En Sıcak Konular

Meslek hastalıkları!

5 Aralık 2013 12:10 tsi
Meslek hastalıkları! Hangi meslekler sağlığa zarar veriyor?

Beslenme şekli ve zararlı alışkanlıklar gibi sağlığımızı doğrudan etkileyen faktörlere artık meslek grupları da eklenmeye başladı. İşte sağlığımız için tehdit unsuru haline gelen meslekler ve etkileri...

Daha önce madencilik, baca temizleyiciliği ve ayakkabı sanayinde kullanılan maddeler ile ilgili hastalıklar öne çıkarken, günümüzde nerdeyse her meslekle direkt bağlantılı olan hastalıkları görmeye başladık.


İşte o meslekler ve etkilendikleri hastalıklar...

Kış Ayları Ayakkabıcılara Yaramıyor


Ayakkabı sanayinde çalışanlarda görülen sinir iltihabı hastalığı azalsa da kış mevsimlerinde havalandırması zayıf ortamlarda, kötü çalışma koşullarına bağlı olarak hala görülebilmekte.

Masa Başı İşleri Kasların Düşmanı

Masa başında bilgisayarla çalışmak zorunda olan insanları ise bilek ve dirsek siniri sıkışması hastalığı beklemektedir. Çünkü son yıllarda bu hastalıklardaki orantısız artışı başka bir sebebe bağlamamız mümkün değil. Ayrıca sürekli ekran başında çalışma göz rahatsızlıklarına batma, yanma ve bulanık görmelere sebep olabilir.

Sürekli oturarak çalışmak başka ne gibi sorunlara yol açar?

İnsan vücudu yapılan masa ve sandalyelere uygun değildir. İnsan vücudu yere oturarak ya da ayakta çalışmaya endekslidir. Sürekli oturunca da bel fıtığı, boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Bütün kaslarımız oturunca tembelleşir. Bel, boyun ve sırt kasları bu durumda alarm vermeye başlar. Bu kaslar birbirine bağımlı. Birindeki sorun diğerlerine de yansır.

Hareket etmeden bilgisayara bakıyorsak, gergin ve stresli ortamdaysak kaslarımızı sıkarak çalışıyoruz demektir. Bu şekilde kaslara oksijen girmez. Kasta laktik asit çıkışı engellenir. Bu da ağrıya sebep oluyor. Baş ağrıları bile bu yüzden oluyor. Bel kasları sürekli oturunca tembelleşiyor. Bu kaslar egzersizle gevşeyebilir. Bel hastalığına karşı güçlendirme yapılamıyorsa, eve gidince sırt üstünde yatıp bisiklet çevirir gibi hareket etmek faydalı olacaktır. Ofis ortamında ise çömelip kalkma hareketi yapılarak bel sırt ve boyun kasları rahatlatılabilir.

Kasaplar

Mandıra işi yapanlar da ise peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığı daha sık görülmektedir. Kasaplarda görülen bir virütik hastalık olan kasap siğili ve kesi yaraları ya da travmalar önemli sakatlıklara sebep olabilir.

Matbaacıların Düşük El Hastalığı

Son yıllarda yine azalmasına rağmen önemine binaen hatırlatmak istediğim bir hastalıkta matbaacılarda görülen düşük el ve ayak hastalığı. Matbaacılıkta kullanılan kurşun maddesinin yaptığı zehirlenmeye bağlı olan bu hastalıkta son zamanlarda azalmıştır.

Öğretmenlerin Korkulu Rüyası

Öğretmenlerde varis ve faranjit sık görülen iki hastalıktır. Varise karşı ayak masajı ve soğuk su banyoları, farenjite karşı da günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerekiyor. Ayrıca ses tellerinde kurumaya yol açan mentollü nefes açıcı, şeker ve pastillerden, kurumayla birlikte ses tellerinde salgı artışına neden olan kafeinli, baharatlı ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak yararlı olabilir.

Yönetici ve Gazetecilerin Kalbi Tehlikede

Yöneticilik, ofis sorumluluğu, patronluk ve gazetecilik gibi çok yönlü işlerde çalışmak durumunda olan kişilerde ise stresin yanında düzensiz çalışma saatleri ve dengesiz beslenme nedeniyle kalp damar hastalıkları, ritm bozuklukları, yüksek kolesterol ve yeme bozuklukları metabolik sendrom gibi hastalıklara yatkınlık söz konusu. Sağlıksız ve düzensiz yemek yeme alışkanlığının yanı sıra işlerindeki olumsuzluklar nedeni ile sağlık sorunları yaşanmaması için, düzenli ve sağlıklı beslenme ile stresten olabildiğince uzak durmak gerekiyor.

Spikerler ve Şarkıcılar Aynı Kaderi Paylaşıyor

Şarkıcı ve spikerlerde ise farenjit ses telleri nodülü ve ses kısıklığı oranında bariz artışlar olduğu gibi, müzik aletlerinden kaynaklanan duruş bozuklukları da bazı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kemancı ya da kanun çalanlarda sıklıkla sinir sıkışma hastalıkları görülmektedir.

Nefesli müzik aleti çalmanın yarattığı yüksek basınç, titreşim ve kaslara yüklenen baskı, yüz kaslarının güçsüzleşmesine ve istem dışı kasılmalarına neden olur. Yani üflemeli çalgılar beyin hasarına yol açabilir. Yüz sinirlerinin iltihaplanması yüz felçlerine neden olabilir.

Bankacıların Sorunu: Kronik Yorgunluk

İnsan yapısı hareketli ve değişken ortamlara daha uyumludur. Aynı yerde saatlerce hareket etmeden sadece beyin gücü ile çalışma ortamlarında bulunan insanlarda stres ve gerilimin de etkisi ile müzmin ağrı, kronik yorgunluk ve tükenme sendromlarını görüyoruz. Özellikle Batılı ülkelerde konu ile ilgili sayısız deneysel çalışmalarla desteklenen bu tür hastalıklarda, kullanılan sayısız ilaçlardan hastaların yarar görmediği de açık. Bankacılık, sekreterlik, büro elemanlığı, muhasebe, borsa vs. bu meslek gruplarının başında geliyor.

 

Bahçe İşleri Astımı Tetikliyor

Tarla ve bahçe işi yapanlarda polenler solunduğunda öksürüğe, akciğerlerde çeşitli zedelenmeler yol açabilir. Astım alerjik rinit gibi hastalıkları bu meslekte daha fazla görülür.

 



Bu haber 1,710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,086 µs