En Sıcak Konular

Kuru erik güçlü kemik

13 Şubat 2014 09:53 tsi
Kuru erik güçlü kemik Kemik erimesine karşı sadece süt içmek yeterli olmuyor. Prof. Dr. Ziya Mocan, kalsiyum ve bor zengini kuru erikle, yağsız yoğurt öneriyor.

Kadınlarda ileri yaş hastalığı olarak bilinse de, günümüzde görülme yaşı giderek düşen kemik erimesine karşı en büyük kalsiyum kaynağı süt yetmiyor. "Kemiklerin yıpranması ve incelmesiyle ortaya çıkan osteoporozda kemikler kırılmaya karşı hassas olur. En hassas bölgeler kalça, omurga ve ön koldur" diyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kemik erimesine karşı etkili olan besinleri şöyle sıralıyor:

SEBZEDEN VAZGEÇMEYİN

Kalsiyum bakımından zengin kalsiyum sülfatlı tofu, somon konservesi, yağsız süt ürünleri, D vitamini içeren yağlı balık, katkılı süt, bor deposu kuru erik, kurutulmuş meyveler ve tofu gibi soyalı ürünler kemik erimesine karşı etkilidir. Besinlerden alınan kalsiyum kemik kaybını geciktirir. Genç kızların ve kadınların yeteri derece kalsiyum bakımından zengin gıda alması önemlidir.

Alerijiniz yoksa, süt ve yağsız süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Tavsiye edilen günlük D vitaminin yüzde 30'unu sağlayan yağsız yoğurt mideyi yumuşatmakta faydalıdır. Kalsiyum sülfatlı tofu, somon konservesi, kılçıklı sardalye, kahvaltı gevrekleri, karalahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler tavsiye edilir. Bor minerali ise kandaki östrojen seviyesini artırarak osteoporozu önlemeye yardımcıdır. Kuru erik ve kayısı gibi kurutulmuş meyveler mükemmel bor kaynaklarıdır. Soya fasulyesi ve tofu gibi soya ürünleri, menopozun belirtilerini de azaltmada etkilidir.

SİNSİCE İLERLEYİP KIRICI OLUYOR

Osteoporoz, ileri yaş hastalığı olarak bilinse de kemik sağlığınızı ömür boyu korumanız gereklidir. Kemiğin yoğunluğunda azalma ve kalitesinde düşüş yavaş ve sessizce ilerler. Yani yaş ilerledikçe kırık riski yükselir ve küçük düşmelerde bile kemikler kırılır.

Kırılmaların en fazla olduğu bölgeler bel, kalça ve bilek kemikleridir. Osteoporoz olan insanlarda bel kemiğinde kamburlaşma artar. Yavaş yavaş boy kısalır ve sırt ağrıları gelişir. Bu da kişinin fiziksel, psikolojik ve sosyal durumunu, yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

mylife.com.tr 

Bu haber 1,089 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,010 µs