En Sıcak Konular

Sigara bağımlılığına karşı küresel başarı

10 Ocak 2014 10:28 tsi
Sigara bağımlılığına karşı küresel başarı ALO 171 Sigara Bırakma Hattı’nı 3 yılda 12 milyon kişi aradı. Geçen yıl sigarayı bırakma planı hazırlanan 116 bin kişiden yaklaşık yüzde 6’sı sigarayı bıraktı. Dünya genelinde bu oranın yüzde 1-2 olduğu belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 yılında kurulan ALO 171 Sigara Bırakma Hattı 3 yılda 12 milyon 142 bin 635 kişiye cevap verdi. 2013 yılında hattı arayan 116 bin 136 kişiye sigarayı bırakma planı hazırlandığı kaydediliyor. Planı uygulayanlardan yüzde 6’sı sigarayı bırakmayı başarırken aynı oranın Dünya genelinde yüzde 1-2 düzeyinde.

SİGARA KULLANIM ORANI DÜŞTÜ

Diğer yandan Dumansız Hava Sahası Projesi ile 2008’de ülke genelinde yüzde 31,2 olan sigara kulanım oranın geçen sene yüzde 27,1’e geriledi. Türkiye’de, son 4 yılda 15 yaş ve üzeri nüfusta sigara kullananların sayısı, yaklaşık 2,2 milyon kişi azaldı.

Erkekler daha istekli

Si­ga­ra­yı bı­rak­mak için hat­tı ara­yan­lar ara­sın­da ka­dın­la­rın ora­nı dü­şer­ken, er­kek­le­rin ora­nı yük­se­li­yor. 2012 yı­lın­da hat­tı ara­yan­la­rın yüz­de 64’ü­nü er­kek­ler oluş­tu­rur­ken yüz­de 36’lık kıs­mı ka­dın­lar­dan oluş­tu. 2013’te ise ka­dın­la­rın ara­ma ora­nı yüz­de 19’a ge­ri­ler­ken, er­kek­le­rin ora­nı yüz­de 64’ten 81’e yük­sel­di.

MÜCADELEDE BOL SU İÇMEK ÖNEMLİ

Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmak için hattı arayanlara sigara içme isteği oluştuğunda 10 dakikalık yürüyüş yapılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynağın su olduğu belirtilerek, tütün ürünlerini bırakma sürecinde günde 2-2,5 litre su içilmesi uyarısında bulunuluyor.

SELVİ ÇELİK - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,072 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,774 µs