En Sıcak Konular

Bu hareketler omurgaya zararlı

26 Şubat 2014 10:10 tsi
Bu hareketler omurgaya zararlı Omurga, kemik ve bu kemiklerin aralarındaki yumuşak dokulardan oluşuyor. Sinirleri koruyan omurga, olması gerektiği şekilde güçlü ve fizyolojik şekilde tutulmazsa birçok hastalığa yol açabiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erhan Serin, omurgayı zorlayan yanlış hareketleri ve omurgayı nasıl korumak gerektiğini anlatıyor. Prof. Serin özellikle bilgisayar başındakilerin tehlike altında olduğuna dikkat çekiyor.

Uzun süre aynı pozisyonda oturmak


Bilgisayar karşısında uzun süre aynı pozisyonda oturmak kas zayıflıklarına neden oluyor ve hareketsizlik kilo alımını beraberinde getiriyor. Bilgisayarın başından kalktığınızda boyun, sırt ve bel bölgesinde oluşan ağrılar gününüzün geri kalan kısmını ağrılı ve mutsuz geçirmenize neden oluyor. Sırt ve bel bölgenizi destekleyecek uygun bir oturma koltuğu kullanın ve uygun yüksekliğe ayarlayın. Ayrıca saat başı en az 10-15 dakika ayağa kalkarak omurgayı rahatlatacak egzersizler yapın.

Ağır kaldırmak



Özellikle ağır kaldırmayı gerektiren işlerde çalışanların bel bölgesi hastalıkları açısından çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Serin, şöyle söylüyor :
"Bel fıtıkları olarak adlandırılan disk hernileri, bel kaymaları ve ileri yaşlarda bel bölgesindeki sinirlerin geçtiği kanalların daralmasıyla ortaya çıkan dar kanal sendromları bu kişilerin yaşantılarını ciddi ölçüde olumsuz etkiliyor. Uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanların boyun, sırt ve bel kaslarını kuvvetlendirmeleri gerekiyor. Kaldırılabilecek ağırlıktan fazlasını kaldırmak için vücudunuzu zorlamayın, uygun kaldırma pozisyonu kullanın ve düzenli olarak omurga çevresindeki kasları kuvvetlendirecek egzersizler yapın."

Bazı sporlar



Omurgaya binen yük miktarını artıran tüm sportif faaliyetlerin omurganın düşmanı. Boyun, sırt ve bel bölgesi bu durumdan ciddi derecede etkileniyor. Özellikle son yıllarda hızla yayılmaya başlayan ekstrem sporlar, halter, sıçrama ve atlamayı gerektiren sporlar ileri yıllarda omurgada oluşabilecek sorunları arttırabilir. Spor yaparken dikkatli olunmalı. Yapılacak yanlış bir hareket ileride ciddi ve riskli ameliyatlara yol açabilir.

Ağır çantalar

Omurgayla uğraşan tüm uzmanların üzerinde durdukları en önemli dönem ilkokul çağı. Vücudun büyüdüğü ve geliştiği 7-15 yaşları arasında yetişkinlerin dahi taşımakta zorluk çektiği okul çantalarını çocukların sabah akşam taşımalarına göz yumuluyor. Bilimsel olarak ispatlanmış bir veri bulunmamakla birlikte bel kayması ve omurga eğriliklerinin oluşmasında bu faktörün de yer aldığına dair teoriler bulunuyor.

Çocukların çanta ağırlıklarının mümkün olduğunca azaltılmasını isteyen Prof.Dr. Serin, "Tek askılı çantalar, ağırlığı tek omuza yüklediği için önerilmiyor. Çift askılı olduğu kadar askıların dengeli takılması çok önemli. Hamilelik döneminde gerek anne karnındaki bebeğin ve onu besleyen kesenin ağırlığının etkisiyle, gerek bazı hormonal faktörlerle bel ve sırt bölgesi ciddi derecede yükten etkileniyor. Karın büyüdükçe bel, dengeyi kurmak için hafif derece öne doğru eğiliyor." diyor.

Hamilelikten önce yapılması gerekenler


Planlı bir hamilelik düşünüyorsanız hamile kalmadan önceki aylarda ya da hamileliğin erken dönemlerinde uygun bir egzersiz programlarıyla bel ve karın kaslarını güçlendirin. Böylelikle, hamileliğin ileri dönemlerinde yaşanabilecek ağrıları azaltabilirsiniz. Hamilelik sürecinde, size uygun egzersizlere devam ederek kaslarınızı güçlendirmeye devam edebilirsiniz.

  

Bu haber 1,402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,026 µs