En Sıcak Konular

Kas ağrısı ve bulantı için zencefil

13 Şubat 2014 09:55 tsi
Kas ağrısı ve bulantı için zencefil Yüzyıllardır mide bulantısı, kusma ve kas ağrılarının tedavisi için kullanılan zencefilin yararları saymakla bitmiyor. Baharat olarak kullanılan zenfecil, kemoterapinin etkilerini de hafifletiyor

Mutfakların vazgeçilmez baharatlarından zencefil; yüzyıllardır mide bulantısı, sabah bulantısı ve kas ağrılarının tedavisinde kullanılıyor. Günümüzde zencefil, kanser hastalarında kemoterapinin yan etkilerini hafifletmekte de etkilidir. Botanik adı zingiber officinale olan ve genellikle kök kısmı kullanılan zencefil ile ilgili bilgiler şöyle:

Toz zencefil; bitkinin kurutulmuş kök kısmının ince toz haline getirilmiş halidir. Bitkinin kök kısmı yüzde 1-4 oranında öz yağ içerir ancak bileşimi, yetiştiği bölgeye göre değişkenlik gösterir. Örneğin Avustralya zencefili, kafur (tıpta kullanılan beyaz, saydam bir madde) içerir ama Japon zencefilinde bu maddeye rastlanmaz. Zencefilin aktif maddeleri; gingeroller olarak bilinen kimyasallar ve bunların suyla etkileşimi sonucu ortaya çıkan shogaoller'dir. Bu maddelerin; zencefilin keskin tadına ve antiemetik (kusmayı önleyen) etkisine neden olduğu düşünülmektedir.

TERİ ÖNLÜYOR

Zencefilin, kemoterapi kaynaklı mide bulantısında etkisini araştırmak için yapılan bir çalışmaya 12 hasta katıldı. Araştırmanın sonucuna göre; hastaların yüzde 34'ü tedaviye olumlu cevap verdi. İki hastada ise zencefilin yan etki gösterdiği saptandı.

Zencefil, jinekolojik cerrahi ameliyatı sonrası mide bulantısı ve kusmayı engellemekte droperidol (bir tür ilaç) kadar etkilidir. Yapılan bir araştırma; zencefilin bu etkisini bilimsel olarak da kanıtlamıştır.

Deniz tutması ile ilgili iki klinik çalışma yapılmıştır. 1489 deneğin katıldığı araştırmada; zencefilin aynı araştırmada kullanılan diğer altı antiemetik ilaç kadar etkili olduğu sonucuna varılmıştır. İkinci çalışmada ise; oral uygulanan zencefilin kusma ve soğuk terleme belirtilerini azalttığı ortaya çıkmıştır.

Zencefilin, araba tutması üzerindeki etkilerini araştıran yedi çalışmanın sonuçları ise çelişkilidir. Dört çalışmada ağızdan alınan zencefil kökünün araba tutması ile ilişkili mide bulantısı ve kusmayı önlediği gösterilmiştir. Üç çalışma ise zencefilin etkili olmadığı sonucuna varmıştır.

Zencefilin, hamilelikte yaşanan sabah bulantılarına karşı etkili olduğu da tespit edilmiştir.

ÇOCUKLAR KULLANMAMALI

Asya'da hamile kadınlar tarafından besin olarak tüketilen zencefil, beklenmedik etkilere neden olmaz. Ancak sabah bulantısına yönelik alınan miktar, besinde bulunan miktarlardan yüksektir. Bu nedenle beklenmedik etki gösterebilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar ya da kan pıhtılaşma bozukluğu bulunanlar zencefil almadan önce hekimlerine danışmalılar. Çünkü zencefil kanama süresini uzatabilir.

SAKINCALI

Zencefile duyarlı kişilerde temaz dermatiti (derinin bazı maddelerle teması sonucu oluşan reaksiyon) oluşabilir. n Çocukların ve safra taşı olanların da zenfecil kullanması sakıncalı.

Prof. Dr. Erkan Topuz / Sabah 

Bu haber 1,264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,732 µs