En Sıcak Konular

Baş ağrnız size ne anlatmak istiyor?

5 Şubat 2014 10:59 tsi
Baş ağrnız size ne anlatmak istiyor? Başınız neden ağırıyor?


Yaklaşık 7-8 aydır tanıdığım bir arkadaşım var. Kendisiyle ayda bir ya da iki kere telefonda veya yüzyüze görüşüyoruz. Dikkatimi çeken bir şey oldu. Neredeyse hemen her görüşmemizde mutlaka lafın arasına "bugün de başım çok ağrıyor, lodostan mıdır nedir?" ya da "bugün de başım çok ağrıyor" diye birbirine benzer cümleler kullanıyordu. Dil kalıpları benim algı alanımda olduğu için bunu hemen fark ettim. Önce gözlemledim ve neredeyse her konuşmamızda başağrısı kavramını kullandığından emin olunca bunu kendisine ilettim. "Farkında mısın, sürekli başın ağrıyor, seninle ne zaman konuşsak başağrından şikâyet ediyorsun" dedim. Ve aldığım cevap şaşırtıcıydı: "Aaa gerçekten mi? Hiç farkında değilim."

Bu arkadaşım, pek çok kişi gibi bir şekilde başağrısını diline dolamış. Hiç farkında olmadan sürekli başağrısından şikâyet ediyor ama bunu ne kadar sık söylediğinin ve gerçekten başının ne kadar sık ağrıdığının farkında değil. Farkında olmadığından durumu değiştirmek için hiçbir çaba harcamıyor. Hergün aynı cümleyi kendine telkin ederek başağrısının kronikleşmesini sağlıyor. Belki hiçbir sorunu yok; sadece basit bir ağrı ama sürekli telkin, ağrının devam etmesini sağlıyor.

Başağrılarının sebepleri; kendini fazla eleştirme, korkular, kendini sevmeme, kusursuz olma isteği ile kişinin kendi üzerinde aşırı baskı uygulaması, bastırılmış öfke, cinsel korkular, hayatın akışına direnme gibi içsel durumlar olabilir. Veya çok fazla elektromanyatik kirliliğe maruz kalmak da olabilir. Bunların farkında olmazsak eğer başağrıları olumsuz telkinlerle beraber ileride fiziki bir hastalığa da dönüşebilir.

Belki de günün birinde bir durumdan kaçmak için, canınız sıkıldığı için, bir şeye daha fazla kafa yormak istemediğiniz için "başım ağrıdı, yeter artık" deyip konuyu kesip atmak istediniz. Ve bunun işe yaradığını yani istemediğiniz konunun kapandığını, bu yöntemle kaçabildiğinizi fark ettiniz. Ve başağrısı sizin için iyi bir susturucu oldu. Bu da olabilir. En iyi ve en doğru cevap sizde saklı.

Öyle ya da böyle sürekli başım ağrıyor diyen birisi iseniz sadece ağrıyı artırmakla kalmayıp ileride daha fazla hasta olabilirsiniz. Başağrınızın sebebini bulursanız tam tersi yönde bir telkinde bulunarak kendinize daha işe yarar bir yatırım yapabilirsiniz. Örneğin; gerçekten çok fazla kendinize yükleniyor, kendinizi fazla eleştiriyor, yeteri kadar sevmiyorsanız kendinizi sevme, kendinizi onaylama egzersizleri yapmaya odaklanabilirsiniz. Tabii ki herşeyin başı bir sağlık bir de farkındalık… :)

Kendini sevme ve kendini onaylama egzersizlerini ayrıntılı olarak "Değişim Seansları" adlı kitabımda bulabilirsiniz.

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin....

Arzu Bıyıklıoğlu / Milliyet
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu
www.arzubiyiklioglu.com 

Bu haber 1,103 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,990 µs