En Sıcak Konular

Bahar aylarında alerji ataklarına dikkat

19 Şubat 2014 11:00 tsi
Bahar aylarında alerji ataklarına dikkat Yastık ve yorganınızın 5 yıl kullanımdan sonra, ağırlığının 5’te 1’ i akar, mayt, toz vb. alerjenlerden oluşuyor. Bu da bahar temizliğinin olması gerektiğini anlatıyor.

Büyüklerimizin yaptığı gibi kışın uzun süre kapalı kalan evimizde bahar temizliği yapmak gerekiyor, üstelik kışın alınan yağları yakmak için de egzersiz yerine geçebiliyor.Yastık ve yorganınızın 5 yıl kullanımdan sonra, ağırlığının 5’te 1’ i akar, mayt, toz vb. alerjenlerden oluşuyor. Bu da bahar temizliğinin olması gerektiğini anlatıyor.

Bahar ayları alerji ataklarının en fazla olduğu aylar. İstanbul Florence Nightingle Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, “Bulunduğunuz bölgenin bitki örtüsünü gezen arılar, size allerji yapan polen ve bitki tozlarına karşı koruyucu maddeler içeren bal üretiyorlar. Bu nedenle araştırmalara göre polenlerden korunmak için yaşadığınız yörenin balı tercih edilmeli” dedi. Polen ve bitki tozlarının sabah öğle arası havaya daha fazla yayıldığına vurgu yapan Prof. Şamilgil, bunlara biraz alerjisi olanların ve dışarıda spor yapanların öğleden sonrasını tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.

Kan düzeyinizi öğrenin

Güneş ışığına bağımlı D vitamini eksikliğinde, kas ve kemiklerde zayıflama, sinir sistemi bozukluğu, bağışıklık sisteminde önemli oranda zayıflama olduğuna da dikkat çeken Prof. Şamilgil, “Bu dönemde güneş ışığı hâlâ yatay geldiğinden D vitamini üretimi için yetersiz kalıyor. Yine de güneş eksikliğine bağlanan, kış aylarında gelişen mevsimsel depresyon, parlak gün ışığına çıkılan bahar aylarında hızla düzelebiliyor. Bunun için güneş gözlüğü takmadan dolaşmak gerekiyor ki beynimiz daha çok mutluluk hormonu salgılayabilsin. D vitamini eksikliğinin öğrenilebilmesi ve gerekirse takviyesi için kan düzeyinin de bilinmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sindirim sorunlarına karşı fermante gıdalar tüketin

Bahar aylarında mide ülseri, reflü ve hazımsızlık şikayetlerinin arttığına değinen Prof. Şamilgil bakın bu konuda neler söyledi: “Buna değişen sebze ve meyvelere, sindirim sisteminin uyum sağlamakta zorlanması neden oluyor. Fazla iştahla yeni gıdalara saldırmamak, azar azar tüketmek, kızartmadan yemek işe yarıyor. Fermante gıda olarak ev yapımı turşu, boza, kefir, yoğurt tüketimi de fayda sağlıyor. Üstelik sindirim sistemi, bağışıklık sisteminin çok önemli bir parçası olduğundan allerjik hastalıklardan korunmak için de probiyotik içeren bu gıdaları soframızdan ayırmamak gerekiyor. “

Gebelik şansı yüzde 45 artıyor

Baharın, doğanın yenilenme, diğer bir değişle üreme mevsimi olduğunu da söyleyen Prof. Şamilgil, “Tüp bebek de-nemelerinde bahar aylarındaki olumlu hormonal değişim sayesinde daha başarılı sonuçlar alındığını gösteren çalışmalar var, gebelik şansı yüzde 45 artıyor” dedi.

Ormana koşun, bahçeyle uğraşın

Ba­har ay­la­rın­da, kı­şın ha­re­ket­siz­lik ve faz­la bes­len­me­den al­dı­ğı­mız ki­lo­la­rı at­mak için da­ha faz­la ka­lo­ri yak­ma fır­sa­tı­nı iyi de­ğer­len­dir­mek ge­rek­ti­ği­ni de söy­le­yen Prof. Şa­mil­gil, dı­şa­rı­da, se­rin ha­va­da ya­pı­lan eg­zer­si­zin, da­ha çok ka­lo­ri yak­ma­yı sağ­la­dı­ğı gi­bi so­ğu­ğa da­ya­nık­lı­lı­ğı ar­tır­dı­ğı­nı da açık­la­dı. Şa­mil­gil şöy­le ko­nuş­tu: “Ja­pon­ya­’dan bir araş­tır­ma­ya gö­re, or­man­da 2 sa­at­lik yü­rü­yüş ba­ğı­şık­lık hüc­re­le­ri­nin kı­sa sü­re­de art­ma­sı­nı, güç­len­me­si­ni sağ­lı­yor. Ba­har ay­la­rın­da da­ha sık gö­rü­len so­ğuk al­gın­lı­ğı vi­rüs­le­ri, grip vi­rüs­le­ri ka­dar ağır has­ta­lık ya­rat­mı­yor. Ay­rı­ca dü­zen­li eg­zer­siz ya­pan­lar yüz­de 50 da­ha sey­rek ya­ka­la­nı­yor. Ya­ka­lan­dı­ğın­da ken­di­ni yor­gun his­set­mi­yor­sa, eg­zer­si­ze de­vam et­mek­le yüz­de 30 çok da­ha ça­buk iyi­le­şi­yor. Mev­sim­sel ısı far­kı­na uyum sağ­la­mak için haf­ta­da en az 3 gün dı­şa­rı­da 30-40 da­ki­ka yü­rü­yü­şe çık­mak ge­re­ki­yor. Bah­çe iş­le­riy­le uğ­raş­mak da ben­zer fay­da­lar sağ­lı­yor.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,372 µs