbestken telefonda konuşmanız gerekiyorsa, kulaklık kullanın ya da telefonun hoparlör fonksiyonunu açın.


Ayakta dururken dikkat: İşiniz gereği uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa bir ayağınızı alçak bir tabureye ya da alçak bir basamağa yerleştirin. Ayağınızı sık sık değiştirin. Böylece sırtınız üzerindeki basıncı kaldırırsınız. Uzun saatler ayakta kalacağınız zaman tabanı desteklenmiş ayakkabılar giyin ya da kalın bir kauçuk paspasın üzerinde durun.
Merdivenleri tercih edin: Gün içinde egzersiz yapmanın en iyi yollarından birisi merdivenleri kullanmaktır. Ancak bel ağrısı olan insanlar ve özellikle yaşlı, diz problemleri olanlar için merdivene tırmanmak en iyi egzersiz değildir. Merdiven çıkmanın sizin için iyi olup olmadığını doktorunuza sorun.


Araba sürüş şeklinizi ayarlayın: Uzun süre araba kullanmak belinizde gerginliğe yol açabilir. Uzun yolculuklarda belinizin rahat etmesi için bunlara dikkat edin: 1 - Koltuğunuzu ileriye doğru alın, böylece direksiyona ulaşmak için eğilmek zorunda kalmazsınız. 2 - Belinizi desteklemek için rulo yapılmış havlu ya da küçük bir yastık kullanın. 3 - Uzun yolculuklarda saat başı arabadan inin ve biraz yürüyün.
Uzak durmanız gereken egzersizleri bilin: Belinizde sorun varsa ya da yaralanma geçirdiyseniz bazı egzersizler sizin için iyi olmayabilir. Bunlar arasında temas sporları, raket sporları, ağırlık kaldırma, tempolu yürüyüş ve mekik egzersizleri bulunabilir. Hangilerinin sizin için sakıncalı olduğunu doktorunuza sorun.

Dikkatli itin: Elektrik süpürgesi, bebek arabası itmek kullanmak belinizin gerilmesine yol açar. Bu durumda dirseklerinizi mümkün olduğunca bedeninize yakın tutun. Bu aletleri gergin kollarla itmeyin. Hafif olan bebek arabalarını ve elektrik süpürgelerini tercih edin.
En iyi uyku şeklinizi seçin: Yan tarafınıza yatmak en yaygın uyku şeklidir. Dizlerinizin arasına küçük bir yastık koymak belinizin daha rahat etmesine yardımcı olabilir. Sırt üstü yatacaksanız dizlerinizin altına yastık yerleştirin. Yüzüstü yatmak bel ağrınızı daha kötü yapar.
Sağlıklı kiloda kalın: Vücudunuzdaki fazla kilolar bel kaslarınızın daha fazla çalışması anlamına geliyor. Özellikle bel çevrenizin geniş olması zararlıdır. Siz ağırlaştıkça her adımla birlikte belinize olan baskı artacaktır. Kilo vermek dizlerinizdeki ve kalçalarınızdaki kasları ve eklemleri korumaya yardım edecektir.



Bu haber 1,179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,683 µs