En Sıcak Konular

Uzun süre oturmak kolon kanseri yapıyor

31 Ocak 2014 10:12 tsi
Uzun süre oturmak kolon kanseri yapıyor Ofiste, televizyon karşısında, bilgisayar başında ya da arabada uzun süre oturuyorsanız büyük bir risk altındasınız demektir. Bu haberi okuduktan sonra hemen ayağa kalkın ve harekete geçin.

Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, uzun süre oturmanın ölüme kadar uzanan zararlarını çıkardı. Kalp hastalığından, kolon kanserine, kan dolaşımı bozukluğundan beyin bulanıklığına kadar işte uzun süre oturmanın zararları:

Kalp has­ta­lı­ğı­na ne­den olur

Uzun otur­ma sı­ra­sın­da kas­lar da­ha az yağ ya­kar ve kan akı­şı da­ha ya­vaş­lar. Bu da yağ asit­le­ri­nin kal­bi ko­lay tı­ka­ma­sı­na yol açar. Uzun sü­re­li otur­ma, yük­sek kan ba­sın­cı ve yük­sek ko­les­te­rol­le bağ­lan­tı­lı­dır. Ha­re­ket­siz za­man­lar ge­çi­ren­le­rin kar­di­ovas­kü­ler has­ta­lı­ğa sa­hip ol­ma ola­sı­lı­ğı nor­ma­lin 2 ka­tı­dır.

Disk hasarı


Çok otu­ran in­san­lar­da bel fı­tı­ğı oluş­ma ris­ki da­ha yük­sek­tir. Pso­as adı ve­ri­len kas ab­do­mi­nal boş­lu­ğu ge­çe­rek ba­ca­ğa ya­pı­şır. Eğer bu kas kı­sa­lır­sa bel böl­ge­sin­de­ki omur­ga­la­rı öne doğ­ru çe­ker. Üst göv­de­nin ağır­lı­ğı bü­tün vü­cu­da da­ğı­tı­la­cak­ken otur­ma ke­mi­ği üze­ri­ne bi­ner.

Yumuşak kemikler

Yü­rü­me ve koş­ma gi­bi vü­cut­ta ağır­lık ak­tar­ma­yı ge­rek­ti­ren ak­ti­vi­te­ler kal­ça ve alt göv­de ke­mik­le­ri­nin ka­lın, yo­ğun ve güç­lü ol­ma­sı­nı sağ­lar. Bi­lim adam­la­rı os­te­opo­ro­zun se­be­bi­ni kıs­men ak­ti­vi­te ek­sik­li­ği­ne bağ­lı­yor.

Kolon kanseri yapar

Ça­lış­ma­lar gös­ter­miş­tir ki otur­mak ko­lon, me­me ve en­do­met­ri­um kan­ser­le­ri için bü­yük risk oluş­tu­rur. Ne­de­ni tam ola­rak bel­li ol­ma­mak­la be­ra­ber bir te­ori­ye gö­re aşı­rı in­sü­lin hüc­re bü­yü­me­si­ni teş­vik eder. Dü­zen­li ha­re­ket ise do­ğal an­ti­ok­si­dan­la­rı artı­ra­rak ser­best ra­di­kal­le­ri, hüc­re­le­re za­rar ve­ren  ve po­tan­si­yel kan­ser se­be­bi olan  hüc­re­le­ri öl­dü­rür.

DÜZGÜN OTURMA REHBERİ

Eğer çok faz­la otur­mak zo­run­da ise­niz bu­nu düz­gün yap­ma­ya ça­lı­şın. An­ne­ni­zin de­di­ği gi­bi ‘Dik otu­ru­n’.

*Öne doğ­ru eğil­me­yin n Omuz­lar ra­hat

*Kol­lar yan­lar­da ka­pa­lı n Dir­sek­ler 90 de­re­ce bü­kü­lü n Bel des­tek­len­miş du­rum­da n Ayak­lar ye­re tam te­mas­ta ol­ma­lı.

Gergin boyun

Eğer otur­du­ğu­nuz za­man­la­rın ço­ğu­nu iş­te­ki ofi­si­niz­de ge­çi­ri­yor­sa­nız, ba­şı­nı­zı aşı­rı de­re­ce­de ge­ri­ye ata­rak bir şey ta­kip et­mek, klav­ye kul­lan­mak için sü­rek­li ba­şı­nı­zı öne eğ­mek ve­ya te­le­fo­nu om­zu­nuz ile sa­bit­le­yip bir şey ile uğ­raş­mak boy­nu­nuz­da­ki ger­gin­li­ği art­tı­rır.

Oturmada ölüm yüzdesi

8,5 yıl sü­ren bir ça­lış­ma gös­ter­miş­tir ki çok faz­la TV iz­le­yen ki­şi­le­rin gün­de 1 sa­at­ten az iz­le­yen ki­şi­le­re gö­re ölüm ris­ki yzü­de 61 da­ha faz­la­dır.

Bacaklarda zayıf kan dolaşımı

Uzun sü­re otur­mak ba­cak­lar­da­ki kan do­la­şı­mı­nı ya­vaş­la­tır, bu da ka­nın ba­cak­lar­da göl­len­me­si­ne se­bep olur. Prob­lem şiş­miş ayak bi­le­ğinden va­ris­e ka­dar iler­le­ye­bi­lir.

Bulanık beyin

Kas­la­rın ça­lış­ma­sı be­yi­ne te­miz kan ve ok­si­jen pom­pa­lan­ma­sı­nı ve ge­nel ruh ha­li üze­rin­de et­ki­li kim­ya­sal­la­rın sal­gı­lan­ma­sı­nı te­tik­ler. Biz uzun sü­re ha­re­ket­siz kal­dı­ğı­mız­da be­yin fonk­si­yon­la­rı da­hil her şey ya­vaş­lar.

Esnek olmayan omurga


Ha­re­ket et­ti­ği­miz­de omur­ga­lar ara­sın­da­ki yu­mu­şak mad­de  kan ve be­sin­le­ri sün­ger gi­bi emer. Ama uzun sü­re otu­run­ca disk­ler sı­kı­şır. Ten­don ve bağ­la­rı des­tek­le­yen ko­la­jen sert­le­şir.

Pankreas aşırı çalışır

Pan­kre­as in­sü­li­ni (hüc­re­le­re ener­ji için gli­koz ta­şı­yan hor­mon) üre­tir. Fa­kat ça­lış­ma­yan kas­lar in­sü­li­ne ko­lay­ca ya­nıt ver­mez bun­dan do­la­yı pan­kre­as da­ha faz­la üre­tim ya­par, bu da di­ya­bet ve di­ğer has­ta­lık­la­ra se­bep ola­bi­lir.

Gevşek karın kasları

Ayak­ta du­ruş­ta, otur­du­ğu­nuz­da ve­ya ha­re­ket et­ti­ği­niz­de ka­rın kas­la­rı­nız si­zin dik dur­ma­nı­zı sağ­lar. Fa­kat eğer bir san­dal­ye­ye, kol­tu­ğa yı­ğı­lır­sa­nız, kas­la­rı kul­lan­maz­sı­nız. Ger­gin bel kas­la­rı ve ye­ter­siz ka­rın kas­la­rı be­li­ni­zin çu­kur­lu­ğu­nun art­ma­sı, ba­şı­nı­zın öne doğ­ru çık­ma­sı, kal­ça­nı­zın ge­ri­ye doğ­ru ha­re­ke­ti, kü­rek ke­mik­le­ri­ni­zin ka­nat­laş­ma­sı, kam­bur­lu­ğun art­ma­sı gi­bi ta­ma­men bo­zuk bir du­ru­şa se­bep olur.

Gergin kalçalar

Es­nek kal­ça­lar den­ge­ni­zi sağ­la­ma­ya yar­dım eder fa­kat sü­rek­li ola­rak otu­ran in­san­lar çok na­dir ola­rak kal­ça­nın ön kıs­mın­da­ki (flek­sör) kas­la­rı ge­rer, bu se­bep­ten kas­lar kı­sa­lır ve ger­gin­le­şir, ek­lem ha­re­ke­ti­ni li­mit­ler ve adım uzun­lu­ğu­nu azal­tır. Aza­lan kal­ça ha­re­ke­ti yaş­lı in­san­la­rın düş­me­ye eği­lim­li ol­ma­sı­nın ana se­be­bi­dir.

Gevşek kalça kasları

Otu­rur­ken kal­ça kas­la­rı­nız ne­re­dey­se hiç­bir ­şey yap­maz, bu da bu­na alış­ma­sı­na se­bep olur. Yu­mu­şak kal­ça kas­la­rı si­zin den­ge­ni­zi ve it­me kuv­ve­ti­ni­zi bo­zar, böy­le­lik­le güç­lü ve bü­yük adım­la yü­rü­me ko­nu­sun­da­ki ye­te­ne­ği­ni­zi sür­dü­re­mez­si­niz.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,053 µs