En Sıcak Konular

Kalp hastalıklarında kadınlar dikkat

7 Mart 2014 10:33 tsi
Kalp hastalıklarında kadınlar dikkat Kalp hastalıklarında kadınlar daha çok risk altında

Bi­li­ne­nin ak­si­ne ka­dın­la­rın ölüm ne­den­le­rin­de bi­rin­ci sı­ra­da me­me kan­se­ri­nin de­ğil kalp has­ta­lık­la­rı­nın yer al­dı­ğı­nı söy­le­yen uz­man­lar uyar­dı: Her 31 ka­dın­dan bi­ri me­me kan­se­ri, her 3 ka­dın­dan bi­ri kalp has­ta­lı­ğı ne­de­niy­le ölü­yor.

Tüm dün­ya­da ölüm ne­de­ni ola­rak ilk sı­ra­da yer alan kalp has­ta­lık­la­rı ile il­gi­li ya­pı­lan bi­linç­len­dir­me ça­lış­ma­la­rı sa­ye­sin­de kalp ve da­mar has­ta­lık­la­rı­na bağ­lı ölüm­ler son 20 yıl­dır er­kek­ler­de aza­lır­ken, ben­zer de­ği­şim ka­dın­lar­da göz­lem­len­mi­yor. Ana­do­lu Sağ­lık Mer­ke­zi Kar­di­yo­lo­ji Uz­man­la­rı Prof. Dr. Nev­rez Koy­lan, Dr. Gür­sel Ateş ve Dr. Ay­şe­gül Ka­ra­han Zor, 8 Mart Dün­ya Ka­dın­lar Gü­nü ön­ce­sin­de ka­dın kalp sağ­lı­ğı­na dik­kat çek­ti.

YANLIŞ ALGI VAR

Ge­nel ola­rak dün­ya­da ka­dın ölüm­le­ri­nin bir nu­ma­ra­lı ne­de­ni me­me kan­se­ri ola­rak bi­lin­se de kalp has­ta­lı­ğı se­be­biy­le ya­şa­nan ka­dın ölüm­le­ri­nin ra­ka­mı tüm kan­ser­le­re bağ­lı ölüm­le­rin üze­ri­ne çı­kı­yor. Dün­ya­da her 1 da­ki­ka­da 1 ka­dı­nın kalp has­ta­lık­la­rı ne­de­niy­le ya­şa­mı­nı kay­bet­ti­ği­ni söy­le­yen Uz­man Dr. Ay­şe­gül Ka­ra­han Zor, “Ka­dın­lar­da, ‘Dok­tor, boş ver kalp has­ta­lı­ğı­nı, esas ben me­me kan­se­rin­den öle­ce­ği­m’ gi­bi bir al­gı var. Oy­sa­ki du­rum öy­le de­ğil!” de­di.

HAREKETSiZLiK, OBEZiTE, SiGARA

Ka­dın­la­rın yüz­de 90’ın­da kalp has­ta­lı­ğı­na se­bep olan risk fak­tör­le­rin­den en az bi­ri­ne rast­lan­dı­ğı­na de­ği­nen Dr. Zor, risk­le­ri; hi­per­tan­si­yon, di­ya­bet, si­ga­ra kul­la­nı­mı, hi­per­li­pi­de­mi, ha­re­ket­siz­lik, obe­zi­te ve ya­şın iler­le­me­si ola­rak sı­ra­la­dı. Di­ya­be­tin ka­dın­lar­da kalp has­ta­lı­ğı ris­ki­ni 3-7 kat ar­tı­rır­ken er­kek­ler­de bu ora­nın 2-3 kat ol­du­ğu­nu söy­le­yen Dr. Zor, di­ya­bet­li her 3 has­ta­dan 2’si­nin kalp kri­zi ya da in­me ne­de­niy­le öl­dü­ğü­ne dik­kat çek­ti. Zor, si­ga­ra içen ka­dın­lar­da kalp kri­zi­nin iç­me­yen­le­re gö­re 10 yıl ön­ce ger­çek­leş­ti­ği­ni ve kalp kri­zi ris­ki­nin 4-6 kat art­tı­ğı­nı söz­le­ri­ne ek­le­di.

Kalp kri­zi ri­s­ki öl­çüm­le­ne­bi­li­yor

Eriş­kin­le­rin yüz­de 50’sin­de ko­ro­ner ar­ter has­ta­lı­ğı­nın ilk be­lir­ti­si­nin kalp kri­zi ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek kalp kri­zi ris­ki­nin öl­çüm­len­me­si­ni sağ­la­yan SHA­PE sis­te­min­den bah­se­den Prof. Dr. Nev­rez Koy­lan da “Bu ta­ra­ma yön­temiyle kalp kri­zi ge­çir­me ris­ki olan bi­rey­le­ri kalp kri­zi ge­çir­me­den sap­ta­ya­rak ge­rek­li ön­lem­le­ri al­mak ve kalp kri­zi ge­çir­me ih­ti­mal­le­ri­ni ola­bil­di­ğin­ce azalt­mak he­def­le­ni­yor. SHA­PE ile kalp kri­zi ris­ki tes­bit edi­lip, so­rum­lu risk fak­tör­le­ri uy­gun şe­kil­de dü­zel­ti­le­bi­lir­se, kalp kri­zi ölüm­le­ri­ni yarı ya­rı­ya oran­da azalt­mak müm­kün olu­yo­r” ifa­de­si­ni kul­lan­dı.

100 kişiden 40’ı tehlikede

So­ci­ety for He­art At­tack Pre­ven­ti­on and Era­di­ca­ti­on (Kalp Kri­zi­ni En­gel­le­me ve Dü­zelt­me Der­ne­ği) an­la­mı­na ge­len SHA­PE­’in, bu der­nek ta­ra­fın­dan ön­cü­lü­ğü ya­pı­lan kalp kri­zi ris­ki be­lir­le­me al­go­rit­ma­sı­nı ve bu al­go­rit­ma­ya da­ya­na­rak kalp kri­zi ris­ki be­lir­le­me ko­nu­sun­da ser­ti­fi­kas­yon al­mış mer­kez­le­ri be­lirt­ti­ği­ni an­la­tan Prof. Dr. Koy­lan “Bu ser­ti­fi­ka mer­ke­zi­miz­de bu­lu­nu­yo­r” de­di. SHA­PE ile ta­ra­ma­sı ya­pı­lan ve sağ­lık­lı ol­du­ğu­nu dü­şü­nen her 100 ki­şi­den 30-40’ı­nın ön­lem alın­ma­sı ge­re­ken ris­ke, 5-0’u­nun ise te­da­vi ge­re­ken cid­di ko­ro­ner kalp has­ta­lı­ğı­na sa­hip ol­duk­la­rı­nın an­la­şıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Prof. Dr. Koy­lan “S­HA­PE­’te çok ke­sit­li bil­gi­sa­yar­lı to­mog­ra­fi ile opak mad­de kul­lan­ma­ya ge­rek ol­mak­sı­zın ko­ro­ner kal­si­yum skor­la­ma­sı ya­pı­lı­yor, iş­lem top­lam beş da­ki­ka ka­dar sü­rü­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,917 µs