En Sıcak Konular

Doğum travması cinsel isteksizlik nedeni

20 Şubat 2014 11:57 tsi
Doğum travması cinsel isteksizlik nedeni Bebek sahibi olan kadınların en çok karşılaştıkları sorunlardan biri de cinsel isteksizlik. Çoğunlukla hormonal değişikliklerden kaynaklanan sorun; hem cinsel sağlığı hem de birliktelikleri olumsuz etkiliyor.

Emzirme sırasında yüksek miktarlarda salgılanan prolaktin adlı süt hormonu, cinsel isteği azaltıcı bir etkiye sahip. Bu dönemde yüksek prolaktin etkisiyle yumurtalıklardan normalde salınan ve cinsellikte rol oynayan östrojen ve androjen hormonlarının baskılandığını, bu nedenle kadınlarda cinselliğe karşı soğuma gözlemlendiğini belirten Uzman Psikolog Aycan Bulut, çok sayıda çiftin bu sorunu yaşadığını söyledi.

Özellikle emzirme döneminde sorun yaşayan; sütü gelmeyen ya da sütü yararlı olmayan annelerin kendilerini depresif ve mutsuz hissettiklerini vurgulayan Bulut, bebeğini doyuramadığını düşünen annelerin, sadece bebeklerine odaklandıklarına dikkat çekti ve böyle bir psikolojide olan annelere cinsellik konusunda baskı uygulamamak gerektiğinin altını çizdi.

Doğum sonrası cinsel isteksizliğin normal olduğunu ancak sürecin uzamasının risk yarattığını aktaran Bulut, "Aştırmalarda doğumdan sonra kadınların yüzde 20′lik kısmında ilk üç ay boyunca cinsel isteklerinde azalma, yüzde 21′lik kısmında ise tamamen isteksizlik durumu yaşadıkları gözlemlenmiştir" bilgisini verdi.


CİNSEL İSTEKSİZLİKTE BİRÇOK FAKTÖR ETKİLİ

Cinselliğe doğumu izleyen 6. haftadan sonra başlanabileceğini belirten Bulut, yaşanabilecek sorunlar hakkında şunları söyledi: "İlk başlarda vajende eskiye oranla bir kuruluk görülebilir. Bunun nedeni azalmış östrojen hormonudur. İlişkiyi kolaylaştırmak için kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir. Yine doğum sonrası ortaya çıkan problemlerden biri de, erkeğin kadından daha fazla cinsel istek içinde olmasıdır. Bu aşamada erkeklerin eşlerinin hormonal değişimleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve anlayış göstermeleri gerekir. Kadının kendi vücudundan memnuniyetsizliği de cinselliği olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Hamilelik sırasında alınan fazla kilolar kadının psikolojisini olumsuz etkiler. Böyle bir durumda doğumu izleyen 6. haftadan sonra ciddi bir egzersiz programı ve emzirmeyi takiben uygulanacak profesyonel diyetler yarar sağlayabilir."

ANNELER, NEDEN CİNSELLİKTEN UZAKLAŞIR?
Bulut'un verdiği bilgiye göre kadınlardaki cinsel isteksizlik birkaç faktörden kaynaklanabilir. Zamanın çoğunu yeni doğan bebeği ile ilgilenerek geçiren annelerin, bebeğin ihtiyaçları dışında başka şeylere karşı ilgileri azalır. Bütün enerjilerini bebekleri için harcadıklarından, adaptasyon sürecinde hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorulabilirler. Bebeklerinden geri kalan az zamanlarını da dinlenmek için harcamayı tercih ederler. Bu dinlenmelerde cinselliğe karşı ilginin azalmasına yol açar.

LOHUSALIKTA CİNSEL BİRLİKTELİK ENDİŞESİ ARTABİLİR
Hormonal dengesizliklerin yaşandığı lohusalıkta cinsel ilişkinin fiziksel acı verebileceği düşüncesine değinen Bulut, "Kadınlar lohusa dönemlerinde fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak toparlanmaya çalışır. Özellikle lohusalık döneminde, yeni annelere bebek bakımında ve bebekli hayata adaptasyon konusunda destek olunması gerekir. Bu süre içinde eşlerin sabırlı olmaları ve birbirlerini desteklemeleri oldukça önemlidir" uyarısında bulundu.

EŞLERİN VE AİLE BÜYÜKLERİNİN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Doğum sonrası dönemde eşlerin ve aile büyüklerinin anlayışlı olmalarını, yeni annelerin annelikleri ile ilgili olumsuz eleştirilerde bulunmamalarını öneren Bulut, diğer tavsiyelerini ise şöyle özetledi: "Ev içinde gereğinden fazla kalabalık oluşturmamaları, çifte zaman tanımaları, bebek ile anne arasındaki ilişkiye çok müdahale etmemeleri gerekir. Özellikle erkeklerin bu dönem içindeki eşlerinin tavır ve davranışlarını iyi gözlemlemeleri, doğum öncesi hayatları yavaş yavaş yeni hayatlarına adapte etmeye çalışmaları, bebeğin bakımında aktif olmaları gerekir. Eşi tarafından desteklendiğini düşünen yeni anneler, eş ile olan ilişkilerinde zamanla eski haline dönüş sağlar."

Uzman Psikolog Aycan Bulut, olumsuz davranışların ve duyguların süresi ve şiddetinin artması durumunda ise profesyonel yardım alınması gerektiğinin altını çizdi. 

ntvmsnbc



Bu haber 1,392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,399 µs