En Sıcak Konular

Oksidatif strese 'mavi' çözüm

15 Ocak 2014 09:55 tsi
Oksidatif strese 'mavi' çözüm Başta beslenme şeklimiz olmak üzere sigara kullanımı, hava kirliliği, radyasyon gibi pek çok etki sonucu vücudumuz oksidatif strese maruz kalıyor ve bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Çözümü ise yaban mersininde

Vü­cu­du­muz­da be­sin­le­rin ok­si­jen kul­la­na­rak ener­ji­ye çev­ril­me­si sı­ra­sın­da ser­best ra­di­kal adı ve­ri­len me­ta­bo­lik atık­lar or­ta­ya çı­kı­yor. Ser­best ra­di­kal­le­rin hüc­re­le­re sal­dı­ra­rak ha­sar mey­da­na ge­tir­me­si­ ok­si­da­tif stres ola­rak ta­nım­la­nı­yor.

Di­ye­tis­yen Alev Te­ke­li Ka­ra­gül­le “El­ma, muz gi­bi be­sin­le­ri soy­duk­tan bir sü­re son­ra ka­rar­ma­ya baş­la­dık­la­rı­nı göz­lem­le­riz. İş­te bu olay ok­si­da­tif stre­se  gü­zel bir ör­nek­ti­r” dedi.

Ken­di kü­çük, fay­da­sı bü­yük!

Ok­si­da­tif stres son­ra­sı ba­ğı­şık­lık sis­te­mi za­yıf­la­dı­ğı için an­ti­ok­si­dan içe­ren be­sin­le­re ih­ti­ya­cı­mız ol­du­ğu­nu, an­ti­ok­si­dan­la­rın ser­best ra­di­kal­le­ri et­ki­siz ha­le ge­ti­re­rek  vü­cu­du­mu­zu ko­ru­ma ve ba­ğı­şık­lı­ğı güç­len­dir­me ça­ba­sı­na gir­di­ği­ni be­lir­ten Ka­ra­gül­le,  an­ti­ok­si­dan­lar­dan zen­gin be­sin se­çim­le­riy­le bes­len­me dü­zen­le­ne­rek vü­cu­dun ser­best ra­di­kal­le­re kar­şı sa­vun­ma­sı­nın ar­tı­rı­la­bil­di­ği­ni vur­gu­la­dı.

“İş­te, tam bu nok­ta­da an­ti­ok­si­dan ih­ti­ya­cı­mı­za yö­ne­lik kü­çük ma­vi bir çö­züm­den söz ede­bi­li­riz: ta­ze ya­ban mer­si­ni­” di­yen di­ye­tis­yen Ka­ra­gül­le, “Ya­ban mer­si­ni­ne pus­lu ma­vi  ren­gi­ni ve­ren an­to­si­ya­nin mad­de­si de­ğer­li bir an­ti­ok­si­dan­dır. Mey­ve­nin ken­di­si­ni dı­şa­rı­dan ge­len za­rar­la­ra kar­şı ko­ru­du­ğu gi­bi, biz­le­ri de ko­rur. İçin­de A, C, E vi­ta­min­le­ri, de­mir, man­ga­nez, kal­si­yum, fos­for ve  yük­sek oran­da po­tas­yum bu­lu­nu­r” bil­gi­si­ni pay­laş­tı.

Ya­ban mer­si­ni, çe­şit­li vi­ta­min­ler, lif, man­ga­nez, kal­si­yum, se­len­yum ve de­mir içe­ri­yor. 1 fin­can (100 g) ya­ban mer­si­ni sa­de­ce 57 ka­lo­ri. Dü­şük ko­les­te­rol se­vi­ye­si, da­mar du­va­rı­nı güç­len­di­ren ve kan akı­şı­nı dü­zen­le­yen  ya­pı­sıy­la kalp da­mar ra­hat­sız­lık­la­rı üze­rin­de olum­lu et­ki­le­ri göz­lem­len­miş. İçe­ri­ğin­de­ki an­ti­ok­si­dan özel­lik gös­te­ren fla­vo­no­id­ler do­ku­la­rı ve hüc­re­le­ri ko­ru­yu­cu, hüc­re­nin yaş­lan­ma­sı­nı ge­cik­ti­ri­ci ve tok­sin atı­cı et­ki­siy­le yaş­lan­may­la mü­ca­de­le­de yar­dım­cı. Lif ve po­sa kay­na­ğı. Tok­sin­le­rin atıl­ma­sı­na, ba­ğır­sak­la­rın ça­lış­ma­sı­na ola­nak sağ­lar. An­ti­ok­si­dan özel­li­ği ve yük­sek C vi­ta­mi­ni, göz sağ­lı­ğın­da, ka­ta­rakt olu­şu­mu­nu ön­le­me­de et­ki­li. İçe­ri­ğin­de­ki fe­no­lik bi­le­şik­ler, ba­ğı­şık­lı­ğı güç­len­di­rip an­ti­bi­yo­tik et­ki­si gös­teriyor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,300 µs