En Sıcak Konular

Şifalı etkileriyle Sudan bamya çiçeği

15 Ocak 2014 10:03 tsi
Şifalı etkileriyle Sudan bamya çiçeği Tıpta yüksek tansiyona ve karaciğer hastalıklarına karşı ilaç olarak kullanılan Sudan bamya çiçeği çayı, tansiyonu dengelemede ve kolesterolü düşürmede yardımcı olabiliyor.

Kuş­bur­nu ça­yı­nın ha­fif ek­şi tat ve kır­mı­zım­sı mor ren­gi­nin ve ta­dı­nın Su­dan bam­ya çi­çe­ğin­den gel­di­ği­ni bi­li­yor mu­su­nuz? Pek çok bit­ki ve mey­ve ça­yı­nın kır­mı­zı­dan pem­be­ye ka­dar olan renk­le­ri hep Su­dan bam­ya çi­çe­ği ile sağ­la­nı­yor. Bu çi­çe­ğin sa­de­ce renk ve aro­ma ve­ri­ci özel­li­ği de­ğil, pek çok şi­fa­lı et­ki­si de bu­lu­nu­yor. Ku­ru ve­ya ta­ze çi­çek­le­ri ile ye­tiş­ti­ği ül­ke­ler­de gı­da, halk ila­cı ve ayur­ve­dik tıp­ta yük­sek tan­si­yo­na ve ka­ra­ci­ğer has­ta­lık­la­rı­na kar­şı ilaç ola­rak kul­la­nı­lı­yor.

Su­dan bam­ya çi­çe­ği­nin fay­da­la­rı ile il­gi­li önem­li açık­la­ma­lar ya­pan Türk Fi­to­te­ra­pi (Bit­ki­ler­le Te­da­vi) Der­ne­ği Baş­ka­nı Prof. Dr. Ek­rem Se­zik, “Ö­zel­lik­le Mı­sır ve Ür­dü­n’­de yük­sek tan­si­yo­na kar­şı; Ür­dün, Irak, Yu­na­nis­tan ve Bre­zil­ya‘da yük­sek li­pit ve ko­les­te­ro­le kar­şı, de­ği­şik ül­ke­ler­de ise an­ti­sep­tik, saf­ra ar­tı­rı­cı, gö­ğüs yu­mu­şa­tı­cı, haz­met­ti­ri­ci, id­rar ar­tı­rı­cı, sa­kin­leş­ti­ri­ci vb. ra­hat­sız­lık­lar­da halk ila­cı ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı de­ği­şik kay­nak­lar­da be­lir­ti­li­yo­r” de­di.

Na­sıl kul­la­nı­lır?

Ba­tı Af­ri­ka Ül­ke­le­ri ve özel­lik­le Ni­jer­ya­’da çor­ba­sı ve “so­bo­” adı ve­ri­len içe­ce­ği ha­zır­la­nı­yor. ABD, Mek­si­ka, Mı­sır, İran, Hin­dis­tan, Tay­land ve Tay­van’da da ay­nı şe­kil­de so­ğuk içe­cek ha­zır­la­ma­da yay­gın kul­la­nı­lı­yor. He­men her ül­ke­de ise ça­yı içi­li­yor.

Za­rar­lı ola­bi­lir mi?

İn­san ve hay­van­lar­da ya­pı­lan tok­si­ko­lo­jik ça­lış­ma­lar­da ge­nel kul­la­nım doz­la­rın­da ka­ra­ci­ğer ve böb­rek fonk­si­yon­la­rı ile il­gi­li de­ğer­ler­de her­han­gi bir de­ği­şik­lik gö­rül­mü­yor. Ge­nel kul­la­nım mik­tar­la­rın­da za­rar­sız ol­du­ğu ka­bul edi­li­yor.

Su­dan bam­ya çiçe­ği ne­dir?

Su­dan ve­ya Mı­sır bam­ya çi­çe­ği, bi­lim­sel adı hi­bis­cus sab­da­ri­fa olan 3-3.5 met­re bo­ya ka­dar ula­şa­bi­len bir bit­ki­den el­de edi­li­yor. Bit­ki­nin va­ta­nı Hin­dis­tan-Ma­lez­ya ara­sın­da­ki tro­pi­kal As­ya ül­ke­le­ri. Kul­la­nı­lan kı­sım çi­çe­ğin ta­ma­mı de­ğil, ku­ru­tul­muş et­li, mor renk­li ça­nak yap­rak­la­rı ama kı­sa­ca çi­çek ola­rak isim­len­di­ri­li­yor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs