En Sıcak Konular

Kontrolsüz stres annelik sevincini gölgeliyor

27 Şubat 2014 10:21 tsi
Kontrolsüz stres annelik sevincini gölgeliyor Hamilelikte yoğun yaşanan ve kontrol etmekte zorlanılan stres, annelik heyecanına gölge düşürebiliyor. Özellikle kronikleşen stres, annenin kaygılarıyla birleşerek bir kaosa dönüşebiliyor

Ka­dın­la­rın ço­ğu an­ne ol­duk­tan son­ra do­ğum son­ra­sı psi­ko­zu ve lo­hu­sa sen­dro­mu ile ta­nı­şı­yor. İki so­run ara­sın­da­ki fark­lı­lık­la­rı Em­sey Hos­pi­ta­l’­dan Psi­ki­yat­ri Uz­ma­nı Uzm. Dr. Or­han Ka­ra­ca ile ko­nuş­tuk...

Lohusa sendromu nedir?

Halk ara­sın­da an­ne­lik hüz­nü ola­rak da bi­li­nen lo­hu­sa sen­dro­mu, do­ğu­mun he­men ar­dın­dan bir­kaç gün içe­ri­sin­de baş­la­ya­rak, yak­la­şık bir haf­ta ve­ya 10 gün­de dü­zel­me­ye baş­lar. Ça­buk si­nir­len­me, yo­ğun en­di­şe, unut­kan­lık, dik­kat da­ğı­nık­lı­ğı, mo­ti­vas­yon ek­sik­li­ği ve mut­suz­luk gi­bi duy­gu du­rum­la­rıy­la öne çı­kan bu sen­drom­da, ge­nel­de ek bir te­da­vi uy­gu­la­ma­sı­na ih­ti­yaç du­yul­maz.

Doğum psikozundan farkı anlaşılır mı?

Ka­dın­lar­da gö­rü­len bir di­ğer psi­ko­lo­jik so­run ola­rak do­ğum son­ra­sı psi­ko­zu ise, do­ğum son­ra­sı dep­res­yon de­ni­len tab­lo­nun da­ha ağır bir ver­si­yo­nu ola­rak kar­şı­mı­za çı­kar. Baş­lı­ca be­lir­ti­le­ri; dü­şün­ce bo­zuk­luk­la­rı, ha­lü­si­nas­yon­lar, ağır dep­re­sif mi­zaç ve be­be­ğe za­rar ver­me dü­şün­ce­le­ri­dir. Lo­hu­sa sen­dro­mu ve do­ğum son­ra­sı psi­ko­zu ara­sın­da­ki en önem­li fark, do­ğum son­ra­sı psi­ko­zun­da an­ne­nin tıb­bi yar­dım ve te­da­vi­ye ih­ti­yaç duy­ma­sı­dır. Lo­ğu­sa sen­dro­mu ken­di­li­ğin­den dü­ze­lir­ken, do­ğum son­ra­sı psi­ko­zu ise böy­le bir po­tan­si­ye­le sa­hip de­ğil­dir.

Anne rolüne alışmak mı psikoljiyi bozuyor?

Do­ğum­dan he­men son­ra­ki sü­reç­te, be­bek ile an­ne ara­sın­da çok güç­lü bir bağ oluş­ma­ya­bi­lir. O bağ, em­zir­me ve be­bek­le za­man ge­çir­mey­le ge­liş­me­ye baş­lar. He­ye­can ve mut­lu­luk­la bek­le­nen do­ğum gü­nü­nün ar­dın­dan, be­bek­le il­gi­li en­di­şe­le­rin bas­kın çık­ma­sı do­ğal­dır ve ge­çi­ci­dir. Bu an­lam­da, an­ne ro­lü­ne alış­ma­da adap­tas­yon so­run­la­rı var ola­bi­lir. An­cak psi­ko­lo­ji bi­raz zor­lan­sa da, bu aşı­la­ma­ya­cak bir sü­reç de­ğil­dir.

Annenin stresi bebeği etkiler mi?

An­ne­nin stre­si kon­trol et­me­de zor­lan­ma­sı ve bu sü­re­cin za­ma­na ya­yıl­ma­sı, stre­sin kro­nik ha­le gel­me­siy­le so­nuç­la­na­bi­lir. Kro­nik stres, an­ne­yi ol­du­ğu ka­dar be­be­ğin sağ­lı­ğı­nı da doğ­ru­dan et­ki­ler.  Yo­ğun stres al­tın­day­ken sal­gı­la­nan ad­re­na­lin, be­be­ğin kan akı­mın­da olum­suz de­ği­şik­lik­le­ri be­ra­be­rin­de ge­ti­rir. Böy­le­ce za­man için­de, be­be­ğin ge­li­şi­min­de ak­sak­lık­lar öne çı­kar. Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni de za­yıf­la­tan bu du­rum, hem an­ne hem de be­be­ği has­ta­lık­lar kar­şı sa­vun­ma­sız bir du­rum­da bı­ra­kır. Be­be­ğin an­ne­de­ki stres ne­de­niy­le yal­nız­ca fi­zik­sel sağ­lı­ğı de­ğil, psi­ko­lo­ji­si de ya­kın­dan et­ki­le­nir. Çün­kü be­bek­ler mut­suz­lu­ğu ve ger­gin­li­ği his­se­der.

Stresi kontrol altına alan öneriler

*Ken­di­ni­ze za­man ayı­rın. Ki­tap oku­yun, açık ha­va­da yü­rü­yüş ya­pın, duş alın.

*Do­ğum­la il­gi­li en­di­şe­le­ri­ni­zi, mut­la­ka dok­tor ve eşi­niz­le pay­la­şın.

*Hip­noz­la kay­gı azal­tı­lıp mo­ti­vas­yon ar­tı­rı­la­bi­lir, böy­le­ce vü­cu­du­nuz ra­hat­lar ,stres­ten uzak­la­şır­sı­nız.

*Do­ğum ve ço­cuk ba­kı­mı ko­nu­sun­da bil­gi sa­hi­bi olun, bel­ge­sel sey­re­din, ki­tap oku­yun.

*An­ne­lik de­ne­yi­mi­ne sa­hip ai­le bü­yük­le­ri ve­ya ar­ka­daş­la­ra da­nış­mak, stre­sin azal­ma­sı­nı sağ­lar, kor­ku­la­rın kon­trol edil­me­si­ne yar­dım­cı olur.

*Doğ­ru bes­le­me, spor yap­mak, se­ro­to­nin hor­mo­nun da­ha dü­zen­li sal­gı­lan­ma­sı­nı sağ­lar ve si­zi da­ha mut­lu bi­ri ya­par.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,951 µs