En Sıcak Konular

Turşudaki kanser tehlikesi

6 Şubat 2014 10:11 tsi
Turşudaki kanser tehlikesi Prof. Dr. Ahmet Bektaş, fazla miktarda tüketilen turşunun kanser riskini tetiklediğine dikkat çekti.

Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sık tüketilen turşunun içerdiği yüksek tuz miktarı dolayısıyla mide kanserine yol açan nedenlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Bektaş, önemli açıklamalarda bulundu.


Turşunun bir süre suda bekletilip, tuz miktarı azaltılarak yenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Bektaş, “Mide kanserinden korunma açısından sebze ve meyve ile beslenmek çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka her öğünde sebze bulunmalıdır” dedi.


Ayrıca turşu, Gastrit’e de sebep olabiliyor.. Özellikle acılı ve asitli gıdalar, mide asit üretimini artırır ve mide iç yüzeyini döşeyen zarı tahriş eder. Turşu da bu gıdalardan bir tanesidir.


Gastrit belirtileri, ilaçlar veya beslenme değişiklikleri ile hafifletilebilir veya iyileşebilse de kronik gastrit ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.


Gastritin genel belirtileri, mide ağrısı, iştahta azalma, hazımsızlık, şişkinlik ve karın ağrısıdır. Ayrıca yemekten sonra mide krampları ve kusma da görülebilen belirtilerdendir.


Gastrit bazı kişilerde, kabızlık veya ishale de neden olabilir. Gastrit belirtilerini azaltmak ve mide iç zarının iyileşmesi için, Mayo Klinik, mide asit üretiminin azaltılması için sık sık ve az miktarda öğünler yemenizi önermektedir.


Diyet yapanlar için turşu kalorisi düşük gibi görünse de yüksek oranda tuz içerdiği için vücutta su tutar ve şişkinlik yapar


Mide asidi, yenilen gıdaların sindirilmesi için salgılanır, ama bazı gıdalar daha fazla mide asidi salgılanmasına neden olabilir.


Soğan, tuz, sirke ve baharatlar, turşularda kullanılan temel maddelerdendir. Bunlar aynı zamanda mide zarını tahriş özelliğine sahip gıdalardandır.


Özellikle de sirke oldukça asidik özelliklere sahiptir. Salatalık turşusunda, bakteri fermantasyonu ile salatalıktaki şeker sindirimi gerçekleşir. Bu işlem sırasında turşuya ekşi tat veren laktik asit üretilir.


Laktik asit aslında sindirim sistemindeki H. Pylori dahil pek çok zararlı bakteriyi öldürür. Ancak mide iç yüzeyindeki hasar nedeni ile bu yararlı etkisinin yanında mide duvarına da zarar verir.
Mide problemleri olan veya midesi hassas olan kişilerin, turşu gibi mide asit salgılanmasını artıran ve mideyi tahriş eden gıdalardan uzak durması önerilmektedir.


Kafein, asitli içecekler, baharatlı içecekler, kızarmış ve yağlı gıdalar da mide asit salgılanmasını artırmaktadır. Gastrit belirtilerinin artmasına neden olabilir.


Gastritte, tuz ve tuzlu gıdaların kısıtlanması önerilmektedir. Çünkü tuz mide iç zarına zarar verebilir. Turşu, tuz oranı yüksek bir gıdadır. Bu nedenle gastritte turşu tüketilmemesi veya azaltılması önerilmektedir.


Sarımsak, kırmızı biber ve köri gibi baharatların tüketilmesi de önerilmemektedir. Kırmızı biber, acı biber, ekşi gıdaların yanı sıra tarçın, karanfil gibi baharatlar da gastrit belirtilerini artırabilir.
Sindirimi kolay ve daha az asit salgılanmasına neden olan gıdalar gastritte önerilmektedir.
Örneğin; yağ oranı düşük veya yağsız süt ürünleri, lif oranı yüksek sebze ve meyveler, kepekli tahıllar gastriti olan insanlar için akıllıca seçimler olacaktır.



Bu haber 1,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,510 µs