En Sıcak Konular

Çocukları genetik yatkınlıktan kurtarın

20 Şubat 2014 10:31 tsi
Çocukları genetik yatkınlıktan kurtarın Ai­le­de ki­lo prob­le­mi olan ço­cuk­lar için şiş­man­la­ma­dan alı­na­cak ön­lem­ler ne­ler­dir?

Obe­zi­te ya­ni aşı­rı ki­lo­lu ol­ma bir ener­ji den­ge­siz­li­ği. Alı­nan ener­ji ile har­ca­nan ener­ji ara­sın­da bir den­ge­siz­lik söz ko­nu­su. Ka­dı­köy Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si Ço­cuk En­dok­ri­no­lo­ji Bö­lü­mü­’n­den Prof. Dr. Atil­la Bü­yük­ge­biz “Her ne ka­dar obe­zi­te­nin çok az bir oran­da se­be­bi en­dok­rin ve­ya ge­ne­tik kay­nak­lı ola­bi­lir­se de, obez has­ta­lar ha­re­ket­le­ri az olan ve özel­lik­le ki­lo al­dı­rı­cı kar­bon­hid­rat ve yağ­dan zen­gin di­yet­le dü­zen­siz bes­le­nen has­ta­lar­dı­r” de­di. Bü­yük­ge­biz, “Es­ki ve yan­lış ina­nış, ki­lo­lu ço­cuk sağ­lık­lı ço­cuk­tur fik­ri, ar­tık ke­sin­lik­le terk edil­me­li­” uya­rı­sı­nı yap­tı. Prof. Bü­yük­ge­bi­z’­le bu önem­li so­ru­nu ko­nuş­tuk..
 
Yağ oranı 5-6 yaşında artar

Ai­le­de ki­lo prob­le­mi olan ço­cuk­lar için şiş­man­la­ma­dan alı­na­cak ön­lem­ler ne­ler­dir?

Araş­tır­ma­lar an­ne sü­tü ile bes­le­nen ço­cuk­lar­da ma­ma alan­la­ra gö­re obe­zi­te­nin da­ha dü­şük ol­du­ğu­nu gös­ter­mek­te­dir. Ben­zer bir bağ­lan­tı ha­mi­le­lik dö­ne­min­de an­ne­nin iyi bes­len­me­si ile il­gi­li de ku­ru­lu­yor. Ço­cuk­la­rın aşı­rı ki­lo­lu ol­ma­ya eği­lim­li ol­duk­la­rı dö­nem, vü­cut yağ oran­la­rı­nın art­ma­ya baş­la­dı­ğı 5, 6 yaş­la­rı­dır. Bu yaş­lar­da ço­cuk­la­rın vü­cut küt­le in­dek­si art­ma­ya baş­lar ve bün­ye­le­ri da­ha faz­la yağ do­ku­su de­po­la­ma­ya baş­lar. Bu dö­nem­de dü­zen­li bes­len­me­nin sağ­lan­ma­sı, cips, şe­ker­li içe­cek­ler, ma­yo­nez, ket­çap gi­bi ka­lo­ri­si faz­la yi­ye­cek­ler­den uzak du­rul­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ge­ne­tik kay­nak­lı şiş­man ço­cuk­lar ha­ya­tın ilk yıl­la­rın­dan iti­ba­ren şiş­man­dır­lar ve ai­le­de de aşı­rı şiş­man­lık var­dır.

Ya­pı­lan yan­lış­lar ne­ler­dir?

Obe­zi­te bir has­ta­lık ol­du­ğu için mut­la­ka he­kim ve di­ye­tis­yen kon­tro­lün­de ki­lo ver­me­ye ça­lı­şıl­ma­lı­dır. Ga­ze­te ve der­gi di­yet­le­ri­ni kon­trol­süz uy­gu­la­mak, özel­lik­le ge­liş­me ça­ğın­da olan ço­cuk ve adö­le­san­lar için çok teh­li­ke­li­dir. Di­yet ya­par­ken öğün at­lan­ma­ma­lı ve az ve sık (6 öğün) bes­len­me­ye dik­kat edil­me­li­dir. Uzun sü­ren aç­lık­lar­dan son­ra ye­mek yen­me­si in­sü­lin sal­gı­sı­nı ar­tı­ra­ca­ğın­dan da­ha teh­li­ke­li­dir.

Zor verilen ki­lo­lar­ için öne­ri­ler

İnatçı kilodan şikayet edenler genellikle hareket azlığı veya uygun olmayan diyetle beslenenlerdir. Günde en az bir saat hızlı hızlı yürüme, hafif koşu, ip atlama, merdiven inip çıkma gibi hafif, orta egzersiz öneriyoruz. Bunun dışında istedikleri sporları da yapabilirler. Öğün atlamamaları gerekir. Az ve sık 6 öğün beslenmeliler. Midede devamlı tokluk hissi olmalı ve öğün miktarlarını azaltarak mide hacmini küçültmeliler. Yuva ve okul yemekleri mutlaka kontrol edilmeli ve okul kantinlerinin fast food yönünden takipleri yapılmalı. Okullarda beden eğitimi faaliyet ve dersleri özendirilmeli.

Şiş­man­lık ço­cuk­luk­tan mı baş­lar?

Şiş­man bir ki­şi han­gi yaş­ta olur­sa ol­sun mut­la­ka te­da­vi edil­me­li­dir. Şiş­man­lık her­han­gi bir yaş­ta baş­la­ya­bi­lir an­cak er­gen­lik (adö­le­san) dö­ne­min­de şiş­man olan­la­rın yüz­de70’i, eğer te­da­vi edil­mez­ler­se eriş­kin yaş­lar­da da şiş­man ola­rak ha­yat­la­rı­nı de­vam et­ti­rir­ler.

Kilolar inatçı olabilir mi?

Ge­ne­tik kay­nak­lı obe­zi­te çok az göz­len­mek­te­dir ve ai­le­de de aşı­rı ki­lo­lu­lar mev­cut­tur. Bu­nun dı­şın­da her­han­gi bir en­dok­rin so­ru­nu yok­sa ve ki­şi ha­ya­tı­na di­yet+eg­ser­si­zi sok­muş­sa mut­la­ka ki­lo ve­rir an­cak ön­ce ken­di­si­nin ki­lo ver­me­ye ka­rar­lı ol­ma­sı ge­re­kir. Her obez ön­ce bir en­dok­rin mu­aye­ne­den geç­me­li ve ti­ro­id +ad­re­nal bez­ler­den kay­nak­la­nan her­han­gi bir so­ru­nu ol­ma­dı­ğı sap­tan­ma­lı­dır. Eğer hor­mon­sal bir so­run var­sa bu so­run gi­de­ril­me­dik­çe ki­lo ver­mek müm­kün de­ğil­dir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,837 µs