En Sıcak Konular

Mevsiminde bol bol güneş alın

17 Mayıs 2013 12:21 tsi
Mevsiminde bol bol güneş alın Araştırmacılar D vitamini haplarının güneş ışığının yerini alamayacağını ortaya koydu.

Bilim adamlarına göre; cildi Güneş ışığından yararlandırmaktan elde edilen sağlık faydaları, cilt kanserinin gelişim riskine göre ağır basabilir. Edinburgh Üniversitesi araştırmacılarına göre, Güneş ışınları kan basıncını(tansiyonu) azaltarak kalp krizini ve inme riskini azaltıyor. UV ışınlarının kan basıncını azaltan bir bileşimi yaydıkları tespit edildi.

Araştırmacılar cildi Güneş ışınlarına maruz bırakmak, tavsiye edilebilir sonucuna varmak için daha çok araştırma yapılması gerektiğini söylediler. İngiltere'de, yüksek kan basıncı ile kalp hastalıkları ve inmeler, cilt kanserinden 80 kat daha fazla ölüme yol açmaktadır. Basınç azaltan bileşim olan nitrik oksitin üretimi, insan vücudu dışında üretilen D vitamini ile olur, bu da Güneş ışınları ile temas edildiğinde oluşur.

Araştırmacılar şimdiye kadar Güneş ışınlarının insan sağlığına tek faydasının D vitamin üretimi olduğunu düşündüklerini belirttiler. Araştırma boyunca, dermatologlar 24 gönüllünün kan basıncını UV ve ısıtmalı lambalar altında da takip ettiler. Bir keresinde, gönüllüler bu ışınlarının ikisine aynı anda maruz bırakıldılar. Diğer bir denemede ise, UV ışınları bloke edilerek sadece ısıtmalı lambalara maruz kaldılar.

Sonuçlar gösterdi ki, kan basıncı, UV ışınlarının olduğu ortamda önemli derecede azaldı, ancak sadece ısıtmalı lamba varken aynı etki gözlemlenmedi. Edinburgh Üniversitesinden Dr. Richar Weller şöyle konuştu:

"Güneş ışığının kalp sağlığına olan faydalarının, cilt kanseri riskine göre daha ağır basacağını düşünüyoruz. Üzerinde çalıştığımız konu bunu sağlayan mekanizmayı ortaya koyuyor, ve aynı zamanda neden D vitamini haplarının Güneş ışığının yerini alamayacağını açıklıyor. Biz şimdi nisbi kalp hastalıkları riskleri ve cilt kanseri ile ilgili olarak farklı miktarlarda Güneş ışığına maruz kalmış insanlar üzerine çalışmayı planlıyoruz. Eğer Güneş ışınlarının sağlığa faydalarını doğrularsak, Güneş hakkındaki tavsiyemizi yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağız."

Yaklaşan saat



Bu haber 1,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,495 µs