En Sıcak Konular

Reçetesiz ilaçlar tehlike saçıyor!

15 Mayıs 2013 16:29 tsi
Reçetesiz ilaçlar tehlike saçıyor! Sağlık Bakanlığı, reçete mukabili verilmesi gereken ilaçların reçetesiz satılmasının, insan sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil ettiği uyarısında bulundu.

Sağlık bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı yönünde şikayetlerin artması üzerine, bu ilaçların bilinçsizce ve amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, illere gerekli denetimlerin yapılması talimatıyla genelge gönderildiği hatırlatıldı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 14 Mayıs Eczacılık Bayramı'nı bulundukları şartlar nedeniyle yıllardan bu yana kutlayamaz hale getirildiklerini, sorun ve taleplerin göz ardı edilmeye devam edildiğini söyledi.

Saydan ilaç satamaz duruma geldiklerini ve can güvenliklerinin de kalmadığını öne sürdü. TEİS Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Nurten Saydan, eczacıların sorunlarına çözüm bulamadığını, geleneksel eczacılığın tehdit altında olduğunu belirtti. Eczanelerin hiçbir zaman ticarethane olmadığını belirten Saydan, şöyle konuştu:

KEPENKİ HER AÇTIĞIMIZDA HAK KAYBI OLUYOR

"Sıkıntılarımızın başında ticari kaygı gelmektedir. Çünkü kepenklerimizi her açtığımızda, uğradığımız hak kayıpları dolayısıyla bir daha açamama, hizmet verememe korkusuyla işimizi yapmaya çalışıyoruz. Ancak, sadece sattığımız ilaçtan devletçe belirlenen kar oranı ile faaliyetlerimizi sürdürmüş olmamıza rağmen, vermiş olduğumuz sağlık hizmeti karşılığında hiçbir meslek hakkı alamamaktayız. Eczanelerin tek gelir kaynağının ilaç satışından elde edilen kar olmasının yanı sıra, sendikamızın kuruluşundan beri savunduğu, Avrupa ülkelerinde örnekleri olan meslek hakkı uygulamasının ülkemizde de hayata geçirilmesi gerekmektedir. Kutu veya reçete başına ödenecek tutar, eczanelerin fiyat düşüşleri ve ciro kayıplarından oluşan zararlarını azaltacak ve sürdürülebilir bir eczacılık mesleğinin önünü açacaktır. Zira bu cirolarla sadece eczane eczacılığının değil, sektörün bile artık sürdürülebilirliği kalmamıştır. Eczaneler verimliliklerini ve karlılıklarını kaybetmişlerdir. İlaç fiyatları göz önünde bulundurulduğunda, yüzde 80'lik ciro kaybından oluşan zararı hiçbir şekilde ciro üzerinden sağlamamız mümkün değildir."
 
DEVAMLI DEĞİŞEN SGK UYGULAMALARI İSTEMİYORUZ

Sık değişen SGK uygulamaların eczacıları bezdirdiğini belirten Saydan, gelen hastalara raporlu olmalarına rağmen her gün sisteme eklenen değişiklikler nedeniyle mevcut ilaçlarını veremediklerini anlattı. Saydan, şöyle konuştu:

HASTAYI GERİ ÇEVİRMEK ZORUNDA KALIYORUZ

"Eczanelerimize gelen hastaların ilaçlarını vermek ve nasıl kullanacaklarını anlatmak yerine, 'Hastaneye git doktoru bul, SGK'nın istediği maddeyi ilave etsin' veya 'SGK bu doktoru beğenmedi başka branştan doktor bul, reçeteni ona yazdır' diyerek, hastayı  çevirmek zorunda kalıyoruz. İşin daha da kötüsü var, SGK bazen aile hekimi ve hastaneyi de beğenmeyebiliyor. Bu durum vatandaşa ilaç ve sağlık danışmanlığı verecek bir mesleğe uygun olmayan bir durum. Hangi bilimsel veriler bu kadar sık değişebilir? Bir hafta önce 'Aranmaz' denilen şart, nasıl 1 hafta sonra yeniden eklenebiliyor?"

"ATEŞİ ÇIKAN HER ÇOCUK İÇİN REÇETENİ GETİR" Mİ DİYECEĞİZ

Yetkililerin hastaya ilaçların reçete ile verilmesini şart koştuğunu da belirten Saydan, 5 yıllık eğitim ardından 'Eczacı' unvanı ile aldıkları diplomaların işe yaramaz hale geldiğini ileri sürdü. Saydan, "SGK, muayene ücreti, reçete bedeli vatandaşlarımıza çok ağır geliyor. Reçetesi 5, muayene ücreti 50 TL. Vatandaş 'Param yok. Çocuğum grip, ateş düşürücüsünü ver gideyim" diyor. Bizler diyecekmişiz ki "Olmaz reçeteni alırım.' Ne yapacağımızı şaşırdık. Doktor yazar 3 kutu, SGK öder 1 kutu. Vatandaş ilacı bitince gelip 2'nci kutuyu isterse 'Git reçete yazdır mı diyeceğiz" diye sordu.
 
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, halka nasıl ilaç vereceklerini sorgularken,  bağımlılık yapan, kontrole tabi yeşil, kırmızı reçete ile verilmesi gerekli ilaçlarda gerekli özeni gösterdiklerini, aynı tutumu yetkililerden de beklediklerini anlattı. Saydan, şöyle devam etti:
 
"Ülkemizin, SGK, doktora ulaşım şartı, muayene ücretlerinin bu kadar yükseldiği durumda hastaların ekonomik imkanları göz önünde bulundurularak çok acil yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Yoksa gece yarısı acil sara ilacını almaya gelen hasta tarafından darp edilebiliriz. Eczacılar olarak can güvenliğimiz risk altına girmiştir. Vatandaşlarımızdan bu durum düzeltilinceye kadar anlayış bekliyoruz. Özellikle altını çizerek söylüyorum, İlaçlarınızı vermiyor değil, veremiyoruz."

SUİSTİMALE AÇIK


Bu genelgenin amacının, bazı çevrelerce maksatlı şekilde saptırıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Ülkemizde 26/5/1928 tarihli bin 262 İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile reçetesiz ilaç satışı yasaktır. Reçete mukabili verilmesi gereken ilaçların reçetesiz satılması, insan sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Özellikle erişkinler tarafından büyüme hormonu ilaçlarının endikasyonu dışında (sporcular tarafından doping amaçlı veya vücut geliştirmek üzere, yağ eritici özelliğinden dolayı da kozmetik amaçlı) gittikçe artan oranlarda suistimale açık şekilde bilinçsizce kullanılmakta olduğu, söz konusu ilaçların kullanıcılar tarafından eczanelerden reçetesiz şekilde temin edilebildiği anlaşılmıştır.

KANSEROJEN ETKİ GÖSTERİYOR

Mutlaka endokrin uzmanı hekimin gözetiminde ve belirlenen endikasyonlarda uygun görülen dozlarda kullanılması gereken bu ilaçlar, kanserojen etki gösterme, kan şekeri dengesini bozma ve tiroid fonksiyonlarını bozma gibi istenmeyen çok sayıda ve ciddi yan etkiler doğurabilmektedir."

İLAÇLARI HEKİM TAVSİYESİYLE ALIN

Açıklamada, antibiyotiklerin, antidepresanların, antihistaminikler gibi ilaçların reçetesiz olarak satışı ile hasta tarafından bilinçsizce ve suistimale açık şekilde kullanılmasının insan sağlığı ve çevre sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edilerek, Bakanlığın, vatandaşların ilaca güvenli şekilde erişimini sağlamak amacıyla sürekli çalışmalar yürüttüğü, uygulamaya geçen İlaç Takip Sistemi ile kaliteli ve sağlıklı ilaca ulaşım ve sahtecilikle mücadele kapsamında büyük başarı yakalandığı vurgulandı.

Halkın ilacı hekim tavsiyesi ile yalnızca eczanelerden alma konusundaki hassasiyetinin hayati önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, Bakanlığın bilinçli ilaç kullanımı konusunda halkı bilgilendirmeye yönelik gerekli tanıtımları yapmaya, eczacı ve hekimlerimize yönelik eğitim, izleme ve değerlendirme çalışmaları yürütmeye, halkın sağlığı için insan sağlığını tehdit eden uygulamaları kararlılıkla denetlemeye devam edeceği bildirildi.

Sabah



Bu haber 1,715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,973 µs