En Sıcak Konular

Kozmetik ürünlerdeki büyük tehlike

29 Ocak 2014 10:07 tsi
Kozmetik ürünlerdeki büyük tehlike Koz­me­tik ürün­ler kim­ya­sal kay­nı­yor. Kim­ya­sal­la­rı de­ri yo­luy­la al­mak, on­la­rı yut­mak­tan da­ha risk­li.

Çün­kü, ağız­dan al­dı­ğı­mız mad­de­ler ağız için­de, sin­di­rim sis­te­min­de yakıl­ma­ya baş­lar­ken de­ri yo­luy­la di­rekt vü­cu­da gi­ren ve hız­la do­la­şı­ma ka­rı­şan kim­ya­sal­lar, or­gan­la­ra hız­la ta­şı­nı­yor ve uzun sü­re­li kul­la­nıl­dık­la­rı için do­ku­lar­da de­po­la­nı­yor.

İlaç ha­ri­cin­de vü­cu­da uy­gu­la­nan her tür­lü ürü­nü kap­sa­yan koz­me­tik lis­te­si; ruj, mak­yaj mal­ze­me­si, oje, saç bo­ya­sı, şam­pu­an, el sa­bu­nu, de­odo­rant, gü­neş kre­mi, gün­düz ve ge­ce ba­kım krem­le­ri, el los­yon­la­rı şek­lin­de uza­yıp gi­der. Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar, or­ta yaş­ta­ki bir eriş­ki­nin gün­de or­ta­la­ma 9 koz­me­tik ürün kul­lan­dı­ğını ve bun­la­rın 126 de­ği­şik içe­ri­ğe sa­hip ol­duk­la­rı­nı or­ta­ya ko­yu­yor.

Prof. Dr. Di­lek De­mir Erol, ba­kım ve gü­zel­lik için kul­lan­dı­ğı­mız koz­me­tik­le­rin gö­rün­dü­ğü ka­dar ma­sum ol­ma­dı­ğı­nı, içer­dik­le­ri kim­ya­sal­lar ne­de­niy­le kul­la­nım sı­ra­sın­da has­sas dav­ran­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Koz­me­tik ürün­le­rin içer­dik­le­ri kim­ya­sal­la­rın ve et­ki­le­ri­nin bi­lin­me­si ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Prof. Dr. Di­lek De­mir Erol, "Ba­zı koz­me­tik­ler, bir kez ma­ruz kal­may­la her­han­gi bir has­ta­lık tab­lo­su oluş­tur­maz­ken; kim­ya­sa­lın git­tik­çe ar­tış gös­te­ren et­ki­le­ri or­ta­ya çı­ka­bi­li­yo­r" uya­rı­sı yap­tı.

Yan­lış söy­lem­ler ka­fa ka­rış­tı­rı­yor

Koz­me­tik­le­rin kul­la­nı­mı ko­nu­sun­da yan­lış söy­lem­ler de ola­bi­le­ce­ği­ne de­ği­nen Prof. Erol "Ör­ne­ğin; an­tia­ging ürün­le­re ne ka­dar er­ken baş­la­nır­sa o ka­dar iyi­dir sa­nı­lır. Oy­sa, bu tip ürün­le­re er­ken yaş­ta baş­la­mış ol­mak ile­ri­de kı­rı­şık­lık ve le­ke oluş­ma­sı­na en­gel ol­maz. Göz et­ra­fı, alın, ağız et­ra­fı kı­rı­şık­lık­la­rı bü­yük oran­da mi­mik­ler­le ve gü­neş ha­sa­rı ile olu­şur­lar krem­ler bu kı­rı­şık­lık­la­rı en­gel­le­mek­te ye­ter­siz ka­lır. Bir di­ğer yan­lış ise; bir­kaç ke­re kul­lan işe ya­ra­maz­sa de­ğiş­tir yak­la­şı­mı­dır. Bir uz­ma­nın öner­di­ği doz ve sü­re­de kul­la­nı­ma de­vam et­mek ge­re­ki­r" di­ye ko­nuş­tu. Erol, bir ürü­nü kul­lan­ma­ya baş­la­ma­dan ön­ce içe­ri­ği­nin özen­le okun­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı. Prof. Erol koz­me­tik­te­ki za­rar­la­rı da açık­la­dı...

Ki­mi kı­sır­lık, ki­mi kan­ser, ki­mi mi­de bu­lan­tı­sı ya­pı­yor

Ka­dın er­kek ne­re­dey­se her gün kul­lan­dı­ğı­mız şam­pu­anın içer­di­ği kim­ya­sal mad­de sa­yı­sı 15. Yan et­ki­le­ri ise tah­riş, ka­şın­tı ve göz ha­sa­rı. Ka­dın mak­yaj mal­ze­me­le­ri ara­sın­da bu­lu­nan far 26 kim­ya­sal mad­de içe­ri­yor ve ola­sı yan et­ki­le­ri kan­ser, kı­sır­lık, hor­mo­nal bo­zuk­luk, or­gan­lar­da tah­ri­bat. 33 kim­ya­sal mad­de içe­ren ruj ise aler­ji­den kan­se­re ka­dar risk ta­şı­yan bir ürü­ne dö­nü­şe­bi­lir. İçe­ri­ğin­de 31 kim­ya­sal olan oje­nin kul­la­nı­mın­da da dik­kat­li ol­mak ge­re­kir. Zi­ra do­ğur­gan­lı­ğı azal­ta­bi­lir, ha­mi­le­lik­te be­bek ge­li­şi­mi­ni et­ki­le­ye­bi­lir. Gü­zel kok­mak için sür­dü­ğü­müz par­füm­de­ki 250 kim­ya­sa­lın ola­sı yan et­ki­le­ri ise ağız, bo­ğaz ve göz­ler­de tah­riş, mi­de bu­lan­tı­sı, böb­rek so­run­la­rı ola­rak or­ta­ya çı­kı­yor.

Al­lık hor­mon­la­rı bo­zu­yor

Ya­zın özel­lik­le ha­nım­la­rın çok­ça kul­lan­dı­ğı bronz­laş­tı­rı­cı krem­ler de 22 kim­ya­sal içe­ri­yor. Kur­de­şen, tah­riş, hor­mo­nal bo­zuk­luk gi­bi so­nuç­lar or­ta­ya çı­ka­ra­bi­li­yor. 11 kim­ya­sal içe­ren saç sprey­le­ri de; aler­ji, göz­ler­de ve bu­run­da tah­riş, hüc­re ya­pı­sın­da bo­zul­ma ya­pa­bi­li­yor. Al­lık, for­mü­lü­nü oluş­tu­ran 16 kim­ya­sal ile kur­de­şen, tah­riş, hor­mo­nal bo­zuk­luk ya­ra­ta­bi­li­yor. 24 kim­ya­sal sa­hip fon­dö­ten ba­sit aler­jik re­ak­si­yon­dan kan­se­re ka­dar cid­di so­nuç­la­ra yol aça­bi­li­yor. Çev­re­ye de za­rar ve­ren de­odo­rant ise içe­ri­ğin­de­ki 15 kim­ya­sal ile cilt­te ve ak­ci­ğer­ler­de tah­riş, baş ağ­rı­sı, so­lu­num prob­lem­le­ri oluş­tu­ra­bi­li­yor. Tüm vü­cu­da kul­la­nı­lan los­yon­lar ise 32 kim­ya­sal ile kur­de­şe­ne, tah­ri­şe ve hor­mo­nal bo­zuk­lu­ğa yol aça­bi­li­yor.

Ki­şi­ye özel ol­ma­lı

Ya­kın­da ec­za­cı­lık­ta ha­kim olan an­la­yı­şın de­ği­şe­ce­ği­ni ve ki­şi­ye özel ilaç üre­ti­mi­nin ağır­lık ka­za­na­ca­ğı­nı be­lir­ten Prof. Dr. Erol, ürün­le­rin de ki­şi­ye özel ve or­ga­nik üre­til­me­si­nin da­ha et­ki­li so­nuç­lar ya­ra­ta­ca­ğı­nı vur­gu­lu­yor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,893 µs